Stålplåt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder stålplåt, varianter, uttal och böjningar av stålplåt

Stålplåt synonym, annat ord för stålplåt, vad betyder stålplåt, förklaring, uttal och böjningar av stålplåt.

Vad betyder och hur uttalas stålplåt

Stålplåt uttalas stål|plåt och är ett substantiv.

Ordformer av stålplåt

Singular

stålplåt
obestämd grundform
stålplåts
obestämd genitiv
stålplåten
bestämd grundform
stålplåtens
bestämd genitiv

Plural

stålplåtar
obestämd grundform
stålplåtars
obestämd genitiv
stålplåtarna
bestämd grundform
stålplåtarnas
bestämd genitiv

Stålplåt är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet stålplåt

  1. Seden kom till Sverige under 1800-talets slut. På Ersta diakoni infördes på 1870-talet med förebild från Kaiserwerths diakonianstalt i Tyskland en adventsgran. Granen hade 28 ljus, av vilka sju ljus, ett för varje dag i veckan tändes varje adventssöndag. Seden fick stor spridning i landet, och från denna tradition utvecklades en sed, dels med en ljusstake med sju ljus, ett för varje dag i veckan, och en med fyra ljus, ett för varje söndag i advent. Denna blev vanlig i Sverige under 1920- och 1930-talen. I Sverige är många adventsljusstakar tillverkade av lackerad stålplåt och kan pyntas med fönsterlav eller närbesläktade renlavar (ofta felaktigt kallade mossa eller vitmossa som är en annan växt) och eventuellt småpynt, till exempel tomtar, kottar, bär och flugsvampar. Ljusen är i Sverige vanligen vita, men även röda förekommer. Adventstidens liturgiska färg är lila eller blå, och det är en vanlig färg på flera av adventsljusen bland troende, ofta i kombination med ett vitt, rött eller rosa ljus för jul. I de flesta västerländska kulturerna har adventsljusstaken formen av en krans och kallas då vanligen adventskrans. Det finns även adventskransar med fler ljus än fyra, som används inom vissa religioner. (källa)
  2. Grovplåt avser vanligen stålplåt som är tjockare än 5 mm, men i vissa sammanhang förekommer andra definitioner. (källa)
  3. Hytt kallas ett litet utrymme, till exempel utrymmet där föraren av en lastbil sitter. Hytten skyddar mot väder och vind. Under 1940–1950-talet tillverkades de flesta hytter i trä med en plåtbeklädnad, för att senare tillverkas i stålplåt. Hytter förekommer också på fartyg, ett modernare ord är kabin. (källa)
  4. Ett kassaskåp är ett skåp avsett att låsa in värdesaker i. Skåpet är utformat så att det ska vara svårt att komma in i för obehöriga och att innehållet i skåpet ska tåla hög värme, vid brand. Kassaskåpet är ofta tillverkade i stålplåt med armering. Armeringens beskaffenhet är ibland hemlig för att försvåra för kriminella. Kassaskåp finns i en mängd olika klassningar och kan vid vissa klassningar även kallas för värdeskåp eller stöldskyddsskåp. Innan ett skåp får sin svenska klassning och blir godkänt av försäkringsbolagen så genomförs det ett antal tester. (källa)
  5. Tak med grön metallplåt är i regel koppartak eller grönfärgad stålplåt, men begreppet "gröna tak" har på senare tid också lanserats som särskild beteckning för tak som har växtlighet som takbeläggning. (källa)
  6. Inom industri skiljer man på om ett material är bearbetat eller obearbetat inför en viss process. Obearbetade material kallas ofta föråvara eller råmaterial. Ett behandlat råmaterial kallas, trots processen, fortfarande för material. Ett exempel är järnmalm som äråmaterial vid tillverkning av järn, som i sin tur är material vid tillverkning av stål, som är material vid tillverkning av exempelvis stålplåt. Stålplåten kallas material i till exempel bilindustrin. (källa)
  7. Specialutföranden inkluderar möbelmuttrar som sätts i tvärgående hål eller slås fast, samt hylsmuttrar som liknar skruvar fast med invändig gänga. På stålplåt kan muttrar svetsas fast. (källa)
  8. Ett oljefat, (oljetunna) i branschen normalt endast kallat fat, är en standardiserad behållare för petroleum, en cylinderformad tunna av stålplåt. Oljefat finns två storlekar 1/4 fat och helfat. Ett oljefat (eng. drum) rymmer ca 208 liter (55 US gallons=208,2 L) och fylls med 200 liter. Diametern är c:a 0,57 m och höjden omkring 0,85 m. Det s.k. kvartsfatet tycks dock rymma 60 L och det finns även 120 L fat, se diskussion. Oljefat kan återanvändas på många sätt, som luffarspisar, grillar och musikinstrument. (källa)
  9. Ringkragen var ursprungligen en del av riddarens rustning för skydd av halsen. Ringkragen var en krage av stålplåt, som gick runt omkring halsen och över axlarna. Sådana kragar användes fortfarande när riddarrustningarna försvunnit och bars då utanpå kyrassen. Ringkragen övergick under 1600- och 1700-talen vanligen till att fungera som kännetecken för officerare i tjänsten och var då en halvmånformig, flat eller kupig, metallskiva som var prydd med vapen och som bars på bröstet med ett band runt nacken. Senare övergick ringkragen till att användas som vaktbricka eller dagbricka, det vill säga som tjänstetecken för vakthavande befäl och dagbefäl, och bars då ofta i en kedja. (källa)
  10. De flesta skyfflar är handverktyg som består av ett brett blad som sitter fast i ett medellångt skaft som vid sin förening med bladet är böjt eftersom det skall föras nästan vågrätt. Skyffelbladen är vanligen tillverkade av stålplåt eller hårdplast och har oftast en vikt söm eller fåll baktill med ett uttag för skaftet. Denna vikning ger extra styvhet till bladet. Skaftet är oftast nitat på plats och gjort av trä, som ask eller lönn, eller av glasfiberarmerad plast. Bladet har inåtböjda sidokanter eller är skopformigt med rak bred framkant istället för en spetsig som hos en spade. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.