Föreskrift Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder föreskrift, varianter, uttal och böjningar av föreskrift

Föreskrift synonym, annat ord för föreskrift, vad betyder föreskrift, förklaring, uttal och böjningar av föreskrift.

Synonymer till föreskrift

Andra språk

Föreskrift på Engelska

  • regulation, direction

Hur används ordet föreskrift

  1. Generalmönstringen har sitt ursprung i de vapensyner eller s.k. mönstringar som ända sedan 1200-talet hölls med frälset för att kontrollera att rustningstjänsten hade fullgjorts enligt föreskrift. De kom senare att omfatta alla stående trupper. Efter att det yngre indelningsverkets hade införts av Karl XI genomfördes noggranna mönstringar, som då fick benämningen generalmönstring, av kungen själv eller av en general som han hade utsett. Så småningom bestämdes att generalmönstring skulle hållas än vart femte, än vart tredje år och även med värvade trupper. (källa)
  2. 2007-01-01 började Boverkets nya föreskrift (BFS 2006:26 H10) gälla, denna nya föreskrift styr vilka säkerhetshöjande ingrepp som måste utföras på en hiss (se kapitel 2, §1 i BFS 2006:26 H10) vid förändring eller byte av: "hissens Styrsystem", "Apparatskåp", "Hissmaskin", "Vid byte eller förändring av hisskorgens inredning" samt vid "Byte av hela hisskorgen". (källa)
  3. Huvudspår är för järnvägar enligt Transportstyrelsens föreskrift JTF ett spår avsett för tågfärd eller spärrfärd. (källa)
  4. Häradsdomaren är en i kung Kristofers landslag omnämnd tjänsteman, som utövade en av häradshövdingen delegerad domarmyndighet. Sedan lagen lämnat föreskrift rörande häradshövdings tillsättande, följer ett stadgande av innehåll, att häradsdomare skall svärja samma ed som häradshövding. (källa)
  5. Den gula "judestjärnan" infördes i Tyskland 1941. Den 1 september detta år ålade Polisförordningen om kännetecken för judar (ty: Polizeiverordnung über die Kennzeichnung der Juden) alla judar i Tyska riket (Nazityskland) över sex år att bära en "judestjärna" väl synlig vid vänstra bröstsidan på klädesplagget. De skulle själva tillverka den enligt föreskrift. Strax efter att lagen införts i Tyska riket kom den även att gälla i Slovakien. Lagen kom att tillämpas i de flesta av Tyskland ockuperade och med Tyskland lierade länder. Den tyska myndigheten för "judefrågan", Judenreferat, under ledning av Adolf Eichmann, lät införa lagen i hela Västeuropa i mars 1942. Den infördes i Holland, Belgien, Bulgarien, i den ockuperade delen av Frankrike samt i Tunisien, 1943 infördes den i Grekland och 1944 i Ungern. (källa)
  6. En lag kan dels vara en av lagstiftande myndighet utfärdad föreskrift (författning) med ett antal (en eller flera) bestämmelser, dels en lagsamling, ett samlat verk av bestämmelser (till exempel common law, Code Napoléon och 1734 års lag, se nedan), ofta nedtecknad. (källa)
  7. Under 1800-talet gjordes försök att försvenska bland andra tornedalingarna i namn av skolpedagogik och nationalstatsideologi, eller göra dem "tvåspråkiga", som det hette i förslagsställarnas språkbruk. 1888 beslutades att svenskan skulle bli enda undervisningsspråk i statens folkskolor, en ordning som enskilda socknar i Tornedalen redan infört på egen hand för sina skolor. Det finns vittnesmål om att skolbarn förbjöds att tala sina hemspråk även på rasterna, och straffades om de ändå gjorde detta. Någon generell föreskrift om finskt talförbud fanns inte, men ändå utgick ett särskilt påbud 1957 att inte förbjuda att andra språk än svenska talas, vilket gör att detta åräknas som början till slutet på vad som av många tolkar som språkförtryck. (källa)
  8. Medicinsk användning av narkotika med läkares föreskrift (förskrivningsrätt) är den enda som är tillåten enligt lag. All annan användning (langning, innehav och bruk) är förbjuden och kan ge böter eller fängelse. (källa)
  9. Enligt Folkhälsomyndighetens föreskrift FoHMFS 2014:13 "Folkhälsomyndighetens allmänna råd om buller inomhus" innebär ljud om 45 dB maximalt eller 30 dB ekvivalent som tränger in i bostaden en olägenhet enligt 9 kap. 3 § Miljöbalken. (källa)
  10. Högsta förvaltningsdomstolen och Högsta domstolen kan inte, som vissa andra länders högsta domstolar, ogiltigförklara en författning eller en enskild föreskrift. Däremot kan landets båda högsta domstolar – och även andra domstolar och myndigheter – vid prövningen av ett mål eller ärende underlåta att tillämpa en bestämmelse som domstolen anser strida mot grundlag eller annan överordnad författning. När Högsta förvaltningsdomstolen prövar ett åsidosättande av författningar som beslutats av riksdagen eller regeringen, det vill säga lagar och förordningar, ska den särskilt beakta "att riksdagen är folkets främsta företrädare och att grundlag går före lag" enligt 11 kap 14 § regeringsformen. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.