Statlig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder statlig, varianter, uttal och böjningar av statlig

Statlig synonym, annat ord för statlig, vad betyder statlig, förklaring, uttal och böjningar av statlig.

Vad betyder och hur uttalas statlig

Statlig uttalas stat|lig och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av statlig

Böjning (i positiv) statlig en ~ + subst. statligt ett ~ + subst. statliga den/det/de ~ + subst. statlige den ~ + mask. subst.

Statlig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Statlig på Engelska

  • government, state - government administration

Hur används ordet statlig

  1. Generaldirektör, GD, är en chefstitel som används inom den offentliga förvaltningen. I Sverige används titeln ofta när det gäller chefen för en central statlig förvaltningsmyndighet. Tidigare var det få som bar titeln, 1865 var det enbart sju, men i samband med centralförvaltningens utökning har titelns användning ökat avsevärt. Även den ställföreträdande myndighetschefen för Försvarsmakten har titeln generaldirektör. (källa)
  2. Titeln används också på nationell nivå. Några mer uppmärksammade exempel är chefsbefattningarna i organisationer i Sverige som Svenska Röda korset, Rädda Barnen, Läkare utan gränser, Naturskyddsföreningen, svenska delen av WWF (Världsnaturfonden), Riksidrottsförbundet, Civilförsvarsförbundet och Svenska kyrkan. Titeln används dock i ytterligare många nationella organisationer. Den är däremot ovanlig i statlig förvaltning, då titeln generaldirektör är den vanliga inom myndighetsvärlden. (källa)
  3. År 1985 beslutades på initiativ av Sveriges dåvarande socialdemokratiska regering att införa en enhetlig utbildning för grundskollärare. Utbildningen drog igång 1988. Grunden för grundskollärarutbildningen var en statlig utredning (LUT-74). För de lägre stadierna fanns inriktningarna 1-7 Sv/SO och 1-7 Ma/NO, och för de högre stadierna 4-9 Sv/Spr, 4-9 SO och 4-9 Ma/NO. Detta ledde till att adjunkterna på högstadiet gradvis ersattes med 4-9-lärare med avsevärt lägre ämneskunskaper. (källa)
  4. Den som fackmässigt – vetenskapligt eller konstnärligt – ägnar sig åt heraldik kallas heraldiker. Under medeltiden växte häroldsämbetet fram, vars innehavare hade såväl ceremoniella och heraldiska funktioner, som uppgiften som sändebud. Titeln vapenkung kunde även användas för den främste av härolderna (och i Storbritannien gäller ännu titeln King of Arms). Ingen känd vapenkung kan knytas till det svenska hovet och när Sverige under 1600-talet utvecklade en statlig heraldisk myndighet kom titeln riksheraldiker att användas. Vapenkungar är däremot kända i Danmark från mitten av 1400-talet och hade under Kalmarunionens tid även överinseende över Sverige. 1953 upphörde riksheraldikerämbetet och funktionen ersattes av en tjänsteman vid Riksarkivet med titeln statsheraldiker. Denne har idag till sin hjälp en biträdande statsheraldiker samt en heraldisk konstnär och lyder under Heraldiska nämnden. Vid kungl. hovstaterna finns en särskild vapenmålare vid Kungl. Maj:ts orden som har ett visst ansvar för heraldiken inom ordensväsendet. (källa)
  5. I Sverige fanns en statlig myndighet, Ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning (HomO) som arbetade för att människor med homosexuell läggning ska kunna leva och arbeta som andra. HomO skulle verka för att diskriminering på grund av sexuell läggning inte förekommer på några områden av det svenska samhällslivet. Den 31 december 2008 avvecklades HomO och övriga ombudsmän mot diskriminering för att den 1 januari 2009 återuppstå som den nya Diskrimineringsombudsmannen. Den nya myndigheten grundar sin verksamhet på den diskrimineringslag som ersatte tidigare sju lagar mot diskriminering. (källa)
  6. I Karl XI:s husesynsordning från 18 juli 1681 förekommer husesyner stadgade inte bara för brukare av skattejord eller kronans landbönder, utan även för frälsebönder. En fullständig ordning för hållandet av husesyn finns angiven i kungliga reglementet 1696. Detta reglemente gällde dock bara officersboställen. Från denna författning liksom från 1681 års husesynsordning är de stadganden som i detta ämne finns införda i 1734 års lag, hämtade. Rätten till husesyn förekom långt in på 1900-talet för frälsehemman, men då hade den adliga jordägaren nämndemän med sig på synerna. Fastän husesynsordningen förlorade sitt lagrum, fortsatte i realiteten allmänt bruket att hemmansägaren förrättade husesyner även på skattehemman. Inspektioner av statlig mark och andra offentliga inrättningar har nu andra lagrum. (källa)
  7. Huvudsekreterare är en opolitiskt tillsatt chefstjänsteperson inom statsförvaltningen som kan ansvara för att sköta ett kansli eller sekretariat inom Regeringskansliet, ett departement, en statlig utredning, råd, myndighet eller annat statligt organ. Titeln kan kombineras med kanslichef och förekommer även i andra offentliga organ. (källa)
  8. ett högre lärosäte i Sverige med utbildning och forskning inom flera områden har brukat benämnas universitet. Sedan 2010 är vetenskapsområdena avskaffade, och det är numera regeringen som beslutar om en statlig högskola har rätt att kalla sig universitet. (källa)
  9. Till höger finns liberalism och närbesläktade ideologier, som förespråkar fria marknader med lågt statligt ingripande, individualism, låga skatter, avregleringar och så vidare. Till vänster finns kollektivism, som förespråkar höga skatter och omfördelning av pengar (se fördelningspolitik) genom så kallade transfereringssystem (som sjukförsäkring, a-kassa med flera), utbyggd offentlig sektor, samt en allt större statlig/kommunal kontroll och regleringar över olika delar av samhällsekonomin. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.