Ståndkrage Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder ståndkrage, varianter, uttal och böjningar av ståndkrage

Ståndkrage synonym, annat ord för ståndkrage, vad betyder ståndkrage, förklaring, uttal och böjningar av ståndkrage.

Vad betyder och hur uttalas ståndkrage

Ståndkrage uttalas stånd|krage och är ett substantiv.

Ordformer av ståndkrage

Singular

ståndkrage
obestämd grundform
ståndkrages
obestämd genitiv
ståndkragen
bestämd grundform
ståndkragens
bestämd genitiv

Plural

ståndkragar
obestämd grundform
ståndkragars
obestämd genitiv
ståndkragarna
bestämd grundform
ståndkragarnas
bestämd genitiv

Ståndkrage är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet ståndkrage

  1. Sedan 1875 har hovstallmästare en uniform bestående av en ljusblå enkelknäppt vapenrock med vita passpoaler och en ståndkrage dekorerad med eklövsmönster. Till parad bärs epåletter, ett midjebälte med guldtofsar, samt bicorne med vit plym. (källa)
  2. Stor hovuniform modell A, består av en mörkblå öppen frackrock med guldknappar samt guldbroderade ärmuppslag, ficklock och ståndkrage. Till den stora hovuniformen bärs svart bicorne med vit eller svart plym. Den infördes vid Karl XIV Johans tronbestigning 1818. Stora hovuniformer bärs bland annat av riksmarskalken, hovmarskalker, ceremonimästare och kammarherrar. Till uniformen kommer olika ämbetstecken som ämbetsstavar. Kammarherrarna har en förgylld nyckel på blå rosett vid ena sidans rockskört. (källa)
  3. Den nutida svenska prästkragen med tillhörande elva var från början en vanlig vit halsduk som virades om halsen så att dess ändar stack fram från kaftanens ståndkrage, som ett par flikar eller snibbar under hakan. Under 1600-talet började dessa stärkas, blev rektangulära och mycket breda, men blev med tiden mindre i storlek. Under 1800-talets första hälft bestod kragen av en mjuk halsduk och en därtill fogade lösa parallella flikar, en så kallad elva, hela prästkragen kan då även benämnas elva. Från 1800-talets slut började man stärka kragen och även använda en vanlig frack-krage knäppt fram, mot vilken den lösa elvan knöts. Från 1930-talet började frack-kragen anses profan och en krage av engelsk modell, knäppt i nacken började då också användas. Denna krage, "rundkragen" kunde utan elva och till svart skjorta och kavaj användes som prästens vardagsdräkt. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.