Stenmur Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stenmur, varianter, uttal och böjningar av stenmur

Stenmur synonym, annat ord för stenmur, vad betyder stenmur, förklaring, uttal och böjningar av stenmur.

Vad betyder och hur uttalas stenmur

Stenmur uttalas sten|mur och är ett substantiv.

Ordformer av stenmur

Singular

stenmur
obestämd grundform
stenmurs
obestämd genitiv
stenmuren
bestämd grundform
stenmurens
bestämd genitiv

Plural

stenmurar
obestämd grundform
stenmurars
obestämd genitiv
stenmurarna
bestämd grundform
stenmurarnas
bestämd genitiv

Stenmur är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Stenmur på Engelska

  • stonewall

Hur används ordet stenmur

  1. Sagan tar sin början i byn Wall, som ligger någonstans på den engelska landsbygden, öster om en hög stenmur av vilken staden har fått sitt namn. Stenmuren utgör gränsen mellan Storbritannien och Älvalandet, som bara är åtkomligt genom magi eller genom en öppning i muren. Vid murens öppning står det ständigt vakter från Wall som ser till att fel personer inte tar sig in till det magiska landet på andra sidan muren. Endast en gång var nionde år, runt midsommar, är det tillåtet att ta sig genom muren, då det hålls en stor marknad på ängen på andra sidan. (källa)
  2. Trälebergs fornborg ligger på ett bergskrön på Stångenäset i Lysekils kommun. I nordnordväst stupar berget rakt ner mot havsviken Trälebergs kile. Borgen är cirka 300 × 175 meter stor. I söder, där borgen är mest lättillgänglig, finns rester av en stenmur. I närheten finns lämningar efter boplatser. (källa)
  3. Slottet bildade i det närmaste en fyrkant med höga torn av trä i varje hörn. Södra långsidan utgjordes av en 34 meter lång, 4 meter hög och 0,7 meter tjock stenmur. Även östra sidan skyddades av en stenmur, något högre och tjockare. På övriga sidor fanns träförskansningar. Utanför östra, norra och västra förskansningarna gick slottsgraven, som mynnade ut i och kunde fyllas med vatten från älven. Innanför befästningarna var slottets byggnader uppförda, dels av gråsten, dels av tegel eller trävirke. Slottet erhöll aldrig något bloddop. Det användes huvudsakligen som tyghus och förvaringsplats för krigsförnödenheter samt tjänstgjorde en tid även såsom landshövdingsbostad för landshövdingen över Österbotten. Sedan det 1670 skadats av vådeld, användes det mest som fängelse. År 1714 togs det utan motstånd i besittning av ryssarna, vilka förstörde verken. Dess övriga byggnader undergick fullständig förintelse när blixten natten till 1 augusti 1793 antände ett i slottets källare förvarat betydligt krut- och ammunitionsupplag. (källa)
  4. Den äldsta formen av befästning är vallen och graven. Människor tog i hotfulla situationer också sin tillflykt till svårtillgänglig terräng som till exempel höjder, öar, uddar och branta stup samtidigt som det naturliga skyddet förstärktes med hinder som stenmurar och träpallisader. Försvarsanläggningar började tidigt att förses med torn vilket ökade överblicken, och förstärkte försvaret av murens svaga punkt, porten. En av de äldsta kända försvarsanläggningarna är Jerikos murar, där den äldsta fasen uppfördes för mer än 9 000 år sedan. När stadsbildningar efterhand uppstod i Främre Orienten fanns ett behov av att bygga murar runt dessa städer. Dels i försvarssyfte, men också för att markera gräns mellan stad och landsbygd. (källa)
