Tårvätska Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tårvätska, varianter, uttal och böjningar av tårvätska

Tårvätska synonym, annat ord för tårvätska, vad betyder tårvätska, förklaring, uttal och böjningar av tårvätska.

Vad betyder och hur uttalas tårvätska

Tårvätska uttalas tår|vätska och är ett substantiv.

Ordformer av tårvätska

Singular

tårvätska
obestämd grundform
tårvätskas
obestämd genitiv
tårvätskan
bestämd grundform
tårvätskans
bestämd genitiv

Plural

tårvätskor
obestämd grundform
tårvätskors
obestämd genitiv
tårvätskorna
bestämd grundform
tårvätskornas
bestämd genitiv

Tårvätska är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tårvätska

  1. Tårar, tårvätska, är en kroppsvätska som bildas av tårkörtlarna och har som uppgift att hålla hornhinnan fuktig. Tårar utsöndras vid gråt eller vid ögonsjukdomar och ögonbesvär. Tårflöde kallas också lakrimation. Tårflöde brukar åtföljas av snuva.
  2. Tårvätskan produceras i körtlar som sitter i bindhinnan och tårkörteln i ögonhålans tak. Till detta kommer fetthaltigt sekret från Meiboms körtlar och slem från bägarceller i bindhinnan.
  3. Om man har torra ögon kan det leda till en överproduktion av tårvätska, därför kan detta leda till rinnande ögon. I de flesta fall normaliseras tårflödet av sig själv, men om tårvätskan inte innehåller tillräckligt med fetter som smörjer ögat så kan tårproduktionen fortgå i en ond cirkel.
  4. Bastårar: tårvätska håller hornhinnan fuktig och städar ögat från smuts och damm.
  5. Känslotårar: Gråt, kommer av känslomässig stress, sorg eller fysisk smärta – eller av glädje. Känslomässiga tårar innehåller mer av proteiner och hormoner och smärtstillande endorfiner än vanlig tårvätska och reflextårar. Vissa forskare menar att gråt är ett sätt att göra sig av med kemiska substanser som byggts upp i kroppen under stress, man "rensar systemet". Känslomässig gråt är även en signal till vår omgivning att den ska veta hur vi mår och att vi kanske vill ha tröst eller hjälp. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.