Styrkeförhållande Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder styrkeförhållande, varianter, uttal och böjningar av styrkeförhållande

Styrkeförhållande synonym, annat ord för styrkeförhållande, vad betyder styrkeförhållande, förklaring, uttal och böjningar av styrkeförhållande.

Vad betyder och hur uttalas styrkeförhållande

Styrkeförhållande uttalas styrke|för|håll|ande och är ett substantiv.

Ordformer av styrkeförhållande

Singular

styrkeförhållande
obestämd grundform
styrkeförhållandes
obestämd genitiv
styrkeförhållandet
bestämd grundform
styrkeförhållandets
bestämd genitiv

Plural

styrkeförhållanden
obestämd grundform
styrkeförhållandens
obestämd genitiv
styrkeförhållandena
bestämd grundform
styrkeförhållandenas
bestämd genitiv

Styrkeförhållande är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet styrkeförhållande

  1. Ledamöterna i fullmäktige väljs i Finland och Sverige direkt av folket vart fjärde år. Det nyvalda fullmäktige ska utse kommunstyrelsen. Det politiska styrkeförhållandet i kommunstyrelsen ska avspegla styrkeförhållandena i fullmäktige. Den matematiska metod för att utifrån antalet röster fördela platser till olika partier i Sverige kallas jämkade uddatalsmetoden. I Finland används d'Hondts metod. Kommunallagen och vallagen i Sverige innehåller reglerna för det ovan beskrivna. Sveriges grundlag garanterar kommunal självstyrelse. (källa)
  2. När Damberg skulle väljas om till ordförandeskapet vid SSU-kongressen i Umeå år 2001 reste sig delegaterna från vänsterfalangen, tågade ut i en tyst protest och vägrade att delta i valet på grund av vad de ansåg vara högerfalangens tvivelaktiga metoder för att ändra falangernas styrkeförhållande inför kongressen. (källa)
  3. Styrkeförhållandena innan kriget började var elva sydstater med 9 miljoner invånare inklusive 4 miljoner slavar, mot tjugoen nordstater med 28 miljoner invånare. (källa)
  4. Deltonserie (eller deltonsserie) är en följd av deltoner som tillsammans bildar en sammansatt ton. Den ton i serien som har lägst frekvens kan kallas grundton och de övriga är i så fall dess övertoner som bildar en övertonserie. Frekvens- och styrkeförhållandena mellan deltonerna i den sammansatta tonen bestämmer dess klangfärg eller timbre. (källa)
  5. Patt är en ställning i schack där spelaren som är vid draget inte kan göra något giltigt drag, men inte heller står i schack. Man får inte stå över något drag i schack och ställningen innebär därför att partiet omedelbart slutar oavgjort (remi), oavsett vilka styrkeförhållanden som för tillfället råder på brädet. Patt blir därmed ibland en räddning för en spelare som håller på att förlora ett parti. (källa)
  6. I många andra länder med flerpartisystem är blockpolitiken inte lika tydlig som i Sverige eller saknas helt, genom att mittenregeringar har bildats och partier oavsett var på den politiska skalan de hör hemma kan tänka sig att bilda en koalitionsregering beroende på rådande parlamentariska styrkeförhållanden och möjligheten att tillsammans lösa aktuella politiska sakfrågor. (källa)
  7. Även då inga markstrider ägde rum i juni månad utspann sig i luften ett riktigt flygkrig. Redan de första sammanstötningarna i slutet av maj visade de japanska flygarnas övertag. Således förlorade ett sovjetiskt jaktflygsregemente 15 jaktflygplan under två dagars strider, samtidigt som japanerna förlorade endast en maskin. Det sovjetiska kommandot var tvunget att vidta radikala åtgärder: den 29 maj lämnade en grupp flygaräss Moskva och flög med ett passagerarplan till stridsområdet. Dessa piloter hade fått sin stridserfarenhet i striderna i Spanien och Kina, flera av de hade fått utnämningen Sovjetunionens hjälte. Efter detta blev sidornas styrkeförhållanden i luften ungefär lika. (källa)
  8. I förhoppning att bli Carl Fredrik Adelcrantz' efterträdare som överintendent gjorde Ehrensvärd ingående studier i arkitekturen. 1782 återinträdde Adelcrantz vid flottan. I samband med sin utländska resa hade Gustaf III kvarlämnat ett förseglat konvolut, som skulle öppnas i den händelse Ehrensvärds gamle vän Henrik af Trolle, numera general-amiral, skulle avlida. Då han avled 1784 öppnades visade det sig innehålla en fullmakt för överamiralsämbetet utställt till Ehrensvärd. Han bosatte sig nu i Karlskrona och arbetade intensivt med planer på att reformera flottan. Då han motsatte sig Gustav III:s krigsplaner fråntogs han 1788 överbefälet. 1789 fick han dock befälet över finska skärgårdsflottan. Med klok beräkning av de svenska och ryska skärgårdsflottornas styrkeförhållanden vägrade Ehrensvärd att följa Gustaf III:s önskan om ett omedelbart anfall. 24 augusti gick mellertid ryssarna till attack utanför Fredrikshamn och lyckades trots en tapper insats från svensk sida tillfoga Ehrensvärd ett svårt nederlag i första slaget vid Svensksund. Ehrensvärds yttrande efter slaget, om än obekräftat, har blivit ryktbart: Eders majestät har ingen skärgårdsflotta mer. (källa)
  9. Undfallenhetslinjen hade en utpräglat realpolitisk grund – insikten om det ojämna styrkeförhållandet mellan Finland och Ryssland – men innehöll även vissa ideologiska element. Redan Johan Vilhelm Snellman hade mycket klart insett att Finlands politiska särställning bäst upprätthölls av en oförminskad autokrati i Ryssland och av raka, förtroendefulla och lojala band mellan monarken och hans finska folk. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.