Utstickande Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder utstickande, varianter, uttal och böjningar av utstickande

Utstickande synonym, annat ord för utstickande, vad betyder utstickande, förklaring, uttal och böjningar av utstickande.

Synonymer till utstickande

Vad betyder och hur uttalas utstickande

Utstickande uttalas ut|stick|ande oböjligt och är ett adjektiv.

Ordformer av utstickande

Böjning (i positiv) utstickande en/ett/den/det/de ~ + subst.

Utstickande är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet utstickande

  1. Höhässjor var av olika typ i olika delar av Sverige och även mellan närliggande byar. En typ som var vanlig i exempelvis Ångermanland var att de vertikala stolparna, krakarna, stöttades med 3 stag. I stolparna borrades hål för träpinnar som sattes i hålen och stack ut några decimeter för att slanor (cirka 6 eller 7 stycken) skulle kunna ligga mellan stolparna på de utstickande pinnarna. En sådan hässja rymde en "länk" hö. "Länk" är ett (numera historiskt) mått på en mängd hö. En höhässja med vertikala stolpar, och slanor däremellan, rymde 2 "länkar" hö. (källa)
  2. Kranbalk, en på äldre segelfartygs på vardera sida om bogen utstickande fäst balk för att sätta eller hiva ankaret. (källa)
  3. Kvicke är den innersta kärnan i horn på slidhornsdjur. Den utgörs av benvävnad och är en utstickande del av pannbenet. (källa)
  4. Fram till 2000-talet hade så gott som varje kommun i Sverige en skyddad berganläggning där kommunens ledningsfunktioner skulle samgruppera med myndigheter som länsstyrelse, räddningstjänst, polis och enheter ur det civila försvaret. Ett exempel på civil ledningsplats är ledningscentralen i Gullarp, Eslövs kommun. Motsvarigheterna i Göteborg (Bofinken på Hisingen och Spoven/Uttern vid Delsjöarna) samt Stockholm (Elefanten, Sollentuna och Vargen, Huddinge) diskuteras ofta på Internet. I motsats till Vargen är Elefanten bevarat i sin helhet och frågan har väckts om byggnadsminnesförklaring. Något som kan noteras är den utstickande namnsättningen, med namn på olika djurarter, på samma sätt som försvaret har namngett sina anläggningar. Typiskt för de lite större kommunerna, som i nutid alltså har huvudmannaskapet för den här typen av lokala anläggningar, är att nedläggning inte lika ofta har varit aktuellt som i många mindre kommuner. Några ledningscentraler förlades i berg, andra låg i ett normalt skyddsrum, exempelvis under kommunalhuset eller en brandstation. I nästan varje kommun inrättades en ledningscentral, exakt hur många som byggdes är oklart. (källa)
  5. Spontad panel innebär att man i panelen har en utskårad del, kallad not, och en utstickande del, kallad fjäder, som ska passa in i noten på intilliggande bräda. Slätpanel är en slät, spontad panel. (källa)
  6. Skate kallades förr en mindre, utstickande, del av en socken som låg i ett annat härad eller län än socknens huvuddel, och vars innevånare således sökte sig till en kyrka i annat härad eller län. (källa)
  7. Kyushukannor tillverkas framför allt i Japan och är oftast små och låga. De används framför allt till japanska gröna teer som Sencha eller Gyokuro. I Sverige kan man hitta kyushukannor i affärer som importerar porslinsvaror från Japan och Kina. De allra flesta har ett utstickande handtag som sitter på sidan, till skillnad från de flesta andra kannor som har handtag tvärs över eller "öron". (källa)
  8. I bevarade kyrkor utgörs väggarna av liggande, fyrkantbilat timmer av furu. Väggarnas tjocklek håller sig mellan 20 och 25 centimeter. Timrets längd håller sig normalt under 10 meter men i Tidersrums kyrka är stockarna hela 11,75 meter långa. Kvalitén hos träet var hög och vid rivning av en kyrka återanvändes virket i den nya kyrkan eller i andra byggnader. Vid sammanfogning använde man sig genomgående av laxknutning, som ger släta väggar utan utstickande ändar. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.