Startblock Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder startblock, varianter, uttal och böjningar av startblock

Startblock synonym, annat ord för startblock, vad betyder startblock, förklaring, uttal och böjningar av startblock.

Vad betyder och hur uttalas startblock

Startblock uttalas start|block och är ett substantiv.

Ordformer av startblock

Singular

startblock
obestämd grundform
startblocks
obestämd genitiv
startblocket
bestämd grundform
startblockets
bestämd genitiv

Plural

startblock
obestämd grundform
startblocks
obestämd genitiv
startblocken
bestämd grundform
startblockens
bestämd genitiv

Startblock är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet startblock

  1. Vid sprintlöpning startar löparna genom att de ligger i startblock. Dessa startblock känner av löparens reaktionstid och en signal går till domaren ifall någon har en reaktionstid som är snabbare än 0,1 sekunder. I mästerskap är det normalt åtta personer som tävlar samtidigt. Till skillnad mot längre distanser så springer sprintlöpare på egna banor. Eftersom banorna är ovalformade innebär det att löparna på 200 och 400 meter inte startar på linje eftersom den löparen som har den yttersta banan då skulle få längre löpväg. I mästerskap lottas banordningen i kvaltävlingarna och därefter får en löpare sin bana efter hur bra denne presterade i kval, försök och semifinal. De bästa löparna placeras på mittenbanorna (3-6). Bana nummer 1 anses på distanserna 200 och 400 meter vara minst gynnsam på grund av lutningen i kurvan och få lopp har därför vunnits av någon som haft innerbana. (källa)
  2. Vid kortdistanstävlingar, det vill säga lopp upp till och med 400 meter på bana, skall startblock användas. För övriga lopp är startblock förbjudet och endast fötterna får vidröra marken vid starten. Vid första tjuvstarten i ett lopp på 100 meter upp till 400 meter diskvalificeras den som tjuvstartat. Vid elektronisk startregistrering mäts reaktionstiden från startskottet tills en tryckökning sker av fötterna i startblocken. Om denna tid är mindre än 0,1 sekunder räknas det som tjuvstart. (källa)
  3. Banrodel (även konstrodel eller konstbanerodel) är den vanligaste formen av rodel. Man tävlar med singel- och dubbelkälkar. Kälken har ett skal i glasfiber som vilar på två medar. Singelkälken är byggd för en person och väger 21 till 25 kilo och maxavståndet mellan medarna är 45 cm. Maxbredden för hela ekipaget är 55 cm. För dubbelkälken gäller samma mått men väger i regel 5 kilo mer än singelrodeln då två personer ska få plats. Rodel åks i samma banor som bob med en startpunkt längre ner i banan, och hastigheter över 100 km/h är inte ovanliga. Starten utgår från en sorts startblock där åkaren tar sats genom att skjuta ifrån med händerna. Han fortsätter att sittande ta fart med hjälp av spikförsedda handskar och därefter lägger han sig ner för att minska luftmotståndet. Åkaren styr sedan kälken i banans ideallinje genom att trycka på medarna med benen samt att förflytta överkroppens tyngdpunkt. Kvalomgångar avgör startordningen, en bra position i startfältet är viktig då banan försämras efter varje åkare. Då kälken saknar bromsar tar åkaren tag i medarnas böjda framdelar och "stegrar" kälken för att få stopp på den. (källa)
  4. Startblock är en anordning som används vid kortdistanslöpning för att öka löparens fart vid början. De är obligatoriska i de flesta elittävlingar. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.