Formulär Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder formulär, varianter, uttal och böjningar av formulär

Formulär synonym, annat ord för formulär, vad betyder formulär, förklaring, uttal och böjningar av formulär.

Synonym till formulär

Vad betyder och hur uttalas formulär

Formulär uttalas formul|är [-ä´r] och är ett substantiv -et; pl. formulär.

Formulär betyder:

Ordformer av formulär

Singular

formulär
obestämd grundform
formulärs
obestämd genitiv
formuläret
bestämd grundform
formulärets
bestämd genitiv

Plural

formulär
obestämd grundform
formulärs
obestämd genitiv
formulären
bestämd grundform
formulärens
bestämd genitiv

Formulär är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Formulär på Engelska

  • form

Hur används ordet formulär

  1. Sådan åtgärd skulle vid lagstiftning i det forna Rom vidtas med lagförslag, innan senaten, hos vilken de anmäldes, framlade dem för comitia (folkförsamlingen) till antagande (promulgatio i inskränkt bemärkelse). Den lag, som därpå antogs, avfattades i överensstämmelse med ett visst formulär: efter angivande av lagens titel samt konsulernas och framställarens namn inskärptes dess legislativa innehåll, dess efterlevnad under hot om straff för överträdelse, sanctio. Sedan lagen blivit antagen och avfattad, företogs publicatio, det vill säga kungörandet av den sanktionerade lagen, vilket skedde på tavlor (ursprungligen av trä, sedermera av koppar), som anslogs på offentliga platser. (källa)
  2. Bankerna har formulär men det gäller att läsa dem ordentligt för de kan innehålla fallgropar. Vanligt är att säkerhet som lämnats för ett lån kan tas i anspråk av banken för andra förbindelser som gäldenären har i banken. Skriftligt avtal gäller, inte muntlig information. Borgen är en vanlig anledning till svår skuldsättning. (källa)
  3. Reliabilitet avseende tester kan mätas på flera olika sätt. Vid test-retest-reliabilitet utför man upprepade mätningar på samma sätt, och mäter sedan samvariationen – korrelationen – mellan de olika mättillfällena. Det kan gälla antingen en persons svar på ett formulär, vilket är en typ av test-retest-reliabilitet, eller olika bedömares tolkning av någonting (till exempel när olika lärare rättar samma prov). (källa)
  4. En enkät är en undersökning som görs genom att samma frågor ställs till ett (vanligtvis ganska stort) antal personer, ofta skriftligt på ett frågeformulär. Frågorna ställs och besvaras ofta per telefon, där den uppringande fyller i svaren på blanketten. Det är så opinionsinstituten arbetar. Enkäter används allt oftare på internet dels genom formulär på webbplatser, dels genom att ett fönster med en pop-up öppnas. Enkäter skickas också med e-post, denna metod används ofta av företag eller skolor. (källa)
  5. Tabulator (av engelska tabulate, ordna i tabellform) eller tabulatortangenten, ofta bara kallad tabb, eller eventuellt tab) är tangenten Tab på ett tangentbord som ursprungligen var en funktion på skrivmaskiner, senare en funktion på datorer. I ordbehandlare som exempelvis Word, flyttar tangenten markören, och följaktligen den kommande texten, som ett indrag (ett antal mellanslag, i första hand åt höger). Med en dators Tab kan man ofta även flytta mellan olika celler i tabeller och formulär. Ofta kan man även ångra (backa) Tab med Shift (med eller utan tjockare pil pekande uppåt) + Tab. (källa)
  6. En blankett är ett formulär avsett för en strukturerad inhämtning av information (vanligen via namngivna och kategoriserade fält). Till skillnad mot ett formulär är en blankett alltid ett fysiskt dokument (oftast i pappersform) avsett att fyllas i manuellt med penna eller (mer ovanligt nuförtiden) skrivmaskin. Efter ifyllnad och distribution tas blanketten om hand för tolkning av ifylld information antingen manuellt eller maskinellt via skanning och automatisk teckenigenkänning för att slutligen resultera i information i blankettutfärdarens informationsystem. Det finns även en svensk- och en nordisk blankettstandard. (källa)
  7. I Sverige publicerades efter utländska förebilder ett flertal brevställare under 1700- och 1800-talen. Till de första i genren i Sverige hörde Johan Biurman (1698-1746), som 1729 utgav En kort doch tydelig bref-ställare, vilken kom i ett flertal upplagor under hela 1700-talet. Han följdes bl.a. av Magnus Sellander (1743-1828), som gav ut Brefställare (1787), Formulär-samling til bref och skrifter i flera upplagor, den första 1796, samt Juridisk bref-samling (1821). Bland de mest spridda under 1800-talet återfinns Skriftställare för det borgerliga affärslifvet (1851), av Ludvig Westerberg (1797-1871), Nyaste brefbok (1869), av C. E. Möller, samt Handsekreterare: bref- och formulärbok (1872), av Nils Wilhelm Lundequist (1804-1863). De utkom alla i flera upplagor. (källa)
  8. textanalys handlar om hur datorn kan tolka texter, förstå vilka grammatiska och kontextuella funktioner olika ord fyller och representera en texts innebörd på ett internt format. Hit hör teknologier som informationsextraktion eller informationsutvinning, textsammanfattning och textgenerering: informationsextraktion som innebär att ur en text plocka ut och strukturera de viktigaste innehållselementen enligt på förhand givna regler så att innehållet kan läggas i en databas eller i formulär. (källa)
  9. Ett formulär är ett dokument med fördefinierade men ej ifyllda fält. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.