Tångvall Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tångvall, varianter, uttal och böjningar av tångvall

Tångvall synonym, annat ord för tångvall, vad betyder tångvall, förklaring, uttal och böjningar av tångvall.

Vad betyder och hur uttalas tångvall

Tångvall uttalas tång|vall och är ett substantiv.

Ordformer av tångvall

Singular

tångvall
obestämd grundform
tångvalls
obestämd genitiv
tångvallen
bestämd grundform
tångvallens
bestämd genitiv

Plural

tångvallar
obestämd grundform
tångvallars
obestämd genitiv
tångvallarna
bestämd grundform
tångvallarnas
bestämd genitiv

Tångvall är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tångvall

  1. Tångvallar är en typ av vall som omgärdar odlade marker. Dessa förekommer i Sverige på Falsterbonäset i Skåne och i Danmark på Ulvshale på Møn, där de användes istället för gärdsgårdar, på grund av bristen på sten och trä. Den sten och trä som fanns fick man prioritera för att bygga hus och använda som bränsle. Tångvallarna byggdes genom att flera lager torkad grästång lades på varandra, och täcktes med grästorvor för att tången inte skulle blåsa bort. Man förbättrade sedan jorden genom att använda blåstång som drivit i land vid stränderna. Denna användes inte för att bygga upp tångvallarna då den ruttnade med tiden. Det tog omkring sju till tio år att bygga upp en fullständig tångvall på grund av uppbyggnaden i flera lager.
  2. Förr i tiden såg jordbruksförmannen årligen till att tångvallarna höll en höjd av minst 2,5 alnar (1,6 meter), vilket jordägaren hade ansvar att sköta. I Skanör och Falsterbo fanns totalt tre mil tångvallar. Syftet med tångvallarna var dels att skydda åkermarken från lösgående djur, och dels som skydd mot översvämningar. Bland annat går en tångvall tvärs över Falsterbonäset, och utgör än idag ortsgränsen mellan Falsterbo och Skanör.
  3. Idag skyddas tångvallarna i lagen om fasta fornlämningar, men har trots detta ofta förstörts av husägare för att göra plats för en uppfart till huset. De flesta tångvallar har dessutom med tiden sjunkit ihop och blivit övervuxna med gräs. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.