Härrör Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder härrör, varianter, uttal och böjningar av härrör

Härrör synonym, annat ord för härrör, vad betyder härrör, förklaring, uttal och böjningar av härrör.

Synonymer till härrör

Hur används ordet härrör

  1. När geckoödlan fäster vid underlaget plattar den ut spatulae och trycker dem mot underlaget, och gör på så vis kontaktytan och därmed fästförmågan så stor som möjligt. Teoretiskt skulle en geckoödla kunna generera en kraft på upp till 1300 Newton med alla sina setae. Detta är tillräckligt stor kraft för att klara av att belastas med en vikt på cirka 130 kg. I laboratorier har man gjort mätningar som visar att framfötterna hos tokaygeckon, som har en sammanlagd area på 227 mm², klarar av en sammanlagd belastning på upp till 2 kg. Detta betyder att det endast skulle krävas en yta av cirka 85 cm² täckt med setae – ungefär en handflata – för att klara av att bära upp en människa på 75 kg. Skillnaden mellan de teoretiska och de praktiskt uppmätta värdena härrör från att maximal kraft endast erhålls om alla setae är riktade åt samma håll, vilket de inte är i verkligheten. (källa)
  2. Ordet "gerilla" kommer av det spanska ordet guerrilla som betyder 'litet krig'. Det började användas under 1700-talet i det franska uttrycket petit guerre, varifrån det spreds till tyska, kleiner Krieg, och engelska, small eller little war. Den spanska formen som internationellt blivit den dominerande, härrör från Spanska folkkriget under början av 1800-talet. Synonymt med "gerilla" används även "partisankrig", "detachementskrig" och "insurrection". Andra spridda beteckningar på fenomenet är "subversiv krigföring", "underjordiska arméer", "irreguljära kårer" och frikårer. (källa)
  3. Gnom (latin. gnomus , till grekiska γνώμη gnōmē, förnuft, förstånd) är en av elementarandarna vilka först omtalas av alkemisten Paracelsus. Tanken på sådana elementarandar härrör främst från medeltida animistisk-kabbalistiska föreställningar, och ansågs personifiera sitt elements egenskaper. Gnomen är en jordande och kopplad till jordens element. Andarna bor i jordens inre och blir någon gång synliga, vanligen i dvärggestalt. (källa)
  4. Dagens svenska namn Gotland med o härrör, likt många andra namn längs Sveriges kuster, från lågtyskan genom a-omljud. Till början av 1920-talet stavades Gotland med två t som Gottland. Enligt SCB:s folkräkning från 1930 skedde ändringen av stavningen enligt ett regeringsbeslut den 12 november 1923. (källa)
  5. Nordens största hög är Raknehaugen i Norge med en diameter av 100 meter och höjd av 15 meter. Danmark torde vara det land med flest riktigt stora gravhögar, med ett tiotal högar med diameter över 80 meter. De flesta av dessa härrör dock från bronsåldern. I Sverige torde Uppland vara det storhögstätaste landskapet med drygt 30 kungshögar och omkring 170 storhögar. (källa)
  6. I västerlandet används lila färger ofta för att visa på statusen hos styrespersoner och kungligheter. Detta härrör från antikens bruk av purpur, som var väldigt kostsamt att tillverka. (källa)
  7. Ordet grosshandel härrör inte från gross, utan från tyskans Grosshändler (storhandlare). (källa)
  8. Begreppet är hämtat från engelskans cameo role med samma betydelse. Cameo härrör från ordet kamé (engelska: cameo). (källa)
  9. En hallick eller sutenör är en person som bedriver koppleri, det vill säga främjar eller tar emot pengar som härrör från prostitution. Det engelska ordet pimp har i svensk slang blivit ett vanligt uttryck för hallick. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Populärast:

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.