Talrik Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder talrik, varianter, uttal och böjningar av talrik

Talrik synonym, annat ord för talrik, vad betyder talrik, förklaring, uttal och böjningar av talrik.

Vad betyder och hur uttalas talrik

Talrik uttalas tal|rik och är ett adjektiv -t -a.

Ordformer av talrik

Böjning (i positiv) talrik en ~ + subst. talrikt ett ~ + subst. talrika den/det/de ~ + subst. Komparation talrikare en/ett/den/det/de ~ + subst. talrikast är ~ talrikaste den/det/de ~ + subst.

Talrik är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet talrik

  1. Garfågelns främsta biotop utgjordes av fiskrika havsvatten. Innan den började jagas i större omfattning var den mycket talrik i Norra ishavets södra delar, i norra Atlanten och i Nordsjön. I största mängd förekom väl garfågeln vid Island och Newfoundland, vars av rasande bränningar omgivna små klippöar och skär beredde den trygga häckplatser. För att kunna ta sig i land krävde den en svagt sluttande strand och som häckningsplats föredrog den klippiga öar. Dessa preferenser utgjorde en stark begränsande faktor för lämpliga häckningslokaler. Troligen har det aldrig funnits mer än ett tjugotal öar med garfågelkolonier, varav åtta nu är kända, bland annat öar utanför Skottland, Newfoundland, Färöarna och Island. En koloni kunde bestå av tusentals individer. På Funk Island utanför Newfoundland kunde man i mitten av 1700-talet hitta uppemot 100 000 par som stod tätt ihop och ruvade sina ägg. (källa)
  2. Granatäpple är en mycket gammal nyttoväxt som omtalades redan av botanikens fader Theofrastos. I antikens Grekland var frukten en symbol för gudinnor, till exempel Astarte, Demeter, Persefone, Afrodite och Athena. Träden planterades på hjältars gravar för att deras ätt skulle bli talrik, eftersom trädet tidigt uppfattades som en symbol för fruktsamhet då frukten innehåller så många frön. I Rom avbildades Juno med ett granatäpple i handen som symbol för äktenskapet. (källa)
  3. Det var franska revolutionen, som åter väckte den allmänna värnplikten till liv. Först vädjade man till frivilligheten (1791). Men då denna utväg inte räckte till tillgreps även tvångsrekrytering (1792), och slutligen skedde 1793 uppbåd i massa, varefter genom 1798 års konskriptionslag alla män mellan 20 och 25 års ålder förklarades skyldiga till krigstjänst. Medelst denna allmänna värnplikt (tillsammans med värvning) fyllde Napoleon I sina härar, och då de inkallade soldaterna tämligen godtyckligt hölls kvar i tjänst, betydde bestämmelsen om tjänstetidens begränsning inte mycket. För att kunna motstå de franska härarna nödgades övriga stater så småningom byta ut värvningen mot allmän värnplikt, vilket fullständigt skedde vid Preussens resning 1813 (se Lantvärn). Den nya anordningen sattes fullständigt i system genom de preussiska rekryterings- och lantvärnslagarna 1814 och 1815, som införde allmän värnplikt utan rätt att "sätta man i sitt ställe". Därvid kunde dock ej på långt när alla värnpliktiga inkallas till verklig tjänstgöring, oaktat tjänstgöringstiden nedsattes ända till två år. I alla övriga stater på Europas fastland byggdes härordningen efter 1815 också på allmän värnplikt (med rätt till friköpning eller att sätta man i stället), varvid dock i allmänhet endast ett mindre antal manskap inkallades i tjänstgöring och där kvarhölls längre tid eller ock en del manskap ersattes med sådana, som gjorde tjänst in i andras ställe eller mot betalning kvarstannade. Genom dylika åtgärder kom man småningom ifrån värnpliktens grundsats om allas lika skyldighet mot staten och från fördelen att äga en talrik, ungdomsfrisk och kraftfull armé. (källa)
  4. Nattskattan är ovanlig men kan vara lokalt talrik. Den första fynduppgiften publicerades 1658 men den var känd redan under medeltiden (ca. år 500-1500). Den har använts som läkeväxt enligt Retzius 1806. (källa)
  5. Strutbräken finns i tempererade områden i östra och norra Europa, norra Asien och Nordamerika. Arten är sällsynt och fridlyst i Blekinge län, men växer i nästan hela landet i fuktiga, näringsrika skogar, bäckraviner och vid åar, exempelvis är den talrik i stjärnorpsravinen i Östergötland. (källa)
  6. Tallsvärmaren är ganska vanlig och ofta talrik i Sverige från Skåne till Dalarna och vidare längs norrlandskusten. Den finns även i Danmark, södra Norge och södra och mellersta Finland. I Europa finns den från Frankrike och vidare österut genom Ryssland till västra Sibirien. Den finns även i Nordamerika. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.