Tacksägelse synonym, annat ord för tacksägelse, vad betyder tacksägelse, förklaring, uttal och böjningar av tacksägelse.

Vad betyder och hur uttalas tacksägelse

Tacksägelse uttalas tack|säg|else och är ett substantiv -n -r.

Ordformer av tacksägelse

Singular

tacksägelse
obestämd grundform
tacksägelses
obestämd genitiv
tacksägelsen
bestämd grundform
tacksägelsens
bestämd genitiv

Plural

tacksägelser
obestämd grundform
tacksägelsers
obestämd genitiv
tacksägelserna
bestämd grundform
tacksägelsernas
bestämd genitiv

Tacksägelse är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Tacksägelse översättning

Engelska

thanksgiving
Thanksgiving (Day)

Hur används ordet tacksägelse

  1. Kyrktagning (även kallat «En moders tacksägelse» eller «Barnakvinnors kyrkogång») är en äldre kyrklig rit genom vilken man tackade Gud för en nybliven moders återhämtade krafter och välkomnade henne tillbaka till församlingens gudstjänstgemenskap. Riten kom också med tiden att alltmer innebära ett tack för barnet (barnen) som fötts. (wikipedia.org)
  2. I kyrkor hålls parentation, i Svenska kyrkan kallad tacksägelse, ofta vid en gudstjänst strax efter en församlingsmedlems dödsfall, samt vid Alla Helgons dag varvid namnen uppläses på de sedan förra Alla Helgons dag bortgångna. (wikipedia.org)
  3. Tacksägelse är ett religiöst uttryck för tacksamhet. Inom judendomen har välsignelser av människor och materia formen av en tacksägelse, vanligen med inledningen "Välsignad är du Herre, världsalltets Konung, du som har skapat …". (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Tacksägelse Synonymer Betyder Uttal