Övertäcka Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder övertäcka, varianter, uttal och böjningar av övertäcka

Övertäcka synonym, annat ord för övertäcka, vad betyder övertäcka, förklaring, uttal och böjningar av övertäcka.

Synonymer till övertäcka

Vad betyder och hur uttalas övertäcka

Övertäcka uttalas över|täcka och är ett verb (lös eller fast sammansättning) övertäckte.

Ordformer av övertäcka

Aktiv

övertäcka
infinitiv
övertäcker
presens
övertäckte
preteritum
övertäckt
supinum
övertäckande
presens particip
övertäck
imperativ

Passiv

övertäckas
infinitiv
övertäcks
presens
övertäcktes
preteritum
övertäckts
supinum

Perfekt particip

övertäckt en
~ + subst.
övertäckt ett
~ + subst.
övertäckta den/det/de
~ + subst.
övertäckte den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

övertäckes
presens

Övertäcka är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Andra språk

Övertäcka på Engelska

  • cover

Hur används ordet övertäcka

  1. Med akvedukt menade romarna främst en vattenledning som hade till uppgift att förse en stad med dricksvatten från avlägset belägna källor. Vattnet leddes i övertäckta, murade rännor, som vilande på kraftiga valv och ofta i flera våningar byggdes över dalarna. Många av dessa anläggningar finns fortfarande kvar att beskåda. Minst lika ofta var dock vattenledningarna, "kanalerna", grävda som övertäckta diken direkt i marken. I staden Roms fall utgörs 80 procent av akvedukternas sträckning av sådana enkla kanaler. Stor omsorg lades vid att hitta den mest kostnadseffektiva sträckningen för en akvedukt. För mindre flöden kunde även hävertar användas för att överbrygga en dalsänka, varvid täta rör - exempelvis av bly - användes. (källa)
  2. En numera ganska sällsynt, elegantare form med främre delen övertäckt eller överspännd med skinn (svenska-samiska: pulke, i norska Finnmarken: dielde-pulka). (källa)
  3. Det är en vanlig missuppfattning att somliga dödsmasker fått sin skevhet, förvridenhet eller asymmetri på grund av att likets ansikte sjunkit ihop under gipsets tyngd. Detta är felaktigt, för gipset hälls aldrig över ansiktet, utan övertäckes av gipsindränkta tunna bitar av textilväv (eller gipsbindor) för att få en tunn/lätt första negativ (spegelvänd/konkav)avgjutning. Detta första skal-liknande negativ avtages därefter försiktigt och stabiliseras med ett förstärkande tjockare gipslager, på baksidan. Därmed är negativet, det vill säga gjutformen färdig, vilket är själva originalet (likt analog fotografi så är alltså negativet det egentliga originalet), medan de färdiga dödsmaskerna endast är kopior. Dock brukar de masker som gjutits i originalformen ändå benämnas som "original". (källa)
  4. Schwarz var starkt engagerad som alkemist, det vill säga han försökte utvinna guld ur olika kemikaliska sammansättningar. En gång blandade han i en stor och djup mortel samman ingredienserna till krut och övertäckte blandningen i mortelns botten med en sten.. Nu inträffade det hemska att en gnista kom till krutet och stenen for med en väldig, tack vare mortelns form, riktad kraft rakt upp i taket. (källa)
  5. Stensättning är den skandinaviska forntidens vanligaste typ av gravöverbyggnad. Den förekommer från yngre bronsåldern till yngre järnåldern och består av packad sten i några få lager, oftast cirkelrund till formen. Kännetecknande för en stensättning är att den har en flack profil: den har ingen högre topp eller ås (som ett röse eller en hög har). Ibland är de övertorvade, vilket innebär att stenpackningen övertäcktes av ett lager av jord eller sand, idag ofta gräsbeväxt. Ofta omgärdas stensättningen av en kantkedja bestående av tättlagda, ofta något uppstickande stenar. Det förekommer även ofyllda stensättningar med enbart kantkedja. Stensättning ska ej förväxlas med stenkrets som består av glesa uppresta stenar. (källa)
  6. Interiören präglas av långhusets tre stjärnvalv med sin rika målningsskrud, där valv och kalkmålningar har daterats till 1400-talets andra hälft. Målningarna har tidigare tillskrivits Peter Målare och dennes lärjunge Albertus Pictor, men numera är det starkt ifrågasatt om Peter Målare alls har funnits, och målningarna anses endast vara utförda av Albertus Pictor och dennes skola. Se Birgitta Olofsdotter Tott. Kyrkorummet vitlimmades 1770 varmed målningarna övertäcktes, men de framtogs på nytt och kompletterades 1872. Slutligen i samband med arkitekt Ove Leijonhufvuds restaurering 1934, rengjordes målningarna mer ingående och befriades från 1800-talets kompletteringar. (källa)
  7. I början av 1400-talet, då Knut Bosson Natt och Dag var biskop (1393–1436), byggdes med början 1408 tre kapell i sengotisk stil med stora fönster och stjärnvalv. Arbetet var ännu inte klart vid Knut Bossons död, och avbröts 1420 på grund av de stridigheter som igångsatts av upprorsmakaren och frihetshjälten Engelbrekt Engelbrektsson. De halvfärdiga murarna övertäcktes provisoriskt med ett sadeltak i trä. (källa)
  8. Matcha framställs genom att Tencha odlas och mals på ett särskilt sätt. Tencha odlas i skugga genom och tebuskarna övertäcks av tyger de sista veckorna innan skördetid. Detta görs för att öka mängden klorofyll i växten och få fram smakerna ytterligare. Till skillnad från traditionella japanska teer som brukar rullas efter ångningen så torkas matchateet istället. Det är under torkningsprocessen som alla fibrer och stjälkar tas bort, detta görs för att pulvret ska bli extra finmalet när det är färdigt. När teet har torkat så mals det i en kvarn, traditionellt av sten, till ett otroligt finfördelat pulver. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.