Stenvalv Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stenvalv, varianter, uttal och böjningar av stenvalv

Stenvalv synonym, annat ord för stenvalv, vad betyder stenvalv, förklaring, uttal och böjningar av stenvalv.

Vad betyder och hur uttalas stenvalv

Stenvalv uttalas sten|valv och är ett substantiv.

Ordformer av stenvalv

Singular

stenvalv
obestämd grundform
stenvalvs
obestämd genitiv
stenvalvet
bestämd grundform
stenvalvets
bestämd genitiv

Plural

stenvalv
obestämd grundform
stenvalvs
obestämd genitiv
stenvalven
bestämd grundform
stenvalvens
bestämd genitiv

Stenvalv är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Stenvalv på Engelska

  • stone arches

Hur används ordet stenvalv

  1. Ursprungliga kyrkan av sten var byggd på medeltiden och hade en okänd utformning. Kyrkorummet hade stenvalv, men på 1600-talet ersattes stenvalven med paneltak av trä som dekorationsmålades. Vid västra kortsidan stod ett kyrktorn av trä. Vid mitten av 1700-talet togs en stiftskollekt upp till bygget av en ny kyrka. Församlingen ville bygga till den befintliga kyrkan, men slutligen fattades beslut att bygga en ny kyrka. (källa)
  2. Resterna efter klostret försvann med tiden allt djupare under marken och doldes under vegetation. I början av 1800-talet visste ingen längre med säkerhet var klostret hade legat. 1840 stötte man vid grävningsarbeten av en ren tillfällighet på ett stenvalv. Man hade hittat Vårfruberga klosterruin. Under de påföljande åren företogs en omfattande utgrävning under ledning av dåvarande riksantikvarien Bror Emil Hildebrand. När ruinen slutligen var frilagd visade det sig att den sträckte sig med valvslagna rum ända in under Kungsbergs gårds mangårdsbyggnad. De nyttjades då som jordkällare. Sedan dess har ruinerna restaurerats ett flertal gånger. Den tidigare klosterkyrkan används ibland i samband med friluftsgudstjänster. (källa)
  3. Stenkyrkan i Kärna härrör från 1100-talet. Enligt traditionen uppfördes den år 1137 av konung Sverker den äldre samtidigt som Kaga kyrka 4 kilometer norrut. Kyrkan i Kärna bestod ursprungligen av ett kort långhus samt ett lägre, smalare och mycket kort kor med en vid absid åt öster. Man kan anta att den, liksom kyrkan i Kaga, var försedd med små, högt liggande fönster. Enligt biskop Andreas Olavi Rhyzelius (1677–1761) hade den brädtak med målningar, varav man hittade fragment då 1750 ett stenvalv revs. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.