Brännvin Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder brännvin, varianter, uttal och böjningar av brännvin

Brännvin synonym, annat ord för brännvin, vad betyder brännvin, förklaring, uttal och böjningar av brännvin.

Synonymer till brännvin

Vad betyder och hur uttalas brännvin

Brännvin uttalas bränn|vin och är ett substantiv -et.

Ordformer av brännvin

Singular

brännvin
obestämd grundform
brännvins
obestämd genitiv
brännvinet
bestämd grundform
brännvinets
bestämd genitiv

Brännvin är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet brännvin

  1. Gravölet hölls ofta i sorgehuset och var ett större kalas, ibland liknande ett bröllop, där även gästerna hade tagit med förning. Efter återkomsten från kyrkan blev deltagarna bjudna på glögg eller brännvin med bröd. Den egentliga måltiden hölls på kvällen och inleddes med kort andakt. Vid bordet fanns en plats reserverad för den döde och prästen eller klockaren höll tal. Ett storslaget gravöl ansågs hedra den avlidne och man fick gärna roa sig. Ibland slutade gravölet med dans. (källa)
  2. Exempelvis kallas sockerdricka eller vichyvatten blandad med brun sprit, till exempel eau de vie, för mahognygrogg. Sockerdricka med klar sprit (till exempel vodka eller brännvin, ofta Renat), kallas silvergrogg. (källa)
  3. År 1447 introducerades aqua vitae (destillerat vin) i Sverige för att användas i kruttillverkningen. Snart märkte man att vätskan var drickbar och den blev snabbt så populär att Sten Sture efter bara drygt ett par decennier förbjöd den i Stockholm. Fram till 1600-talet var det endast bryggarskrået som hade rätt att tillverka brännvin för försäljning, vilket gjorde att hembränningen ökade i hela landet. Under fälttåg i Ryssland lärde sig svenskarna att bränna brännvin av säd och husbehovsbränningen förbjöds. Bristen på säd under nödåren efter Poltava gjorde att Karl XII förbjöd brännvinstillverkning av brödsäd. Svenskarna lärde sig att tillverka brännvin av potatis under 1700-talets mitt. Eftersom potatis är en svårlagrad gröda blev brännvinsbränning ett sätt att ta hand om överskottet. Så sett hjälpte brännvinet till att sprida potatisen. (källa)
  4. Husbehovsbränning (brännvinslagstiftning) är en svensk beteckning på legal hembränning, det vill säga tillverkning av brännvin eller andra spritdrycker för eget bruk. (källa)
  5. Medverkade gjorde bland andra Lasse O'Månsson, Monica Zetterlund, Toots Thielemans, Lissi Alandh och Gunnar Svenssons orkester. Revyn innehöll bland annat sketchen Notan (med sin slutpoäng "Det är din krona, det står Gustaf på den"). Lasse O'Månsson och Lissi Alandh uppförde sketchen I affären, där en blyg kund försökte köpa kondomer. Tage Danielsson framförde Kärlek har ändrat karaktär och Toots Thielemans framförde sin melodi Bluesette. Monica Zetterlund sjöng Sälj inget brännvin till pappa. Hasse Alfredson anspelade på inledningen till August Strindbergs Röda rummet i numret Strindberg slår till igen. (källa)
  6. Förr trodde man att isop skyddade mot olyckor. Växten har även använts för att bota olika krämpor, såsom halsont och dålig matlust. Brännvin kryddades med isop. (källa)
  7. Snaps eller nubbe är en mindre kvantitet brännvin, vanligen så mycket som bildar en munfull eller en klunk, även kallad (brännvins)sup eller dram. Snapsen dricks vanligen ur ett mindre glas avsett för ändamålet, spetsglas eller snapsglas. I ordet snaps kan också inbegripas både drycken och glaset. Snaps är enligt Systembolaget även ett annat namn för kryddat brännvin. (källa)
  8. Den första svenska evangeliska jordfästningsordningen stadfästes i Olaus Petris handbok 1529. Den hade ur den medeltida ordningen endast behållits jordfästningen och likvigningen. Likvigningen där prästen välsignade den nyss avlidne, som efter reformationen kom att kallas utläsning, förbjöds i kyrkoordningen 1686, men övertogs i stället av lekmän. Den följdes därefter av likvakan, som förbjöds genom kyrkolagen 1686, då den ansåg ofta urarta till dans och lekar där öl och brännvin serverades. Den kom dock att leva kvar i seden att "sjunga ut lik". I äldre tid skottades ofta graven igen under psalmsången. Under 1600-talet blev likpredikningar vanliga, de ersattes senare av griftetal, vilket dock aldrig blev obligatoriskt. År 1686 bestämdes att de som kristligt levat skulle ärligen och på behörigt sätt still graven befordrade vara. Det fastställde även att jordfästningen skulle förrättas av präst i svenska kyrkan (senare fick vissa religiösa samfund rätt att själva begrava sina döda). Begravning fick endast ske på för ändamålet avsedd begravningsplats. Förlust av hederlig begravning blev ett straff. Man skilde mellan neslig begravning (för vissa grova brottslingar) och stilla begravning utan sång och klockringning och med förkortad ritual (för vissa brottslingar, odöpta barn och för dem som begått självmord). Kyrklig begravning var fram till 1926 obligatorisk för medlem i svenska kyrkan, då möjlighet öppnades för borgerlig begravning. (källa)
  9. Kaffekask, kaffehalva, kaffegök, kask, uddevallare eller gök, är en blandning av kaffe och brännvin eller konjak. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.