Sluttning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder sluttning, varianter, uttal och böjningar av sluttning

Sluttning synonym, annat ord för sluttning, vad betyder sluttning, förklaring, uttal och böjningar av sluttning.

Synonymer till sluttning

Vad betyder och hur uttalas sluttning

Sluttning uttalas slutt|ning och är ett substantiv -en -ar.

Ordformer av sluttning

Singular

sluttning
obestämd grundform
sluttnings
obestämd genitiv
sluttningen
bestämd grundform
sluttningens
bestämd genitiv

Plural

sluttningar
obestämd grundform
sluttningars
obestämd genitiv
sluttningarna
bestämd grundform
sluttningarnas
bestämd genitiv

Sluttning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Sluttning på Engelska

  • slope, hill(side) - mountainside

Hur används ordet sluttning

  1. Enkla glidflygplan är konstruerande att omvandla höjd till fart genom att utföra en flack dykning. Vanligtvis flyger man längs med en sluttning. Glidflygplanet kan i gynnsamma fall få termik eller hangkänning, så att det kan stiga i höjd. Glidflygplanen är som regel mycket lätta med en tomvikt runt 100 kg och kan bara bära en pilot. (källa)
  2. Hämsko (av tyska Hemmschuh), även bromssko, är en gammal benämning på ett redskap som inrättats i avsikt att hindra en hästdragen vagns rullning utför en sluttning. Spärranordningens funktion verkställs i regel av en något konkav järnplatta, vilken släpande i en vid vagnen angjord kätting läggs under ett av de bakre hjulen, varigenom hjulets vridning hindras. (källa)
  3. Uppvindar kan även orsakas av annat än termik. De uppvindar som är enklast att utnyttja är de som uppkommer då en relativt stark vind tvingas upp av en bergvägg eller sluttning. Hängflygare kan då som det heter hangflyga fram och tillbaka längs med lovartsidan av berget eller sluttningen. En annan vanlig typ av uppvindar uppkommer när en vind trycks upp mot och förbi ett berg för att därefter ta formen av en lävåg på läsidan av berget med omväxlande uppvindar och fallvindar (sjunkområden). (källa)
  4. En jordkällare är en fristående källarbyggnad som är helt eller delvis nedgrävd i marken, ofta i en sluttning mot norr. Förr användes jordkällare främst i hushållen för att förvara och lagra livsmedel färska under vintern samt sommartid mest till att förvara konserver, saft och färdiglagad mat och kyla mjölkprodukter. (källa)
  5. Kalottberg är berg som har en skogklädd topp och kalspolade hällar eller klapperstensfält på sluttningarna. Dessa är vanliga i Norrlands kustland. (källa)
  6. De akustiska förhållandena är mycket viktiga vid en konsert. Eko och efterklang påverkar både klangbilden och musikernas möjlighet att höras, och höra varandra. Rum med besvärlig akustik kan göra framföranden svåra eller till och med omöjliga. Ett rum med svag efterklang kan göra ljudet torrt och obehagligt, medan ett rum med lång efterklang kan göra toner svåra att urskilja och skapa interferensproblem. Utomhuskonserter kan vara extra svåra, eftersom det inte finns något rum som kan skapa efterklang. Ofta använder man då en plats med naturlig akustik, till exempel vid torg, en mur eller sluttning som på en amfiteater. (källa)
  7. De husgrundsterrasser, som tillhör de förhistoriska och medeltida boplatserna, har i stort sett samma läge som åkerterrasserna. Tvärtom mot de förhistoriska boplatserna är de inte stenröjda och de vänder sig nästan alltid mot söder som en anpassning till det varmaste och mest skyddade väderstrecket. Framför allt under de senaste decennierna har kännedomen om de förhistoriska och medeltida husgrundsterrasserna ökat. Men alla hus anlades inte på terrasser och sluttningar. Vid arkeologiska undersökningar påträffas många husgrundsterrasser idag under ploglager på slättmark. (källa)
  8. En lavin, eller ett snöskred, är en stor mängd snö i snabb rörelse ner för en sluttning. (källa)
  9. Lund grundades omkring år 990, sannolikt flyttad på kungligt initiativ från ett tidigare läge en halvmil längre söderut, där arkeologiska utgrävningar vid Uppåkra indikerar en bosättning från före vår tideräkning som blivit nedbränd i slutet av 900-talet. De arkeologiska fynden ger anledning att tro att staden vid Uppåkra, som kanske redan kallades Lund, varit centralort för det bördiga sydväst-Skåne från 400-talet och framåt – en roll som Lund övertog problemfritt. Stadens nya läge var strategiskt fördelaktigt. Lund ligger på Romeleåsens sydväst-sluttning, vid vars fot mossar och sankmark utmed Höje å gav extra skydd. Liksom Uppåkra ligger Lund utmed den nord-sydliga landsväg som omges av det land Uppåkra var centralort för, men Lunds nya läge vid korsningen med en öst-västlig landsväg till landet i Vombsänkan, Färs härad, antyder att staden Lund aspirerade på kontroll av större delar av Skåne, möjligen också Kristianstadsslätten på andra sidan Linderödsåsen. Grundandet av Lund betraktas i regel som ett led i skapandet av ett enat danskt kungadöme. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.