Telefonavlyssning Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder telefonavlyssning, varianter, uttal och böjningar av telefonavlyssning

Telefonavlyssning synonym, annat ord för telefonavlyssning, vad betyder telefonavlyssning, förklaring, uttal och böjningar av telefonavlyssning.

Vad betyder och hur uttalas telefonavlyssning

Telefonavlyssning uttalas tele|fon|av|lyssn|ing och är ett substantiv.

Ordformer av telefonavlyssning

Singular

telefonavlyssning
obestämd grundform
telefonavlyssnings
obestämd genitiv
telefonavlyssningen
bestämd grundform
telefonavlyssningens
bestämd genitiv

Plural

telefonavlyssningar
obestämd grundform
telefonavlyssningars
obestämd genitiv
telefonavlyssningarna
bestämd grundform
telefonavlyssningarnas
bestämd genitiv

Telefonavlyssning är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Telefonavlyssning på Engelska

  • wire-tapping, phone tap

Hur används ordet telefonavlyssning

  1. Den 9 oktober 1986 offentliggjordes i TV-programmet 20:00 delar av de illegala telefonavlyssningarna från 1979 som Tingström riktat mot sin sambo. Där framgick att Sigurd Dencker, samtidigt som brevbombsmålet pågått, haft ett förhållande med Tingströms sambo (som också var åklagarens huvudvittne under rättegången). Det visade sig även att riksåklagare Magnus Sjöberg känt till affären men hemligstämplat den istället för att bevilja Tingström resning. Avslöjandet ledde till att riksåklagaren beviljade Denckers begäran att få nya arbetsuppgifter. Vidare tillkom en lagändring där det blev tillräckligt med tjänsteförsummelse från en åklagares sida för att en dömd person skulle beviljas resning. Den 1 februari 1988 beviljades Tingström omprövning i hovrätten i brevbombsmålet. Målet togs upp först 1990, varvid Tingström friades av en enig hovrätt. (källa)
  2. Tvångsmedel kan vara olika typer av frihetsberövanden som gripande, anhållande, häktning, omhändertagande, uppsikt eller förvar samt handfängsel, fotfängsel, midjefängsel och spotthuva. Det kan också vara till exempel kroppsvisitation, kroppsbesiktning, husrannsakan, telefonavlyssning, kameraövervakning eller beslag av egendom. (källa)
  3. På kvällen den 19 juli 2008 greps Olofsson och tre andra personer intill Apelvikens camping i Varberg. Polisen hade spanat på honom i åtta månader och han misstänktes vara huvudman i en stor knarkhärva. Samtidigt slog polisen till mot en narkotikatransport vid Årsta partihallar i Stockholm. Sammanlagt anhölls sex personer i Stockholm och Varberg misstänkta för grovt narkotikabrott och medhjälp. Olofsson häktades i slutet av 2008 för att ha försökt smuggla in 100 kilo amfetamin och 76 kilo cannabis från Nederländerna. Östgötapolisen hade kommit narkotikaligan på spåren genom spaningsfilmer och telefonavlyssning sedan 2007. Rättegången inleddes den 2 juni 2009 och han dömdes den 31 juli 2009 till 14 års fängelse, följt av livstids utvisning, av Linköpings tingsrätt för grovt narkotikabrott och försök till grovt narkotikabrott. Han dömdes till nio års fängelse för sina narkotikaaffärer och tvingades avtjäna ytterligare fem år för att han fortsatt sin brottslighet efter en tidigare dom. Då han återföll i brott efter frigivandet 2005 hade tingsrätten förverkat fem år av hans villkorliga frihet på sju år och därmed blev Olofssons straff i praktiken 14 år. Den 7 december 2009 fastställde Göta hovrätt fängelsedomen. (källa)
  4. Övervakningen skedde aktivt från 1949 till slutet av 1970-talet, med endast sporadisk tillsyn under 1980-talet. Bland de åtgärder som vidtogs fanns bruket av betalda informatörer, registrering av medlemmar, prenumeranter och konferensdeltagare, telefonavlyssning, övervakning av organisationens lokaler, deltagande i möten, hemlig fotografering av protokoll och andra handlingar, och en detaljerad kartläggning av en av ledarnas lägenhet. (källa)
  5. Skandalen uppdagades av en händelse då italiensk polis undersökte dopningsmisstankar mot vissa spelare i Juventus. Under en telefonavlyssning av Juventus sportdirektör Luciano Moggis telefon hörde polisen att Moggi, i konversation med företrädare för italienska fotbollsligan, diskuterade domare som de tillsatt under säsongen 2004/2005. (källa)
  6. Under maj 1989 arresterades Talb i samband med bombningen av Pan Am Flight 103 den 21 december 1988, där 270 människor dödades. Han blev misstänkt efter att svenska utredare funnit att Talb rest till Malta under oktober 1988, två månader före bombdådet. De skotska utredarna hade tidigare funnit att bomben hade gömts i en kassettspelare som placerats i en resväska sedan den svepts i kläder som inköpts på Malta. I Talbs lägenhet i Uppsala hittade polisen även en kalender från 1988 där datumet "21 december" hade ringats in. Vidare hade Talbs fru i en telefonavlyssning varnat en oidentifierad palestinier att "göra sig av med kläderna omedelbart". Talb förnekade att han var inblandad i bombningen och sade att hans resa till Malta var för "affärer". (källa)
  7. Indicierna försvagades, bland annat efter omvärdering av ett vittnesmål, men Gunnarsson var även senare periodvis föremål för telefonavlyssning. Han lämnade Sverige hösten 1986 och bosatte sig i USA där han levde enkelt och livnärde sig på bland annat sjukbidrag från Sverige och på ströjobb. (källa)
  8. Gunnarsson begärdes häktad den 17 mars 1986. Häktningsframställningen återkallades dock 19 mars och Gunnarsson försattes på fri fot. Gunnarsson var alltså aldrig häktad. Han var dock föremål för telefonavlyssning maj–juni 1987, augusti–november 1987 och i januari 1988. Efter tingsrättens dom mot Pettersson i juli 1988 lades förundersökningen mot Gunnarsson ned. (källa)
  9. Staffan Erfors fick sluta som korrespondent på Expressen i juni 2009 efter en kontrovers kring samröre med den tidigare Hells Angels-presidenten Thomas Möller. Bakgrunden var uppgifter som framkommit genom telefonavlyssning av en brottsmisstänkt person som hade samröre med den organiserade brottsligheten i Sverige. Thomas Möller hade i juni 2008 i ett telefonsamtal med den avlyssnade personen uppgett att han var bekant med Erfors och kunde påverka vad som skrevs på Kvällspostens nätutgåva. Vidare berättade Möller att han fått disponera Erfors lägenhet i Stockholm via egna nycklar, och fått erbjudande om att hyra Erfors lägenhet i Turning Torso i Malmö. Dessa uppgifter kom till allmän kännedom efter att förundersökningen mot den avlyssnade personen var avslutad, och publicerades i juni 2009 av tidningen Resumé. Dagen efter publiceringen kallades Erfors hem till Sverige för att klara ut sanningshalten i uppgifterna, och strax efter det fick Erfors lämna sitt arbete som Expressen-journalist, eftersom hans relation till Möller ansågs ha skadat hans och tidningens förtroende. Erfors uppgav att han lärt känna Möller i Malmös restaurangmiljöer. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.