Språkvetenskaplig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder språkvetenskaplig, varianter, uttal och böjningar av språkvetenskaplig

Språkvetenskaplig synonym, annat ord för språkvetenskaplig, vad betyder språkvetenskaplig, förklaring, uttal och böjningar av språkvetenskaplig.

Vad betyder och hur uttalas språkvetenskaplig

Språkvetenskaplig uttalas språk|veten|skap|lig och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av språkvetenskaplig

Böjning (i positiv) språkvetenskaplig en ~ + subst. språkvetenskapligt ett ~ + subst. språkvetenskapliga den/det/de ~ + subst. språkvetenskaplige den ~ + mask. subst.

Språkvetenskaplig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Språkvetenskaplig på Engelska

  • linguistic

Hur används ordet språkvetenskaplig

  1. oftare förekommer yrkesbeteckningen germanist. Formellt blir de nydisputerade i ämnet emellertid filosofie doktorer i tyska (ev. med tillägget "med språkvetenskaplig (/litteraturvetenskaplig) inriktning"). (källa)
  2. Enligt en språkvetenskaplig teori härrör namnet från den urgermanska roten emat- som bland annat betyder uthållig och flitig (jämför med fornhögtyskans emazzig och tyskans emsig). En historisk förklaring ger Snorre Sturlasson i sin Heimskringla där namnet härrör från trönden Kettil Jamte som ledde många trönder österut över Kölen in i Jämtland på grund av kungen Eystein den ondes härjningar i Tröndelagen i mitten av 700-talet. Namnet "jämtlänning" är en sentida svensk synonym till jämte. (källa)
  3. En språkvetenskaplig definition är att "ett ortnamn är ett språkligt uttryck som i en viss namnbrukarkrets är knutet till en bestämd plats". (källa)
  4. Intern rekonstruktion – en språkvetenskaplig metod för att härleda ett språks historiska förstadier. (källa)
  5. Sociolingvistik – en språkvetenskaplig vetenskapsgren som behandlar språkets funktion i ett samhälle. (källa)
  6. Språksociologi eller sociolingvistik är en språkvetenskaplig vetenskapsgren som behandlar språkets funktion i ett samhälle. Man studerar den sociala och kulturella delen av språket, hur språket förändras i olika sammanhang och vad det har för betydelse för sättet vi talar. (källa)
  7. Språkgeografi (även kallad geolingvistik) är en i början av 1900-talet utvecklad språkvetenskaplig metod. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.