Studentkår Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder studentkår, varianter, uttal och böjningar av studentkår

Studentkår synonym, annat ord för studentkår, vad betyder studentkår, förklaring, uttal och böjningar av studentkår.

Vad betyder och hur uttalas studentkår

Studentkår uttalas stud|ent|kår och är ett substantiv.

Ordformer av studentkår

Singular

studentkår
obestämd grundform
studentkårs
obestämd genitiv
studentkåren
bestämd grundform
studentkårens
bestämd genitiv

Plural

studentkårer
obestämd grundform
studentkårers
obestämd genitiv
studentkårerna
bestämd grundform
studentkårernas
bestämd genitiv

Studentkår är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet studentkår

  1. Ordet kommer möjligen från ett "bud" i det på 1800-talet mycket populära kortspelet vira. Ordet kan även åsyfta själva lokalen som festen hålls i – då menas normalt en lokal som tillhör studentkåren och som det återkommande ordnas fest i, till exempel på Chalmers studentkår i Göteborg, i Gasquesalen i LTH:s kårhus vid Lunds tekniska högskola (LTH), i KTH:s kårhus vid Kungliga tekniska högskolan (KTH) i Stockholm och i Kårallen i Linköping. På exempelvis KTH, Chalmers och LiTH förekommer även verbformen "att gasqua" vilket är synonymt med att festa, dock ej nödvändigtvis i lokalen Gasquen. På många högskolor är det vanligt med tema-gasquer, där alla ska klä sig efter ett speciellt tema. (källa)
  2. Studentkår – en intresseorganisation för studenter. (källa)
  3. Ett kårhus är en byggnad som en studentkår använder för sin verksamhet. Kårhuset kan antingen ägas eller hyras av studentkåren. (källa)
  4. Kårordförande, ordförande för en studentkår vid universitet eller högskola. Befattningen är oftast av både strategisk och verkställande karaktär. Utses via kårval som kan vara organiserade på olika sätt. Kårordförandens uppgifter är generellt att bevaka studenternas intressen i olika frågor både mot skolan och omvärlden. Kårordförande kunde också ses som en primus inter pares bland studenterna när det fortfarande var obligatoriskt att som student vara medlem i kåren (kårobligatoriet avskaffades 2010). (källa)
  5. Ursprungligen ålåg det kårordföranden för Lunds Studentkår att hålla högtidstalet vid mösspåtagningen. Sedan en politiskt radikal kårordförande av princip vägrat att bära studentmössa övertogs uppgiften dock av kårens vice ordförande och denna tradition har därefter fortlevt. Sedan Lunds Studentkår upplöstes 1996 är det dock vicen för samarbetsorganet Lunds Universitets Studentkårer som håller talet. (källa)
  6. Betjäningen på banketten är i form av servitörer, kockar, vaktmästare etcetera omfattande, och dessa har tränats flera veckor i förväg. Under prisutdelningen och Nobelfesten tjänstgör ett antal av Stockholms studenter som marskalkar och fanbärare, ett uppdrag som utförs under ledning av Stockholms Studentkårers Centralorganisation (SSCO). Matsedeln tillkännages först under middagen, och maten bärs fram i procession. Inför Nobelprisets 90-årsjubileum 1991 komponerades en särskild Nobelservis, som därefter använts vid middagen. (källa)
  7. Palmlund växte upp på landsbygden i Skåne och studerade vid Lunds universitet, där han blev filosofie licentiat. Han var ordförande i Lunds studentkår 1960. Inom ramen för International Student Conference (ISC) medverkade han 1961 i grundandet av International University Exchange Fund (IUEF) som finansierade studier för flyktingar från Södra Afrika. (källa)
  8. Radikal vänster – oberoende vänstern – en vänsterinriktad studentförening och ett kårparti vid Stockholms universitets studentkår. (källa)
  9. Ett sexmästeri (Borås, Eskilstuna, Falun, Grythyttan, Gävle, Göteborg, Halmstad, Jönköping, Kalmar, Karlshamn, Karlskrona, Karlstad, Kristianstad, Linköping, Luleå, Lund, Malmö, Skövde, Trollhättan, Växjö, Örebro), även festmästeri (Visby), borstmästeri (Sundsvall), klubbverk (Uppsala), klubbmästeri (Stockholm, Ultuna), programutskott (Stockholm) eller festeri (Linköping, Norrköping, Umeå), är inom den svenska universitets- och högskolevärlden en studentförening eller grupp med ansvar för att anordna fester åt medstudenterna. Ofta är sexmästeriet underordnat en annan studentorganisation som en studentkår, en nation eller en studentsektion/utbildningsförening. Ordet kommer av det äldre svenska ordet sexa för fest, jämför svensexa. (källa)
  10. Studentförening kallas vanligen en ideell förening som drivs av och för studenter och som, till skillnad från en studentkår, alltid har haft frivilligt medlemskap och inte på samma sätt är studenternas företrädare utan mer är till bara för social samvaro. Somliga lokala studentföreningar har slutit sig samman med likartade föreningar på andra studieorter, den gemensamma organisationen kallas då ofta för studentförbund. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.