Syntaktisk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder syntaktisk, varianter, uttal och böjningar av syntaktisk

Syntaktisk synonym, annat ord för syntaktisk, vad betyder syntaktisk, förklaring, uttal och böjningar av syntaktisk.

Vad betyder och hur uttalas syntaktisk

Syntaktisk uttalas syn|takt|isk [-ak´t-] och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av syntaktisk

Böjning (i positiv) syntaktisk en ~ + subst. syntaktiskt ett ~ + subst. syntaktiska den/det/de ~ + subst.

Syntaktisk är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet syntaktisk

  1. Exempel på likartad syntaktisk funktion: Ett ord som kan bytas ut mot X i meningen "En sak existerade X en sak" är en svensk preposition: "En sak existerade under en sak", "En sak existerade efter en sak", och så vidare. Kriteriet "syntaktisk funktion" är viktigt för att analysera ord som saknar böjning. (källa)
  2. Detta kan utläsas som att B är en syntaktisk konsekvens av A. Symbolen introducerades i denna mening av Gottlob Frege 1879. (källa)
  3. Satserna i språket är uppbyggda av fraser, vilka i sin tur är uppbyggda av ord. Det syntaktiskt överordnade ordet i en fras kallas huvudord. Övriga i frasen ingående fraser eller ord är bestämningar till huvudordet. Termen huvudord brukar dock inte användas om den fras som innehåller det finita verbet, alltså predikatet, eftersom denna verbfras kan sägas representera själva satsen. Inte heller används termen huvudord i till exempel fall som Han köpte bilen obesiktigad, där det visserligen finns en syntaktisk (och semantisk) koppling mellan bilen och obesiktigad, men där dessa båda led likväl inte bildar en fras. (källa)
  4. Morfosyntaktiska kasus – som beskriver syntaktisk form.Absolutiv. (källa)
  5. Syntaktisk konstruktion – begrepp i lingvistik, syntaktiskt sammanhållen ordgrupp, på såväl frasnivån som satsnivån. (källa)
  6. I formella system sägs A medföra B, om B är en syntaktisk följd av A, det vill säga att A tautologt implicerar B. I modellteorin sägs A medföra B, om A semantiskt implicerar B. (källa)
  7. Rektion eller styrning är en syntaktisk term som betecknar det förhållande att ett ord har vissa krav på underordnade satsled. Kraven gäller dels antal underordnade led, dels den morfologiska formen hos dessa. Oftast har termen använts om verbrektion. Man skiljer till exempel på verb som inte tar något objekt (sova), verb som tar direkt objekt (tvätta byxor) och verb som tar såväl direkt som indirekt objekt (ge ngn pengar). Dessa egenskaper åsyftas med termerna intransitiv, transitiv och bitransitiv. De underordnade leden kan utgöras av till exempel nominalfraser (som i ovannämnda exempel), prepositionsfraser (hoppas på ngt) eller infinitiver (be ngn komma). Även adjektiv kan utöva rektion, jfr värd beröm, full av äpplen. Verbalnomen kräver ofta samma underordnade led som utgångsverbet, men inte sällan i modifierad form: hoppas på fred – hopp om fred. Det direkta objektets nominalfras måste förändras: tvätta byxor – tvätt av byxor. Prepositioner, slutligen, bestämmer kasus på efterföljande substantiv eller pronomen (tyska: an mich, bei mir). Även detta förhållande kallas rektion. (källa)
  8. Det finns även vissa syntaktiska skillnader, som till exempel att rak ordföljd kan användas efter inledande bisatser, istället för omvänd ordföljd, som är bruklig i standardsvenskan. Ett exempel på detta är "igår jag gick". Men denna form för syntaktisk variation förekommer sporadiskt, beroende på situation och talarens personliga identitetspolitik. I en studie av 20 gymnasieelever från Stockholm använde eleverna rak ordföljd i 19,6% av alla möjliga fall i privata samtal mellan vänner och i 9,7% av alla möjliga fall i klasspresentationer. Det fanns även stor variation mellan eleverna, till exempel använde en av eleverna rak ordföljd i 89% av alla möjliga fall i ett privat samtal med två vänner. (källa)
  9. Det finns många teorier inom formell syntax. Dessa teorier har genom historien varierat i inflytande. De flesta syntaxteorierna har minst två egenskaper gemensamt. För det första grupperar de hierarkiskt underenheter i konstituerande enheter (fraser), och för det andra ger de något regelsystem för att förklara mönster för vilka konstruktioner som är acceptabla/grammatiska respektive oacceptabla/ogrammatiska. De flesta formella syntaxteorier erbjuder förklaringar av de systematiska förhållandena mellan syntaktisk form och semantisk mening. (källa)
  10. Konstituent är inom syntaktisk analys ett ord eller en grupp ord som fungerar som en enhet inom en hierarkisk struktur. Begreppet är mycket nära släkt med satsdel, i den traditionella satslösningen, och kan ses som en modernare och formellare synonym till detta. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.