Självstyrande Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder självstyrande, varianter, uttal och böjningar av självstyrande

Självstyrande synonym, annat ord för självstyrande, vad betyder självstyrande, förklaring, uttal och böjningar av självstyrande.

Synonym till självstyrande

Vad betyder och hur uttalas självstyrande

Självstyrande uttalas själv|styr|ande oböjligt och är ett adjektiv.

Ordformer av självstyrande

Böjning (i positiv) självstyrande en/ett/den/det/de ~ + subst.

Självstyrande är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Självstyrande på Engelska

  • self-govern

Hur används ordet självstyrande

  1. Det vanligaste är att varje självständig stat ("land") har ett landslag, men alla landslag representerar inte självständiga stater. Vissa kolonier och självstyrande områden har egna landslag. I till exempel VM i fotboll för damer, VM i fotboll för herrar och Europamästerskapet i fotboll tävlar de brittiska landsdelarna England, Nordirland, Skottland och Wales var för sig. En orsak till detta torde vara att då fotboll i modern organiserad form började spelas på 1800-talet började det i Storbritannien, och då landskampsutbytet kom igång i början av 1870-talet fanns det inga länder för Storbritannien att spela mot. I OS har Storbritannien dock bara ett landslag. (källa)
  2. Jersey (engelskt uttal: /ˈdʒɜ:zi/) är en av Kanalöarna och är belägen utanför Normandies kust. Det är ett självstyrande område (Bailiwick / Balliage) som lyder direkt under den brittiska kronan som kronbesittning (Crown Dependency), och ingår varken i Europeiska unionen eller Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland. Förutom huvudön Jersey ingår även de små ögrupperna Minquiers och Écréhous som endast tidvis är bebodda. Huvudstad är St. Helier. (källa)
  3. Kolonier skall inte förväxlas med protektorat eller provinser. Medan en koloni politiskt är en del av en annan stat (även om den geografiskt sett utgör ett annat område), är protektorat en självstyrande stat som genom avtal är starkt beroende av en annan stat i flera frågor, vanligen när det gäller säkerhetspolitik. En provins är en landsdel med samma politiska representation som provinserna i hemlandet. (källa)
  4. Ett land är ett landområde som utgör, eller har utgjort, en självständig eller självstyrande politisk enhet. Detta behöver dock inte betyda att landet utgör en egen självständig stat (vilket är vanligt i vardagligt tal) utan det kan ingå i ett större rike. (källa)
  5. Det självstyrande landskapet Ålands landskapslagar enligt självstyrelselagen 1920 behandlas inte här. (källa)
  6. Sveriges landsting – regionala självstyrande enheter som infördes genom 1862 års kommunalreform i Sverige. (källa)
  7. Madeira är en ögrupp i Atlanten, kring 400 kilometer norr om Kanarieöarna. Den tillhör Portugal, men är politiskt självstyrande (autonom region). Ögruppen består av huvudön Madeira, den mindre ön Porto Santo samt två grupper av obebodda öar, Ilhas Desertas och Ilhas Selvagens. Huvudstaden är Funchal. (källa)
  8. Medarbetarskap är ett begrepp inom ledarskap som fokuserar på de roller som medarbetare och chef får i en organisation där chefen avstår lite från sin formella makt och lämnar utrymme för medarbetarna. Framförallt tittar man på hur medarbetarna då hanterar relationen till sin arbetsgivare, arbetskamrater och det egna arbetet. Inom forskningenkring medarbetarskap finns två grenar: en gren som utvecklar självstyrande medarbetare och en som utvecklar samspelande medarbetarskap. (källa)
  9. Det systemet brukar i Sverige nedsättande kallas för ministerstyre och i detta sammanhang utgör Sverige ett undantag från den internationella normen, eftersom regeringsformen har förbud mot ministerstyre. En svensk minister (statsråd) som också är departementschef är chef endast för sitt departement, men myndigheterna under departementets ansvarsområde är självstyrande förvaltningsmyndigheter som står i lydnadsförhållande till regeringen (kollektivt) - inte ansvarig minister - och ministern får inte ingripa i enskilda ärenden i någon av myndigheterna under dennes ansvar. Inte heller Finland tillåter ministerstyre. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.