Framhålla Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder framhålla, varianter, uttal och böjningar av framhålla

Framhålla synonym, annat ord för framhålla, vad betyder framhålla, förklaring, uttal och böjningar av framhålla.

Synonymer till framhålla

Vad betyder och hur uttalas framhålla

Framhålla uttalas fram|hålla och är ett verb (lös eller fast sammansättning), böjs som hålla.

Framhålla betyder:

Ordformer av framhålla

Aktiv

framhålla
infinitiv
framhåller
presens
framhöll
preteritum
framhållit
supinum
framhållande
presens particip
framhåll
imperativ

Passiv

framhållas
infinitiv
framhålls
presens
framhölls
preteritum
framhållits
supinum

Perfekt particip

framhållen en
~ + subst.
framhållet ett
~ + subst.
framhållna den/det/de
~ + subst.

Alternativa böjningsformer passiv

framhålles
presens

Framhålla är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Framhålla på Engelska

  • call attention to, point out

Hur används ordet framhålla

  1. Lovtal, lat. Encomium, gr. enkomion, är det retoriska begrepp som används för att beskriva den del av genus demonstrativum, talgenren för uppvisningstal, som framhåller och hyllar goda egenskaper hos någon eller något. Denna genre kallas ofta panegyrisk. Lovtalet var under antiken den vanligaste formen av genus demonstrativum och det var dessutom en av antikens största litterära genrer. Det latinska ordet är laudádio eller laus. Övningen lovtal är den åttonde övningen i Afthonius progymnasmata. (källa)
  2. Den mest kända löpsedeln i Sverige anses vara Aftonbladets löpsedel från 23 februari 1970: "Mord i dag på Östermalm: Greve sköt neger med jaktgevär". Den har, enligt radioprogrammet Medierna, blivit en symbol för löpsedlarnas mustiga, skruvade sensationalism och en kvardröjande kolonial syn. Förövaren var dock inte greve och brottsrubriceringen var inte mord utan vållande till annans död. Redaktören som utformade löpsedeln sade i en intervju 2012 att om de hade vetat mer om händelsen, eller haft mer tid, så hade den inte utformats på det viset. Ordet neger ansågs redan 1970 vara stötande för många. En av journalisterna som skrev om händelsen ansåg att löpsedeln var genant redan när den skrevs och att det var ett uttryck för en grabbig kultur på redaktionen. Det var inte ovanligt med etniska etiketter på löpen förr, men även om den jämförs med Dagens Nyheters löpsedel från 1935, "Tattare Bengtsson på rymmarstråt", så skiljde Aftonbladet ut sig genom att länge framhålla etnicitet hos misstänkta brottslingar, även om etiketterna ibland användes välvilligt, som 1943 när man utformade löpsedeln "Negerfar i förort lever lycklig med blond hustru". Aftonbladet låg även bakom löpsedeln "USA-stad anfölls av beväpnade negertrupper inatt" i juli 1968 om "Glenville Shootout". Efter debatten om löpsedeln om greven blev det mer ovanligt med etnicitet i rubriker om brott. (källa)
  3. Ursprunget av ordet snobb är omtvistat. Ordet kan tänkas ha bildats från förkortningen "sans nobilitate", som betyder "utan nobilitet", det vill säga icke adlig. Det skall ha skrivits "s.nob" i engelska privatskolors dokument, för att framhålla att personen inte tillhörde adeln. Ordet snobb är först belagt i boken The Book of Snobs av William Thackeray från 1848, se SAOB. (källa)
  4. Detta tal kallas omväxlande Wolfs solfläcktal och Zürich-solfläcktalet. Beteckningen är Rz för att framhålla att det är ett värde som fastställts vid Zürich-observatoriet. (källa)
  5. I svensk rätt kan man framhålla Gustav III:s kungliga förordning den 21 februari 1789 då skattebönderna återfick sin förlorade jakträtt, en rätt som senare bekräftades och bestämdes noggrannare genom den kungliga jaktstadgan den 13 april 1808. Här kan man jämföra med Förenings- och säkerhetsakten. (källa)
  6. Den kristna kyrkan ville framhålla den kristna aspekten av äktenskapet, att bruden skulle framstå som kysk och oskuldsfull. Dessutom ville den alltmer välbärgade borgarklassen visa upp sitt välstånd genom att utrusta bruden med en klänning som bara kunde bäras en gång. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.