  5. Stenmagasinet i Ädelfors beläget i Ädelfors, en mil utanför centralorten Vetlanda, uppfördes i samband med ett stenröjningsprojekt under de svåra nödåren 1868–1869. Ägaren till Ädelfors bruk satte igång ett stort arbete för att få åkermarken på bland annat Repperda gård stenfri. De bästa och jämnaste stenarna transporterades med oxspann till stenhuset. Övriga stenar användes till de breda och imponerande stenmurarna runt gården och dess åkrar se Reppedra gata. (källa)
  6. Den 12 augusti 1323 undertecknades den så kallade Nöteborgstraktaten i Nöteborgs slottsön, ett traktat som fastställde den första kända gränsen mellan Sverige och stadsrepubliken Novgorod, som småningom blev till Ryssland. Nöteborg som tillhörde Novgorod blev säte för Narimont, en novgorodisk lydfurste av litauisk ätt som 1333 fått Kexholms, Nöteborgs och Ladoga-området samt hälften av Koporje län i Ingermanland som ärftlig förläning. Narimont och hans son Alexander förtryckte invånarna så att dessa redan 1337 gjorde uppror med stöd från Viborg. År 1348 intog den svenske kungen Magnus Eriksson Nöteborg sjövägen, men förlorade den inom ett år. 1352 byggdes de första stenmurarna runt fästningen. I slutet av 1400-talet hade den tio torn, ett citadell och en inbyggd kanalhamn. Narimont och hans arvingar härskade över området fram till 1478, då landet efter den novgorodska republikens fall förenades med storfurstendömet Moskva. (källa)
  7. Nuvarande huvudbyggnadens föregångare började anläggas på 1720-talet under Carl Gustaf Spens tid och fullföljdes av hans son Fredrik Gustaf på 1750-talet. Från deras tid återstår numera den södra av de båda flyglarna som Carl Gustaf Spens lät uppföra och en del av den magnifika stenmuren som ursprungligen inhägnade huvudbebyggelsen och den vidsträckta trädgården. (källa)
  8. På 1500-talet ersattes en träpalissad runt klostret med en 1,5 km lång stenmur med tolv torn, som bidrog till att klostret stod emot belägringen av Troitse-Sergiyeva Lavra år 1608–1610. Ett skotthål i katedralens port har bevarats som en påminnelse om Vladislav IV av Polens misslyckade belägring 1618. (källa)
  9. Under bronsåldern restes flera rösen på ön. På öns högsta punkt ligger Rojsu. Mitt i röset växer det som kallas Linnés ask efter Carl von Linnés resebeskrivning 1741. På öns södra sida finns bronsåldersröset Lauphargi, ett röse med en mycket välbevarad stenmur. Rösena är cirka 3 000 år gamla. (källa)
  10. Huset är en brun tvåvåningsvilla med ett garage, källare och vind. Byggnaden är minst 15 meter bred. Från hallen kommer man till vardagsrummet om man går vänster och matsalen om man går höger. I matsalen finns det ett skåp och trappor till andra våningen samt en dörr som leder till källaren. Vardagsrummet och matsalen har burspråksfönster som leder till gatan. På baksidan av huset finns TV-rummet och kök. I vardagsrummet finns en öppen spis med ett porträtt av familjen. Matsalsbord finns både i matsalen och i köket. På bottenvåningen återfinns ofta en toalett. På andra våningen ligger sovavdelningen med ett sovrum för Marge och Homer (med ett badrum), Bart, Lisa Simpson och Maggie har varsitt sovrum, med tillhörande förråd för Bart och Lisa. På övervåningen finns det en lucka som leder upp till vinden genom en trappa som fälls ner. Där finns också ett gemensamt badrum. På framsidan av huset finns några låga buskar och en asfalterad väg mellan gatan och garaget samt husets ingång. Mot grannarna finns det ett brunt trästaket på delar av den vänstra sidan av tomten samt baksidan, på den högra sidan finns det en stenmur. Ett vitt trästaket finns mellan husets baksida och gatan. Trädgården har en liten altan med en grill och ett större trädär Bart har en träkoja. Längs husets baksida finns en stentrottoar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.