Storformatig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder storformatig, varianter, uttal och böjningar av storformatig

Storformatig synonym, annat ord för storformatig, vad betyder storformatig, förklaring, uttal och böjningar av storformatig.

Vad betyder och hur uttalas storformatig

Storformatig uttalas stor|form|at|ig och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av storformatig

Böjning (i positiv) storformatig en ~ + subst. storformatigt ett ~ + subst. storformatiga den/det/de ~ + subst.

Storformatig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet storformatig

  1. Han var son till Johan Lilliedahl och Kristina Eleonora Bolm och gift med Karolina Lorensson. Lilliedahl fick sin grundläggande utbildning i målning av sin far och vid Beyers ritskola i Göteborg. Han blev målargesäll 1808 och fick därefter under två års tid följa undervisningen vid Konstakademien under Fredric Westins handledning. Efter faderns död 1811 förestod han dennes verkstad i Göteborg utan att bli mästare och han titulerades historiemålare. Han flyttade till Stockholm 1835 där han var verksam som dekorationsmålare bland annat målade han en storformatig altartavla för Kungsäters kyrka i Mark. Han medverkade i Konstakademiens utställningar och i Götiska förbundets konsttävlan 1818. Hans konst består av allegoriska kompositioner och historiska målningar. Vid sidan av sitt eget skapande var han medarbetare i Fredrik Boijes Magasin för konst, nyheter och moder och gjorde sig känd som sångare och musiker. Lilliedahl är representerad vid Nationalmuseum, Stockholm. (källa)
  2. Han var son till förste stationsskrivaren Hugo Elfve Såndberg och Johanna Matilda Öster. Efter avlagd studentexamen 1929 reste Såndberg till Paris där han sedan dess har varit bosatt under längre perioder. Han studerade konst vid Maison Watteau 1931 och för Othon Friesz och Marcel Gromaire 1937–1938. Han återupptog sina konststudier 1952 för Fernand Léger som lärare, dessutom har han företagit ett flertal studieresor till bland annat Algeriet och Spanien. Han debuterade med en separatutställning i Växjö 1941 som följdes av en separatutställning på De Ungas salong i Stockholm 1943. Men det definitiva genombrottet kom efter en utställning på Gummesons konsthall 1947 som följdes med en separatutställning på Galerie Barbizon i Paris 1957. Han medverkade i Göteborgs konstförenings utställning Ung svensk konst på Göteborgs konsthall 1944 och i Riksförbundet för bildande konsts vandringsutställningar Yngre svensk konst och Svensk nutida konst samt i en utställning på Musée d'Art moderne i Paris och utställningar av svensk Pariskonst i Le cercle suédois i Paris. Till en början bestod hans konst av stilleben, porträtt och landskapsskildringar men under 1950-talet utvecklade han ett måleri där han prismatiskt sönderdelar motivet. Han började under 1950-talet arbeta med tapisserikonst som kom att bli hans kännemärke där han utförde verken Skogsbrand 1955 och Måsdansen 1955–1956 och han inleder ett fruktsamt samarbete med Pinton Frères vid Aubussonväverierna i Frankrike. Efter 1955 arbetade han huvudsakligen med kartonger för tapisseri frånsett en och annan storformatig figurkomposition i olja. Såndberg är representerad vid Nationalmuseum. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.