Söndagsvila Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder söndagsvila, varianter, uttal och böjningar av söndagsvila

Söndagsvila synonym, annat ord för söndagsvila, vad betyder söndagsvila, förklaring, uttal och böjningar av söndagsvila.

Vad betyder och hur uttalas söndagsvila

Söndagsvila uttalas sön|dags|vila och är ett substantiv.

Ordformer av söndagsvila

Singular

söndagsvila
obestämd grundform
söndagsvilas
obestämd genitiv
söndagsvilan
bestämd grundform
söndagsvilans
bestämd genitiv

Söndagsvila är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Söndagsvila på Engelska

  • Sunday rest

Hur används ordet söndagsvila

  1. Sparre följde 1889 med Akseli Gallen-Kallela till Finland och fattade tycke för landet och i synnerhet den ålderdomliga kulturen i Karelen. År 1891 visades två av hans verk med finska motiv, Söndagsvila och Finsk bondflicka, på salongen i Paris. Samma år beslöt han att flytta till Finland och förblev bosatt där till 1908. Han företog vidsträckta resor i Finland och skildrade de i såväl målningar som i boken Bland Kalevalafolkets ättlingar - anteckningar från en vandring i Fjärrkarelen 1892. Målningen Den första snön och Middagen (båda 1891) väckte stor uppmärksamhet och den förra visades i Paris på Salon Champs de Mars 1893. År 1895 fick han första pris i en tävling om altarmålning för Vasa kyrka och året därpå en beställning på Finlands ständers hyllningsadress med anledning av tsar Nikolaj II:s kröning. År 1896 utförde han målningen Hemvändande kyrkofolk som tillkom i flera versioner och tydligt vittnar om Sparres intresse för folklivsskildringar. (källa)
  2. Berlepsch tjänade inom den preussiska förvaltningen till 1877, då han blev statsminister i Schwarzburg-Sondershausen. År 1881 blev han vice regeringspresident i Koblenz och 1884 regeringspresident i Düsseldorf. På denna post ådrog han sig stor uppmärksamhet genom sina nitiska bemödanden till arbetarbefolkningens fromma (förordningar om söndagsvila och barns arbete i fabriker, personlig inverkan på de stora arbetsgivarna till arbetarnas bästa med mera), varför han, efter att 1889 ha utnämnts till överpresident i Rhenprovinsen, 1890 kallades till minister för handel och industri. Han ledde den i Berlin samma år samlade internationella arbetarskyddskonferensen samt hade stor förtjänst om tillkomsten av den tyska lagen om arbetarskydd, om inrättande av handelskamrar samt om en ny lag om söndagsvila. Från befattningen som handelsminister avgick han 1896, enär han genom sin iver för arbetarskyddslagstiftning kommit i konflikt med ministären. Under hans presidium grundades 1901 i Berlin "Sällskapet för social reform", som verkar för främjandet av arbetarvänlig social lagstiftning. (källa)
  3. Priskontroll, teatrar och biografer, handelsresande, söndagsvila, hantverk, hotell och restauranger samt reklam. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.