Ståuppkomik synonym, annat ord för ståuppkomik, vad betyder ståuppkomik, förklaring, uttal och böjningar av ståuppkomik.

Vad betyder och hur uttalas ståuppkomik

Ståuppkomik uttalas stå|upp|kom|ik och är ett substantiv.

Ordformer av ståuppkomik

Singular

ståuppkomik
obestämd grundform
ståuppkomiks
obestämd genitiv
ståuppkomiken
bestämd grundform
ståuppkomikens
bestämd genitiv

Ståuppkomik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ståuppkomik

  1. Ståuppkomik, av engelskans stand up comedy, är en form av komisk underhållning, där en ensam underhållare, ståuppkomiker, talar till en publik. Ståuppkomikern brukar föra längre monologer. I dessa blandas att tala direkt med/till publiken utan en fjärde vägg som avskiljer dem, roliga historier och anekdoter och korta oneliners. Ståuppkomiken förefaller ofta vara improviserad och handlar ofta om dagsaktuella politiska ämnen eller vardagliga, allmänmänskliga ämnen. Ståuppkomiken sägs ha sina rötter i det sena 1800-talet, i amerikanska vaudevill- och cirkustraditioner. Mark Twain (1835–1910) har kallats en mästare på området. I mitten av 1950-talet fick genren en renässans i USA genom komiker som Lenny Bruce, Mort Sahl och andra.
  2. Då ett av de primära målen med ståuppkomik är att få publiken att skratta måste ståuppkomikern anpassa sitt material efter situation och publik. En komiker som inte lyckas leverera och få publiken att skratta kan själv häcklas av publiken. De flesta ståupkomiker arbetar både med att skriva och framföra sitt eget material och skådespelaren och komikern Will Ferrell har sagt att han testat ståuppkomik men att det inte passade honom då ”ståuppkomiken är hård, ensam och ond.”
  3. Den amerikanska ståuppkomiken, som varit inspirerande för mycket av världens ståuppkomik, har sina rötter i populär underhållning från sent 1800-tal, som vaudevill, cirkus, varietéer och humoristiska monologer av bland andra Mark Twain.
  4. Bland grundarna av ståuppkomik kan Jack Benny, Bob Hope, Fred Allen, Milton Berle och Frank Fay nämnas, vilka alla hade sin bakgrund inom vaudeville. Frank Fays var master of ceremonies vid Palace tehater i New York och anses vara den som skapade ståuppkomiken i sin moderna form. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Ståuppkomik Synonymer Betyder Uttal