Stamtavla Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stamtavla, varianter, uttal och böjningar av stamtavla

Stamtavla synonym, annat ord för stamtavla, vad betyder stamtavla, förklaring, uttal och böjningar av stamtavla.

Vad betyder och hur uttalas stamtavla

Stamtavla uttalas stam|tavla och är ett substantiv.

Ordformer av stamtavla

Singular

stamtavla
obestämd grundform
stamtavlas
obestämd genitiv
stamtavlan
bestämd grundform
stamtavlans
bestämd genitiv

Plural

stamtavlor
obestämd grundform
stamtavlors
obestämd genitiv
stamtavlorna
bestämd grundform
stamtavlornas
bestämd genitiv

Stamtavla är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet stamtavla

  1. Schematiska uppställningar över en persons släktförhållanden kallas antavla när man redogör för dennes förfäder eller härstamning, eller stamtavla när man redogör för avkomlingarna till en person. Släktkalendrar behandlar vanligtvis endast nu levande personer med inledande översikt av släktens historia och äldre generationer. (källa)
  2. Alla hundar ska vara registrerade hos SHCF. Detta kräver att hundens stamtavla framgår, att hunden är registrerad i SKK och är ID-märkt. Hundar under 12 månader får inte träna genom att springa efter en hare på banan, detta för att inte påverka deras fysiska utveckling. (källa)
  3. Huskatt, blandraskatt eller bondkatt är de officiella benämningarna på alla de katter som saknar stamtavla, och alltså inte är registrerade i någon kattorganisation. Även om båda föräldrarna är registrerade raskatter så kallas avkomman huskatt om den inte registreras. (källa)
  4. Raskatt är en katt som är stambokförd och har en stamtavla. Detta innebär i allmänhet att kattens föräldrar båda tillhör samma ras och att även de har en stamtavla. Dessa stamtavlor måste vara registrerade hos ett kattförbund, till exempel FIFe, som i Sverige representeras av SVERAK. I Sverige registreras raskatter också inom WCF-föreningarna i Norden. I vissa speciella fall kan en katt novisgodkännas, det vill säga bli godkänd som raskatt trots att den inte har någon stamtavla. I vissa fall godkänner kattklubbarna också korsningar mellan två olika raser, för att bredda avelsbasen. Dessa katter kallas då hybrider eller varianter, beroende på vilka raser som har korsats. En katt som saknar stamtavla kallas för huskatt oavsett hur den ser ut eller vilken bakgrund den har. (källa)
  5. En stamtavla, även ättartavla, utgår från en förfader och följer dennes alla ättlingar fram till nutid. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.