Studium Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder studium, varianter, uttal och böjningar av studium

Studium synonym, annat ord för studium, vad betyder studium, förklaring, uttal och böjningar av studium.

Synonym till studium

Vad betyder och hur uttalas studium

Studium uttalas studi|um och är ett substantiv studiet studier.

Studium betyder:

Ordformer av studium

Singular

studium
obestämd grundform
studiums
obestämd genitiv
studiet
bestämd grundform
studiets
bestämd genitiv

Plural

studier
obestämd grundform
studiers
obestämd genitiv
studierna
bestämd grundform
studiernas
bestämd genitiv

Studium är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Studium på Engelska

  • study - technique of studying, course of study, the matter was subjected to a detailed study

Hur används ordet studium

  1. Ett viktigt framsteg för studium av och vård av patienter med blodbrist (anemi) var möjligheten att mäta hematokrit, blodets halt av röda blodkroppar. 1932 infördes även en enkel metod för att mäta de röda blodkropparnas halt av syretransporterande hemoglobin. (källa)
  2. Möbiustransformationer kan visas bilda en grupp. Och enlighet med Felix Kleins Erlangenprogram, att geometri är studium av symmetrigruppen hos vissa funktionsklasser, kommer inversion att bilda en egen geometri, så kallad inversiv geometri. (källa)
  3. Litteratursociologi innebär "ett systematiskt studium av litteraturen som socialt fenomen och som system och institution i samhället.". (källa)
  4. Kyrka och kristen gravplats dateras till början av 990-talet, samtidigt med stadens förmodade grundande. Fram till 1066 hade Lund starka förbindelser med ärkebiskopssätet i Canterbury. Lund blev biskopssäte år 1060, när Danmark organiserades i ett tiotal stift, från 1066 underställt ärkebiskopen i Hamburg-Bremen med gränser motsvarande dagens Lunda-stift plus Bornholm, och 1103 ärkebiskopssäte för Norden. Lund blev metropolitsätet för norden. 1085 grundlades Katedralskolan och den är därmed Nordens äldsta skola. Under 1100-talets första hälft byggdes Lunds domkyrka, ett kloster och flera mindre kyrkor. Lund var Danmarks viktigaste stad och hade 3 000-4 000 invånare. I början av 1300-talet tappade dock Lund i betydelse till Malmö, som anlagts som ärkebiskopens befästa färjeläge för resor över Öresund, och som hanseatisk hamnstad var i stark tillväxt. Dock behöll Lund positionen som kyrkligt, kulturellt och bildande centrum. År 1425 inrättades Studium Generale i Lund, Danmarks och Nordens första universitet. (källa)
  5. Till och med William Shakespeares pjäser Hamlet, Kung Lear och Romeo och Julia har kallats läsdramer som man bara kan tillgodogöra sig genom litterärt studium och som vulgariseras på scenen. (källa)
  6. Musikarkeologi är ett tvärvetenskapligt forskningsområde som på grundval av arkeologiska fynd försöker beskriva, förklara och rekonstruera musik och annat ickespråkligt ljudbruk under historisk och förhistorisk tid. Forskningen anknyter därigenom främst till arkeologi och musikvetenskap, främst musiketnologi. Denna typ av forskning har förekommit länge rörande antiken och andra högkulturer, men ett mer systematiskt studium inleddes först under 1970-talet och en internationell studiegrupp för ämnet organiserades 1983 inom International Council for Traditional Music, ett Unesco-organ. I Sverige är Cajsa S. Lund den främsta företrädaren för ämnet. (källa)
  7. Under 1800-talet stimulerades det religionshistoriska intresset genom studiet av orientaliska språk, dechiffrering av gamla egyptiska och mesopotamiska inskrifter och texter samt av etnologin. Minnesvärda namn inom dessa discipliner är Friedrich Max Müller (1823-1900), Edward Burnett Tylor (1832-1917) och James G. Frazer (1854-1941). Ämnet fick akademiskt erkännande, läroanstalter inrättades och facktidskrifter började ges ut. I Sverige finns religionshistoria på humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet samt vid de teologiska fakulteterna i Lund och Uppsala. (källa)
  8. Religionsvetenskap är det vetenskapliga studiet av religioner, deras bakgrund och utveckling. I Sverige förekommer det att teologi av historiska skäl används i stället för religionsvetenskap. I svenskt akademiskt språkbruk används emellertid beteckningarna synonymt i förhållande till metodiska, teoretiska och akademiska krav. Det finns en uttalad officiell konsensus mellan svenska lärosäten som bedriver religionsvetenskaplig och teologisk utbildning att religionsvetenskap och teologi står under samma krav vad gäller akademisk kvalitet. Men inom teologi återfinns discipliner såsom systematisk teologi och religionsfilosofi, som har normativa teologiska konfessionella tendenser. Begreppen är omtvistade och ingen enighet föreligger om definitionerna. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.