Godtyckligt Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder godtyckligt, varianter, uttal och böjningar av godtyckligt

Godtyckligt synonym, annat ord för godtyckligt, vad betyder godtyckligt, förklaring, uttal och böjningar av godtyckligt.

Synonym till godtyckligt

Hur används ordet godtyckligt

  1. Ett flöde av positiva laddningar ger samma elektriska ström och har samma effekt i en krets, som ett lika stort flöde av negativa laddningar i den motsatta riktningen. Eftersom strömmen kan vara flödet av antingen positiva eller negativa laddningar, eller båda, krävs en konvention för strömriktningen som är oberoende av den aktuella typen av laddningsbärare. Den konventionella strömriktningen är godtyckligt definierad som riktningen för flödet av positiva laddningar. (källa)
  2. Man kan dela upp en vektor i ett godtyckligt antal komposanter. (källa)
  3. En konvex mängd är inom den euklidiska geometrin en mängd sådan att två godtyckligt valda punkter i mängden alltid kan förbindas med en rät linje som också ligger inom mängden. (källa)
  4. Det var franska revolutionen, som åter väckte den allmänna värnplikten till liv. Först vädjade man till frivilligheten (1791). Men då denna utväg inte räckte till tillgreps även tvångsrekrytering (1792), och slutligen skedde 1793 uppbåd i massa, varefter genom 1798 års konskriptionslag alla män mellan 20 och 25 års ålder förklarades skyldiga till krigstjänst. Medelst denna allmänna värnplikt (tillsammans med värvning) fyllde Napoleon I sina härar, och då de inkallade soldaterna tämligen godtyckligt hölls kvar i tjänst, betydde bestämmelsen om tjänstetidens begränsning inte mycket. För att kunna motstå de franska härarna nödgades övriga stater så småningom byta ut värvningen mot allmän värnplikt, vilket fullständigt skedde vid Preussens resning 1813 (se Lantvärn). Den nya anordningen sattes fullständigt i system genom de preussiska rekryterings- och lantvärnslagarna 1814 och 1815, som införde allmän värnplikt utan rätt att "sätta man i sitt ställe". Därvid kunde dock ej på långt när alla värnpliktiga inkallas till verklig tjänstgöring, oaktat tjänstgöringstiden nedsattes ända till två år. I alla övriga stater på Europas fastland byggdes härordningen efter 1815 också på allmän värnplikt (med rätt till friköpning eller att sätta man i stället), varvid dock i allmänhet endast ett mindre antal manskap inkallades i tjänstgöring och där kvarhölls längre tid eller ock en del manskap ersattes med sådana, som gjorde tjänst in i andras ställe eller mot betalning kvarstannade. Genom dylika åtgärder kom man småningom ifrån värnpliktens grundsats om allas lika skyldighet mot staten och från fördelen att äga en talrik, ungdomsfrisk och kraftfull armé. (källa)
  5. Inom geometrin betecknar område den punktmängd i ett plan som begränsas av någon form av kurva, som då utgör områdets rand. Det innebär speciellt, att varje punkt i planet ligger antingen i området eller utanför. Om randen är en sluten kurva är området begränsat. Om varje sträcka mellan två godtyckligt valda punkter i området helt ligger inom området, kallas området för konvext område. (källa)
  6. Skendemokrati kan anses råda i en stat där regimen ger sken av att vara demokratisk men samtidigt kränker de demokratiska rättigheterna. I sin mest uttalade form sker detta genom statligt påbjuden censur, godtyckligt fängslande av oppositionsmedlemmar, valfusk eller dolda maktförhållanden där exempelvis en folkvald regering lyder under en icke folkvald instans. En viss grad av skendemokrati kan även anses råda i en stat där det allmänna "ser mellan fingrarna" och inte beivrar enskilda medborgares brott mot andra medborgares demokratiska rättigheter, exempelvis om någon förhindrar en annan tillträde till en vallokal utan att det beivras. (källa)
  7. Ofta kan det verkliga skälet till censur misstänkas vara ett annat än det uppgivna. I sådana sammanhang kan exempelvis en maktgruppering hävda, att en viss skrift eller ett debattinlägg bryter mot formaliteter, odefinierad etikett, godtyckligt uppsatta umgängesregler, dunkel konvenans eller så kallad god ton. Allt i syfte att på vaga grunder kunna förringa såväl det skrivna som dess författare och därmed påstå sig äga rätt att tysta graverande kritik som annars är besvärlig att bemöta. (källa)
  8. Kammarrätterna i Stockholm och Göteborg har gjort olika bedömningar av huruvida systemet med betalningssäkring redan för interimistiska beslut är förenligt med artikel 6 i Europakonventionen. Rådande praxis verkar vara att betalningssäkring får genomföras interimistiskt om det finns en brottsmisstanke bakom fordran. I ett mål gällande skattetillägg, då skattetillägg ansågs innefatta en anklagelse för brott, menade man att betalningssäkring kunde genomföras även innan dom vunnit laga kraft. Skattetillägg är formellt nämligen inget straff utan en avgift som godtyckligt kan påföras av Skatteverket, och överklagande till förvaltningsrätt (tidigare länsrätt) hindrar inte avgiftens indrivning. Tanken bakom är att skattetillägget återbetalas om domstol så beslutar, och Skatteverket är ju 100% kreditvärdig. (källa)
  9. Ett uppslagsverk eller en encyklopedi innehåller innehållsmässig information. Skillnaden uppehålls inte i praktiken. En ordbok innehåller ofta korta förklaringar om betydelsen av vissa ord. I en encyklopedi vill man exempelvis ofta ange etymologisk information om ett ord för att fördjupa förståelsen av dess betydelse för läsaren, och då kommer man lätt in på ordets form vid sidan av den innehållsrelaterade information som sedan följer. Distinktionen mellan ords form och innehåll, och därmed distinktionen mellan ordböcker och encyklopedier, går därmed inte att upprätthålla helt och hållet. Ytterligare ett argument för detta hämtat från språkfilosofi är att orden själva inte har uppkommit i ett vakuum oberoende av vad de fått beteckna. Orden är inte neutrala etiketter som vi kan sätta godtyckligt på saker i verkligheten. Orden är sammanflätade med vad de betecknar och därmed kan vi inte helt och hållet särskilja deras form och innehåll. (källa)
  10. Förfarandet kan utökas till godtyckligt antal variabler. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.