Aktuell Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder aktuell, varianter, uttal och böjningar av aktuell

Aktuell synonym, annat ord för aktuell, vad betyder aktuell, förklaring, uttal och böjningar av aktuell.

Synonymer till aktuell

Vad betyder och hur uttalas aktuell

Aktuell uttalas aktu|ell [-el´] och är ett adjektiv -t -a.

Aktuell betyder:

Ordformer av aktuell

Böjning (i positiv) aktuell en ~ + subst. aktuellt ett ~ + subst. aktuella den/det/de ~ + subst. aktuelle den ~ + mask. subst. Komparation aktuellare en/ett/den/det/de ~ + subst. aktuellast är ~ aktuellaste den/det/de ~ + subst.

Aktuell är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Aktuell på Engelska

  • topical, of current (immediate) interest (importance), current - of great (immediate) importance, highly topical, urgent, burning, in the case in point, a pressing issue, a new election is not on the cards

Hur används ordet aktuell

  1. Navid Modiris samtalspodd "Hur kan vi" är nu aktuell med sin andra säsong. (källa)
  2. Aktuell (i Sverige): Sofia Helins motspelare i tv-serien "Bron". (källa)
  3. Aktuell: Första romanen "Fågelfångarens son" har just släppts. Kommer även som film tidigt nästa vår. Favoritförfattare: Kerstin Ekman, Jean-Marie Gustave Le Clezio. HC Andersen, Simone de Beauvoir, Ernest Hemingway, Joseph Conrad.Läser just nu: Thomas Erikssons "Omgiven av idioter", Lena Anderssons "Utan personligt ansvar", "Arne Naess "Livsfilosofi om känslor och förnuft" och "Stanley Kubrick Archives". (källa)
  4. Akut symptomgivande gallsten kallas gallstensanfall och upplevs i form av en mycket kraftig kolikliknande smärta ofta under höger revbensbåge. Diagnos ställs oftast genom ultraljudsundersökning av gallblåsa och gallvägar, vilket kan kompletteras med ett blodprov för att se hur levern fungerar och en ERCP-undersökning. Vid gallstensdiagnos skrivs oftast smärtstillande ut (diklofenakpreparat) för att hantera smärtan. Vid återkommande besvär, eller andra besvär orsakade av gallsten, såsom akut Cholecystit, blir oftast operation, cholecystektomi, aktuell. Operationen innebär att man tar bort gallblåsan. Den kan i dag oftast utföras med titthålskirurgi, och efter en sådan operation är patienten ofta hemma igen dagen efter. En tid därefter bör man undvika fetthaltig kost som friterad mat, bacon, ägg osv. Grönsaker är att föredra framför kolhydratrik kost. (källa)
  5. Aktiviteter som utförs av gangstrar är varierande, och används ofta för att fylla efterfrågan som finns mellan en aktuell juridisk status och verkligheten. Under förbudstiden i USA exploaterade gangstrar den växande svarta marknaden för alkoholdrycker genom att fylla efterfrågan som fanns. På 1950-talet hände samma sak, denna gång med dobbel. Andra aktiviteter är bland annat narkotikahandel, koppleri, trafficking, med mera. En del gangstrar är även involverade i utpressning, beskyddarverksamhet och/eller mutning för att skapa inflytande över fackföreningar och företag. De är också kända för att försöka manipulera beslut från civila institutioner, såsom domstolar och politiska val. (källa)
  6. Gentianaroten har fått stor användning inom medicinen som magstärkande medel och ingår dessutom i några beska tinkturer, men är idag främst aktuell inom Alternativmedicinen. På grund av drogens hygroskopiska byggnad har den i äldre tider även fått användning för utvidgning av sårkanaler och fistelgångar. (källa)
  7. Enligt svensk lag (SFS 1990:1144) skall för varje gravplats finnas en levande så kallad gravrättsinnehavare, vilken ansvarar för att graven hålls i gott skick, antingen genom egen skötsel eller genom avtal med respektive huvudman för begravningsplatsen. Gravrättsinnehavaren utses bland de efterlevande och fastställs genom avtal, då ett gravbrev utfärdas som bevis. Avtalet omfattar oftast rätt att bestämma vilka gravsättningar som får göras i aktuell gravplats och med tillstånd ordna för dess utsmyckning och omvårdnad. Gravrätt kan överlåtas enligt vissa regler. Den kan även anses förbrukad om uppenbar vanvård av graven föreligger, exempelvis om fastställda avgifter for grundskötsel inte betalas, och återgår då till kyrkogårdsförvaltningen. Om ingen finns som är innehavare, är gravrätten tyst eller vilande. Rätten till gravplats varar i 25 år, men kan förlängas. (källa)
  8. Grundlagsfrågan debatterades under 1950- och 60-talen. Många ansåg att det inte fanns anledning att ändra den dåvarande regeringsformen, eftersom den hade fungerat utan problem hittills och utvecklingen mot demokrati och parlamentarism hade varit lugn och lyckosam. Andra ansåg att det var en brist att regeringsformen i sin ordalydelse fortfarande stadgade en maktdelning av ett slag som inte längre var aktuell, medan parlamentarismen endast byggde på den konstitutionella praxis som hade utvecklats under 1900-talet. En tidigare utredning, Författningsutredningen, hade lagt fram sitt slutbetänkande 1963 (1963:16-18) men hade inte varit enig. I dess slutbetänkande fanns därför både ett förslag med en enkammarriksdag och ett förslag med en tvåkammarriksdag. (källa)
  9. Under de senaste decennierna har intresset för hembygden åter ökat och man har byggt många nya hembygdsgårdar och startat nya hembygdsföreningar. Samfundet för hembygdsvård (SfH) har anpassat sin verksamhet till den nya situationen. SfH bytte namn till Riksförbundet för hembygdsvård 1975 och sedan 1991 heter det Sveriges Hembygdsförbund (SHF). Idag är SHF en riksorganisation med 26 regionala hembygdsförbund med tillsammans drygt 1900 hembygdsföreningar. Aktuell statistik om föreningarnas verksamhet kan hämtas från SHF:s hemsida. (källa)
  10. Vilka som har rätt till hemsjukvård skiljer sig åt mellan olika kommuner på grund av avtalen med landstingen. Det kan röra sig om vissa åldrar och vårdbehov. Gemensamt är den så kallade tröskelprincipen att patienten inte själv kan ta sig till vårdcentral utan stora besvär. Många gånger bör det finnas ett längre vårdbehov. Om vårdbehovet i hemmet blir för stort kan ansökan till särskilt boende bli aktuell. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.