Tänkvärd Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tänkvärd, varianter, uttal och böjningar av tänkvärd

Tänkvärd synonym, annat ord för tänkvärd, vad betyder tänkvärd, förklaring, uttal och böjningar av tänkvärd.

Synonym till tänkvärd

Vad betyder och hur uttalas tänkvärd

Tänkvärd uttalas tänk|värd och är ett adjektiv.

Ordformer av tänkvärd

Böjning (i positiv) tänkvärd en ~ + subst. tänkvärt ett ~ + subst. tänkvärda den/det/de ~ + subst. tänkvärde den ~ + mask. subst. Komparation tänkvärdare en/ett/den/det/de ~ + subst. tänkvärdast är ~ tänkvärdaste den/det/de ~ + subst.

Tänkvärd är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet tänkvärd

  1. När meningen når den sista personen i cirkeln, säger denna person meningen högt. Dessutom säger den första personen också sin ursprungsmening högt. Poängen ligger i att meningen med stor sannolikhet förvanskats rejält när den har nått den sista personen i kedjan, vilket kan ge både en humoristisk och tänkvärd poäng. En mening som "Jag har en hamster som heter Bella" skulle exempelvis kunna förvanskas till "Jag har svans och getter snälla". (källa)
  2. "En fantastisk novellsamling. Den är stilsäker, tänkvärd och, trots allt lidande, väldigt rolig. Att det är en debut gör knappast saken sämre". (källa)
  3. Något som skulle kunna förklara den uppmärksamhet romanen fick var den sexuella moral som förespråkas i romanen: en ung ogift kvinna kan mycket väl ha ett sexuellt förhållande med en man bara hon är förälskad. Romanen tar också upp prostitutionen i Stockholm: "Pennskaftet" övertar en lägenhet efter en ung prostituerad, Klara, och blir därefter uppvaktad av Klaras kunder. Det är möjligt att Wägners syn på sexualmoralen kan ha påverkats av Ellen Key som hävdade att kärlek var viktigare än vigselbevis. Key tyckte att Pennskaftet var en "modig mycket mångsidig och levande, rolig och tänkvärd bok", men menade att Wägner hade låtit Pennskaftet "sätta det sekundära före det primära", i betydelsen att Pennskaftet, romanens huvudfigur, hade ägnat för mycket tid åt kampen för kvinnlig rösträtt och för lite tid åt sin kärlek Dick. I samma anda varnade hon Wägner för att behandla sin egen nyblivne make John Landquist på samma sätt. (källa)
  4. Lycka! En rolig o tänkvärd bok om lycka (1998). (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.