Studentmatrikel Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder studentmatrikel, varianter, uttal och böjningar av studentmatrikel

Studentmatrikel synonym, annat ord för studentmatrikel, vad betyder studentmatrikel, förklaring, uttal och böjningar av studentmatrikel.

Vad betyder och hur uttalas studentmatrikel

Studentmatrikel uttalas stud|ent|matr|ikel och är ett substantiv.

Ordformer av studentmatrikel

Singular

studentmatrikel
obestämd grundform
studentmatrikels
obestämd genitiv
studentmatrikeln
bestämd grundform
studentmatrikelns
bestämd genitiv

Plural

studentmatriklar
obestämd grundform
studentmatriklars
obestämd genitiv
studentmatriklarna
bestämd grundform
studentmatriklarnas
bestämd genitiv

Studentmatrikel är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet studentmatrikel

  1. Under sin studenttid var Sjöström utgivare av Lunds universitetskatalog (som förtecknade både lärare och studenter), ett arbete som ledde honom till det område där han gjort sig känd – nämligen som personhistorisk forskare kring Lunds studentkår. År 1883 började han utgivningsarbetet med studentnationernas biografiska matriklar, då "Skånska nationen 1833–1883" utkom. Därefter utgav han matriklarna över studenterna tillhörande Blekinge nation (1901), Norrlands nation (1902), Skånska nationen 1682–1832 (1904), Göteborgs nation (1904), Värmlands nation (1908), Västgöta nation (1911), Södermanlands nation (1911), Kalmar nation (1915) samt Smålands nation (1922, efter Sjöströms död utgiven av Vilhelm Ljungfors). Alla matriklarna - utom de skånska som var delade i två avdelningar - presenterade nationernas samtliga studenter från äldsta tid till tiden för tryckningen. Den enda då existerande nationen i Lund för vilken Sjöström inte utgav någon studentmatrikel var Östgöta. År 1913 gavs detta istället ut av Johan Axel Setterdahl. (källa)
  2. Han härstammade från Rone socken på Gotland. Efter studier i Uppsala och Lund prästvigdes han i Stockholm 1796 och förordnades som fångpräst i Visby och huspräst hos landshövdingen. Efter diverse förordnanden blev han kyrkoherde först i Follingbo socken och från 1822 i Alva socken på Gotland. I en studentmatrikel beskrivs han som "Swedenborgare, Illuminat, Drömtydare, Finance- och Guldförbättrare". 1834 utsågs han att företräda prästerna på Gotland vid riksdagen. (källa)
  3. Konin växte i betydelse under 1300-talet. Bevarade dokument visar att Konin hade en kastellan, en hög ämbetsman i det feodala systemet och ett tecken på att staden hade status som en viktig stad i regionen. I mitten av 1300-talet blev staden administrativt säte för ett vojvodskap och styrdes under en starost. Det kan möjligen ha funnits en skola i Konin vid denna tid, då en student från Konin finns omnämnd i Karlsuniversitetet i Prags studentmatrikel från 1300-talet. (källa)
  4. Han var son till Herman Spöring och Hedvig Ulrica Meurman. Man vet genom Åbos akademis studentmatrikel att han blev student i Åbo 1744 och att han i Stockholm övade sig i kirurgin 1753. Solander uppger i ett brev till Linné från 1768 att Spöring själv berättat att han gick till sjöss från Sverige 1755 och att han under elva år varit bosatt i London och arbetat som urmakare. Därefter omnämns han först 1768 i officiella handlingar då han dyker upp i London i sällskap med Joseph Banks och Daniel Solander såsom assistant naturalist och sekreterare. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.