Teckenspråk Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder teckenspråk, varianter, uttal och böjningar av teckenspråk

Teckenspråk synonym, annat ord för teckenspråk, vad betyder teckenspråk, förklaring, uttal och böjningar av teckenspråk.

Vad betyder och hur uttalas teckenspråk

Teckenspråk uttalas tecken|språk och är ett substantiv.

Ordformer av teckenspråk

Singular

teckenspråk
obestämd grundform
teckenspråks
obestämd genitiv
teckenspråket
bestämd grundform
teckenspråkets
bestämd genitiv

Plural

teckenspråk
obestämd grundform
teckenspråks
obestämd genitiv
teckenspråken
bestämd grundform
teckenspråkens
bestämd genitiv

Teckenspråk är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet teckenspråk

  1. Innebörden av en gest kan skilja sig åt, beroende på i vilken kultur, geografisk region, sociala miljö eller yrkesbransch den utförs. Gester kan ibland vara primära budbärare och kommunikationsmedel, som en sorts visuella tecken. Detta inkluderar de standardiserade gesterna i olika teckenspråk (hos döva, amerikanska präriefolk eller trappistmunkar) och domargester i idrottssammanhang. Gester är även vanliga i religiösa ceremonier och under genomförandet av dans. (källa)
  2. Kommunikation kräver någon typ av sensoriskt system. Det finns auditiv kommunikation via tal, sång och ton och icke-verbal kommunikation via till exempel kroppsspråk, teckenspråk, röstkvalitet (paralingvistik), beröring, ögonkontakt och skriftspråk. (källa)
  3. Ännu mer slående är att det finns dokumenterade fall av teckenspråk som har utvecklats i gemenskaper av medfött döva människor som inte kan ha varit utsatta för talat språk. Man har kunnat visa att dessa teckenspråks egenskaper i allmänhet överensstämmer med många egenskaper hos talade språk, vilket stärker hypotesen att dessa egenskaper inte beror på gemensamt ursprung utan på mer allmänna kännetecken för det sätt på vilket språk inlärs. (källa)
  4. Sista april 2012 avslutades pilotdriften i EU-projektet REACH 112, där hörselskadade och döva haft möjlighet att anropa 112 från dator, speciell pad eller mobiltelefon och via bild kommunicera med SOS-operatören via den teckentolk som också kopplas in i samtalet. Under pilotdriften har dock endast de cirka 3 000 användare som är anslutna till företaget Omnitor haft denna möjlighet. Om projektet senare permanentas så är dock tanken att denna tjänst ska erbjudas till samtliga användare som är i behov av kommunikation via teckenspråk. (källa)
  5. Dessutom läser de flesta elever moderna språk, vanligtvis antingen spanska, franska eller tyska, men andra språk förekommer. Teckenspråk för hörande är ett annat ämne som kan väljas i grundskolan. Vissa läser även modersmål. (källa)
  6. Enligt läroplanen, Lgr 11, skall en elev som avslutar specialskolan vara tvåspråkig på så vis att eleven både kan kommunicera med svenskt teckenspråk och på skriftlig svenska. Inom Specialpedagogiska skolmyndigheten finns åtta statliga specialskolor, fem regionala och tre nationella. På skolorna läser majoriteten av eleverna enligt specialskolans kursplaner , men det finns även möjlighet att läsa enligt grundsärskolans kursplaner på alla skolorna. På Eke- och Åsbackaskolan kan elever även läsa enligt träningsskolans kursplaner . Alla specialskolorna är tioåriga, utom Ekeskolan där elever, i mån av plats, kan gå kvar tills de är 21 år. (källa)
  7. I den språklag som trädde i kraft 1 juli 2009 anges att svenskan är huvudspråk i Sverige. Det innebär att svenska är samhällets gemensamma språk, som alla som bor i Sverige ska ha tillgång till och som ska kunna användas inom alla samhällsområden. Det allmänna ska ha ett särskilt ansvar för att svenskan används och utvecklas. Lagen innebär också ett starkare skydd för det svenska teckenspråket och för de fem nationella minoritetsspråken finska, jiddisch, meänkieli, romani chib och samiska. Det allmänna ska ha ett särskilt ansvar för att skydda och främja dessa språk. Den som har ett annat modersmål än svenska, svenskt teckenspråk eller nationellt minoritetsspråk ska ges möjlighet att utveckla och använda sitt modersmål. Att kunna svenska är inget villkor för att beviljas svenskt medborgarskap. (källa)
  8. Teckenspråk – ett ord, uttryck eller en siffra som används i teckenspråk för hörselskadade. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.