Stilistik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stilistik, varianter, uttal och böjningar av stilistik

Stilistik synonym, annat ord för stilistik, vad betyder stilistik, förklaring, uttal och böjningar av stilistik.

Vad betyder och hur uttalas stilistik

Stilistik uttalas stil|ist|ik [-i´k] och är ett substantiv -en.

Stilistik betyder:

Ordformer av stilistik

Singular

stilistik
obestämd grundform
stilistiks
obestämd genitiv
stilistiken
bestämd grundform
stilistikens
bestämd genitiv

Stilistik är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet stilistik

  1. Inom klassisk retorik är klimax en figur där ett ord i en sats återkommer i ny funktion i en annan sats och ett ord i denna på samma sätt i en tredje osv. I modern stilistik är klimax att gradvis nå fram till det starkaste uttrycket (se också stegring). Motsatsen är antiklimax. (källa)
  2. Olika tankar om vad litteratur är och hur den ska värderas förekom tidigt i Grekland. Aristoteles' Om diktkonsten, även kallad Poetiken, är det verk som först ger en systematisk översikt över litteraturen. Den handlar om tragedin och till viss del eposet och kom att bli mycket betydelsefull senare, främst under renässansen. Litteraturen är enligt Aristoteles en återgivning av verkligheten, en mimesis, som vinklas utifrån författarens avsikter. Till skillnad från historieskrivning behöver därför litteratur inte vara sann utan bara sannolik. Om tragedin skriver Aristoteles att den ska väcka skräck och medkänsla och åstadkomma en rening, en katarsis. Senare har de tre enheterna handling, tid och rum tillskrivits Poetiken, men den berör bara handlingens enhet. Theofrastos, en av Aristoteles lärjungar, ägnade sig åt stilistik och kom fram till tre stilnivåer: hög, låg och måttfull stil, som man använt sig av inom stilistik in på 1900-talet. (källa)
  3. Termen "normalprosa" ersattes därför av nyordet "sakprosa", som myntades 1938 av den finländske filologiprofessorn Rolf Pipping. I sakprosa, fastslog Pipping, "kommer allt an på sak. Känslouttryck äro principiellt uteslutna". "Det är denna sakliga stilart", skrev Pipping, "som i svensk stilistik vanligen kallas 'normalprosa'". "Jag föredrar", fortsatte Pipping, "benämningen sakprosa, eller objektiv prosa, för att därmed ange stilartens väsentliga syfte." Trots bytet av terminologi täcker "sakprosa" ungefär samma begrepp som den äldre termen "normalprosa". (källa)
  4. Ornament (stilistik) – inom retoriken språkliga prydnader. (källa)
  5. Stilistik – ett forskningsområde som har sitt ursprung i retorikens elocutio (stilforskning). (källa)
  6. Stilistik är ett forskningsområde som har sitt ursprung i retorikens elocutio och som syftar till att normera och beskriva text. I vid bemärkelse avses såväl skriftspråk som talspråk och med skillnader vad beträffar ordförråd, grammatik och satsbyggnad och – beträffande talspråk – även uttal. Stilen är helt beroende av sammanhanget, situationen samt erfarenheten och utbildningen hos den eller de personer som är engagerade. Individens språkval är situationsbundna och måste förstås kontextuellt. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.