Överrumpling Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder överrumpling, varianter, uttal och böjningar av överrumpling

Överrumpling synonym, annat ord för överrumpling, vad betyder överrumpling, förklaring, uttal och böjningar av överrumpling.

Synonym till överrumpling

Andra språk

Överrumpling på Engelska

  • surprise

Hur används ordet överrumpling

  1. Königsmarck hade sökt efter en möjlighet att komma i besittning av Prag, Böhmens huvudstad, genom överrumpling. För ett öppet angrepp på den starkt befästa staden hade han nämligen inte tillräckligt med folk. Då erbjöd sig en tysk överstelöjtnant, som i harm över ett löftesbrott från kejsarens sida hade gått över i svensk tjänst, att visa Königsmarck vägen. (källa)
  2. Knox expedition var ett företag under vintern 1775-1776, lett av överste Henry Knox, vilket transporterade tungt artilleri från Fort Ticonderoga, där det hade tagits från den brittiska garnisonen vid en överrumpling ledd av Ethan Allen och Benedict Arnold, till kontinentalarméns belägringslinjerna utanför Boston. (källa)
  3. Flemming föddes som brandenburgare och deltog i brandenburgsk tjänst bland annat i slaget vid Fleurus men övergick 1693 i sachsisk tjänst. Han vann snart August den starkes förtroende och bidrog i hög grad till att förskaffa denne den polska tronen 1697. I förhandlingarna rörande det stora förbundet mot Sverige var Flemming djup invecklad. Det var bland annat han, som introducerade Johann Patkul för August. Sedan han 1699 utnämnts till generallöjtnant, fick Flemming uppdraget att inleda kriget med en överrumpling av Riga, men denna misslyckades. Han användes därefter främst i diplomatiska uppdrag, men deltog dock även slaget vid Kliszów 1702, där han blev svårt sårad, liksom senare i slaget vid Gadebusch 1712. Flemming utnämndes 1705 till general, 1710 till president i geheimekrigsrådet, 1711 till fältmarskalk och blev 1712 ledande kabinettsminister, vilket han sedan förblev fram till sin död. (källa)
  4. Vid första världskrigets utbrott försökte Nikolaj in i det sista bevara freden, men lät sig utmanövreras av sin för kriget beslutna omgivning och avtvangs slutligen genom överrumpling sitt bifall till den ryska mobiliseringsordern som gjorde kriget oundvikligt. När kriget väl brutit ut höll han dock orubbligt fast vid sina bundsförvanter, och separatfredsförslag som hösten 1915 och hösten 1916 lades fram från centralmakternas sida. (källa)
  5. Den 25 maj intog han genom överrumpling det av fransmännen besatta Stralsund, vilken stad dock återtogs den 31 samma månad efter ett hårdnackat försvar, varvid Schill stupade. Av hans officerare blev 11 tillfångatagna och fysiljerade (den 16 september i Wesel). (källa)
  6. Samtidigt hade Giuseppe Garibaldi, som utnämnts till sardinsk general och ställts i spetsen för en frikår av alpjägare, 23 maj gått över gränsen, och ryckte fram mot staden Varnese efter att genom överrumpling ha tagit staden mötte han 26 maj den österrikiske generalen Karl von Urban i slaget vid Varnese och vann en lysande seger. Härifrån ryckte han fram mot Como, som österrikarna utan strid utrymde och Garibaldi kunde hålla ett triumfartat intåg i staden. Övergreppen ökade i takt med att den italienska befolkningen nu reste sig och gjorde gemensam sak med de upproriska. Särskild indignation väckte mordet på elva personer i en familj Cignoli, i vars hus österrikarna påträffat ett jaktgevär. (källa)
  7. I detta läge då hertig Johan och hans familj befann sig i fångenskap på Gripsholms slott bad hertig Johan att Antonius de Palma skulle återvända till Polen för att söka hjälp att befria hans familj. Enligt ett brev sägs det att "hertig Johan och hans furstinna lyckats skicka iväg de Palma, Antonius benämnd, en italienare" till Polen och att denne kommit tillbaka eller snart skulle återkomma till Stockholm. Denna uppgift sägs enligt ett brev skrivet av Erik XIV:s sekreterare Jöran Persson (adlad Tegel, ibland även omnämnd som Göran Persson) (1530-1568). Jöran Persson befallde att ståthållarna skulle efterspana och gripa Antonius de Palma. Persson befallde att man skulle gripa de Palma. För att Antonius de Palma inte skulle kunna utföra några "praktiker eller stämplingar" skulle man sätta honom under bevakning föra honom till kungen. Enligt Bertil Risvedens bok "500 år på Görväln" nämner han som ett kuriosum, att Jöran Perssons julaftonsbrev inte bara rörde Antonius de Palma, utan det handlade bland annat också om en av ståthållarnas fångar, en livdömd skotte, som kungen beslutat benåda. Ståthållarna anmodades nu att "strax" avsätta honom innan benådningsbrevet hann fram. Den stora angreppsplanen ansågs för riskabel och den genomfördes inte, däremot omarbetades den och förenklades. På 4-6 krigsfartyg skulle en mindre styrka överföras för att landsättas vid Hörningsholms slott. Därifrån skulle styrkan utföra ett blixtanfall mot Gripsholms slott och ta det med överrumpling. En karta behövdes även för detta alternativ. En mycket märklig karta upprättades och kartan finns nu i ett arkiv i Königsberg i Tyskland och som 1991 återges i Vägverkets jubileumsskrift Vägen. Med den ovanstående kartan kan man spåra en del likheter, men i mycket bygger den på rätt lösa och fritt behandlade uppgifter, som förmodligen inhämtats från Tyskland. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.