Syrlig Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder syrlig, varianter, uttal och böjningar av syrlig

Syrlig synonym, annat ord för syrlig, vad betyder syrlig, förklaring, uttal och böjningar av syrlig.

Vad betyder och hur uttalas syrlig

Syrlig uttalas syr|lig och är ett adjektiv -t -a.

Syrlig betyder:

Ordformer av syrlig

Böjning (i positiv) syrlig en ~ + subst. syrligt ett ~ + subst. syrliga den/det/de ~ + subst. syrlige den ~ + mask. subst. Komparation syrligare en/ett/den/det/de ~ + subst. syrligast är ~ syrligaste den/det/de ~ + subst.

Syrlig är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Andra språk

Syrlig på Engelska

  • acid - an acid comment, acid drops

Hur används ordet syrlig

  1. Frukten blir stor som en apelsin, har läderartat skal och innehåller ett stort antal ätliga frön som vart och ett omges av ett saftigt, rött och ätligt kött med en syrlig, fruktig smak. Fruktköttet anses vara en delikatess, men kan även pressas till en klar röd saft som heter grenadin och används i drinkar. Skalet har använts som medicin mot hakmaskar och till garvning av läder. En amerikansk forskarstudie visade år 2005 att granatäpplejuice har en skyddande effekt mot prostatacancer. (källa)
  2. Grönpeppar framställs av de omogna gröna bären (cirka sex månader efter blomning) och finns i tre former: inlagd i saltlag eller vinäger, lufttorkad och frystorkad. Inlagd grönpeppar används ofta i Europa medan färsk grönpeppar ofta används i Sydostasien bland annat i currypasta. Smaken är syrlig och frisk. (källa)
  3. Harsyra (Oxalis acetosella), i Bohuslän också kallad surklöver, är en flerårig växt inom släktet oxalisar och familjen harsyreväxter. Andra äldre namnformer är harväppling, gökmat, värhane, göksyra, kukukål, qvällsöf, töstgräs. Bladen är ätbara och har en syrlig smak, vilket beror på den höga halten oxalsyra. För mycket oxalsyra kan vara skadligt, så den ska inte ätas i stora mängder. (källa)
  4. Husmoder är en äppelsort vars ursprung sannolikt är Galizien (Ukraina) och inte Tyskland eller Frankrike som det ibland förekommer uppgifter om. Sorten förväxlas ibland med äpplesorten Gloria Mundi som sannolikt kommer från USA. Köttet på detta äpple är vit, och smaken är mer syrlig än söt. Husmoder är triploid. (källa)
  5. Isterband är en lättrökt, "grovkornig" korv, ofta med syrlig smak som kommer från syrning av mjölksyrebakterier. Många av de isterband som säljs i livsmedelsbutikerna är numera dock inte syrade på detta sätt utan innehåller istället någon tillsatt syra (exempelvis citronsyra). Isterband innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Kötthalten varierar från 25–60 %. Den förekommer i det svenska köket i olika varianter, bland annat som småländska isterband, och serveras stekt med exempelvis dillstuvad potatis och inlagda rödbetor. Isterband var förr i tiden, främst i södra Sverige, mycket populärt på julbord och smörgåsbord och förekommer än idag på julbordet. Västgötska isterband är mer eller mindre syrliga och ofta hårdare rökta än de småländska. Variationerna är dock stora, både för torkade och rökta isterband, vad gäller syrlighet, fetthalt/kötthalt och sälta. (källa)
  6. Kiwifrukten är brun och stor som ett hönsägg, men botaniskt sett är kiwifrukten ett bär. Under det något strävhåriga skalet finns ett grönt, saftigt fruktkött med många små, svarta kärnor. Grön kiwi har en syrlig men god smak, som blir sötare ju mognare frukten är. Kiwifrukten är mogen att ätas när fruktköttet ger efter för lätt tryck. De omogna frukterna är sura i smaken, men går utmärkt att äta. Kärnorna äts vanligen också, men inte skalet. Det går dock att äta kiwin med skalet som man äter ett äpple, men detta är något som de flesta i Sverige inte gör. Oftast äts frukten som den är med sked, ibland med ett speciellt "kiwibestick" som är formad som en kniv i ena änden och som en sked i den andra. Kiwin kan också användas i sallader eller som dekoration på tårtor och i desserter, till exempel är skivad kiwifrukt populärt på tårtsorten pavlovatårta. (källa)
  7. Surkörsbär (Prunus cerasus) är en art i familjen rosväxter. Arten finns inte vildväxande, men förekommer förvildad i största delen av Europa (även Sverige) och Sydvästasien. Frukten är en stenfrukt med syrlig smak. Trädet blir 4 till 10 meter högt och har under våren vita blommor. Bladen är hela, spetsiga och sågade i kanten. På bladskaftet finns två glandler (körtlar) nära bladskivan, till skillnad från Prunus avium som har sådana glandler längre ned på skaftet. (källa)
  8. Kvass bereds genom att låta en blandning av malt och rågmjöl, alternativt gammalt rågbröd och socker, övergjutet med en viss mängd vatten, stå på ett lagom varmt ställe. Blandningen rörs sedan om emellanåt, tills vätskan genom fortsatt jäsning och bildandet av ättiksyra fått en syrlig smak. Samtidigt bildas även små mängder etanol och kolsyra. Drycken motsvarar på så vis i viss mån svensk svagdricka. Denna blev genom dålig förvaring och efterjäsning (genom närvaro av ättiksbakterier(acetobakter) i förvaringskärlet) ofta syrlig eller starkare. (källa)
  9. Rödkål är en vanlig rätt på julbordet i delar av Sverige. Rödkålen strimlas och kokas tillsammans med ingredienser som ger kålen en mjuk, söt och syrlig smak. Ingredienser som ofta används är sirap, vinbärssaft, olja och äpplen. Rödkålen serveras varm på julbordet, främst till julskinkan. (källa)
  10. Kärnmjölk är det som blir kvar utöver smöret när man kärnat smör av grädde. Kärnmjölk innehåller små mängder fett (mindre än 1 %) och har en syrlig smak. Tack vare sin höga halt av fosfolipider har den emulgerande egenskaper, därför används den ofta i matlagning. Konsistensen är något tjock, men mycket tunnare än filmjölk. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.