Stilblandning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stilblandning, varianter, uttal och böjningar av stilblandning

Stilblandning synonym, annat ord för stilblandning, vad betyder stilblandning, förklaring, uttal och böjningar av stilblandning.

Vad betyder och hur uttalas stilblandning

Stilblandning uttalas stil|bland|ning och är ett substantiv.

Ordformer av stilblandning

Singular

stilblandning
obestämd grundform
stilblandnings
obestämd genitiv
stilblandningen
bestämd grundform
stilblandningens
bestämd genitiv

Plural

stilblandningar
obestämd grundform
stilblandningars
obestämd genitiv
stilblandningarna
bestämd grundform
stilblandningarnas
bestämd genitiv

Stilblandning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet stilblandning

  1. Eklekticism (eklektiker) (av grek. eklektikos "utväljande"), stilblandning, är egenskapen hos vissa konstriktningar och läror att ha tillkommit genom ett osjälvständigt sammanförande av element från olika håll. Begreppet används ibland något nedsättande om lärobyggnader som tagit element från flera andra lärobyggnader. Eklekticism kan också ses som något positivt så länge man vet vad man gör och inte gifter samman motstridiga teser. Många nya teorier växer fram när forskare parar ihop teser med ursprung i skilda teorier samtidigt som forskaren också finner helt nya. (källa)
  2. Produktionen vid Kungsholms glasbruk fick ett uppsving från 1740-talet genom just tillverkning av ljuskronor. Till inredningen av Stockholms slott under 1750-talet köptes ljuskronor från utlandet, men i mycket begränsat antal. Införda glaskronor fungerade sedan som utgångspunkter för Kungsholms glasbruks tillverkning. Resultatet blev stilmässiga kopior, stilblandningar eller förenklingar. Salen Vita havet på Stockholms slott har prytts och lysts upp av Kungsholmskronor av vilka flera till sitt yttre har päronform. Ofta hängde en bottenkula eller en så kallad flaska underst från Kungsholmskronans bottenplatta. (källa)
  3. Valdemarsviks kyrka nybyggdes åren 1875-1877. De medverkande till kyrkans tillblivelse var då byggmästare August Eriksson, arkitekt Axel Lindegren och byggmästare E. Schütz. Det var först 1919 som Valdemarsviks församling bildades. Innan dess var det Ringarum som var moderförsamlingen. Eftersom avståndet mellan Valdemarsvik och Ringarum var två mil tog ett kyrkobesök tog större delen av dagen. En samlingssal på ett hotell på Storgatan, invigd 1848, fungerade under en tid som predikolokal. Denna lokal var ett provisorium. För kyrkans byggande började en frivillig insamling av medel år 1870. För att samla in medel för kyrkans byggande bildade samhällets damer en syförening. En ansenlig summa samlades därigenom ihop genom auktioner, lotterier och basarer. Godsägare S.P. Forsberg skänkte tomten. Det var byggmästare E. Schütz från Norrköping, som ansvarade för kyrkobyggandet. Redan 1875 hade man anskaffat ritningar och år 1877 var kyrkan färdigbyggd. Kyrkan byggdes i en för tiden typisk stilblandning av nyklassicism och nygotik. Kyrkan ritades och byggdes av byggmästare E Schütz åren 1875-1877. Den är uppförd i tegel med brant sadeltak, vitputsade fasader och nygotiska detaljer. (källa)
  4. Under Paristiden hade han författat sorgespelet Erik XIV, som han tog med hem 1782, men som ej "uppskattades" (det trycktes inte under hans livstid), det är intressant på grund av den stilblandning, om vilken det vittnar, man möter här i en form, som ansluter sig till den franska tragedin, wertherska, hamletska, lessingska reminiscenser. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.