Rösta Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder rösta, varianter, uttal och böjningar av rösta

Rösta synonym, annat ord för rösta, vad betyder rösta, förklaring, uttal och böjningar av rösta.

Synonym till rösta

Andra språk

Rösta på Engelska

  • vote - vote for the Centre Party, vote in favour of a proposal, vote against a proposal, vote no

Hur används ordet rösta

  1. I dag tisdag röstar EU-parlamentet om en förnyelse av upphovsrätten på nätet. Delar av förslaget, framför allt artikel 11 och artikel 13, har blivit kontroversiella. Kritiker menar att det fria internet kommer att förändras i grunden, medan upphovsrättsinnehavare ser det som en möjlighet att få betalt för sitt jobb. Såhär kommer de svenska EU-parlamentarikerna att rösta. (källa)
  2. Vinnaren utses vid trädgårdsmässan Nordiska trädgårdar, som äger rum på Stockholmsmässan 21–24 mars. Där kan besökarna rösta på sin favoritholk och avgöra vilka som tar hem brons- silver- och guldholken. Det går även att rösta på Naturskyddsföreningens hemsida. (källa)
  3. En gladiator kunde be om nåd under gladiatorspelen genom att lägga sig på rygg och sträcka upp vänster arm. Åskådarna kunde då rösta ifall de tyckte att gladiatorn skulle skonas. Tummen upp antas ha betytt att gladiatorn skulle benådas och tummen ner att denne skulle dödas. Hur det verkligen förhöll sig är inte fastlagt i några källor, förutom det faktum att tummen vreds åt ett eller annat håll. Huruvida detta alls var vanligt förekommande är okänt. Om kejsaren var närvarande hade han det slutgiltiga avgörandet om nåd skulle beviljas. (källa)
  4. Kvittning är en praxis i bland annat Sveriges riksdag som tillämpas om ett av blocken har en mindre andel närvarande ledamöter än det andra. Då avstår motsvarande antal ledamöter från det andra blocket från att rösta. Kvittningen sköts av särskilda riksdagsledamöter, kvittningsmän, som utses av partierna. (källa)
  5. Ett kyrkoval avser ett demokratiskt val som hålls i ett kristet samfund för att rösta fram lekmannaföreträdare, i vissa samfund också kallade kyrkopolitiker. Som sådana val räknas bland annat kyrkoval i Svenska kyrkan, kyrkoval i Norska kyrkan, kyrkoval i Danska folkkyrkan och kyrkoval i Evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. (källa)
  6. Att ligga på sofflocket och att vara soffliggare är två varianter på ett uttryck för att vara lat i allmänhet och i synnerhet när det gäller att rösta i allmänna val och folkomröstningar. Den svenska seriefiguren Kronblom är särskilt känd för att ligga på sofflocket. (källa)
  7. Majoritet eller flertal, de som utgör flest av de röstande. Motsatsen är minoritet, eller mindretal. Det finns bara en majoritet men det kan finnas flera minoriteter om det finns fler än två alternativ att rösta på. (källa)
  8. Inom möbelindustri och slöjdhantverk är masurvirke, framför allt brun masur, synnerligen eftertraktat på grund av sin vackra struktur. Det används för finare snickeriarbeten, antingen massivt eller som faner. Svarvade dryckeskärl från vrilar hos masurlönn blev populära i Nord- och Västeuropa under medeltiden. I Sverige är framställning av skålar och bägare från vrilar känd sedan 1500-talet, tidigast i Västergötland, men masurträ har använts långt tidigare än så. I en mansgrav vid Rösta, Ås socken i Jämtland hittades en kniv med skaft av masurbjörk, daterad till vikingatiden. I samma grav hittades även vapen, ridutrustning, ett par mynt samt handelsredskap som vikter och vågar. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.