Textilindustri Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder textilindustri, varianter, uttal och böjningar av textilindustri

Textilindustri synonym, annat ord för textilindustri, vad betyder textilindustri, förklaring, uttal och böjningar av textilindustri.

Vad betyder och hur uttalas textilindustri

Textilindustri uttalas text|il|industri och är ett substantiv.

Ordformer av textilindustri

Singular

textilindustri
obestämd grundform
textilindustris
obestämd genitiv
textilindustrin
bestämd grundform
textilindustrins
bestämd genitiv

Plural

textilindustrier
obestämd grundform
textilindustriers
obestämd genitiv
textilindustrierna
bestämd grundform
textilindustriernas
bestämd genitiv

Textilindustri är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet textilindustri

  1. Hampasorter som primärt används för sina fibrers skull karaktäriseras av långa stjälkar och klent grenverk. En av dessa högväxande varianter kallas Futura. Efterfrågan på dessa fibrer har de senaste decennierna ökat, bland annat då man tagit fram nya beredningsmetoder, som även gör fibrerna lämpliga för textilindustri. Ur växtens frön kan man utvinna hampolja, vilken kan användas vid framställning av matolja, smörjmedel, tvål, schampo, och som bränsle. Hampa är även intressant som biobränsle i form av briketter och som möjlig snabbväxande råvara i etanolframställning från cellulosa. Hampafibrer hålls fortfarande för att vara starka och tåliga. En av nackdelarna med tågvirke av hampa att hampan är känslig föröta och måste behandlas med tjära. Den kallas då drevgarn. Hampans känslighet gjorde att hampan fick konkurrens av bland annat manilla, som är en helt annan växt även om den ibland kallats för manilahampa (eller manillahampa). Frukten är en liten nöt som kallas hampafrö. Fågelfrö i olika blandningar som köps i dagligvaruhandeln innehåller ofta frön från industrihampa med mindre än 0,2 procent tetrahydrocannabinol (THC). (källa)
  2. Industri (av latinets industria, ivrig verksamhet, flit, företagsamhet) är framställning av produkter genom att råvaror förädlas. Därutöver finns mer detaljerade som råvaruindustri, textilindustri, byggindustri, bilindustri med flera. (källa)
  3. Detta slags tyg är känt sen slutet på medeltiden. Batist var en lätt tvåskaftsväv av tätfibrigt handspunnet lingarn. Som skapare anges linnevävaren Jean-Baptiste från den dåtida byn Cambrai i norra Frankrike, numera en medelstor stad och alltjämt centrum för textilindustri. Jean-Baptiste kallade 1585 själv sin skapelse baptiste och cambrai. Detta har sedan förvanskats på diverse vis i olika språk, bl a försvenskats till batist resp kambrik. (källa)
  4. Sjuhäradsbygden är bland annat känd för textilindustri och knallar. I Sjuhärad finns även Sveriges enda bevarade medeltida stavkyrka, Hedareds stavkyrka. Den medeltida färdvägen Redvägen gick genom de östra delarna av Sjuhäradsbygden. Under medeltiden var Sjuhäradsbygden en viktig gräns mot Danmark vilket märks på de många befästningar som byggdes. Av riksborgarna Kindahus, Opensten och Örestens fästning finns idag bara ruinrester kvar. Inom Sjuhärad fanns under medeltiden drygt ett dussin privatborgar varav Torpa stenhus och Vinsarp/Vinstorp står kvar. Torpa stenhus är öppet för allmänheten och är ett populärt turistmål. Av de privatborgar som har raserats finns rester kvar av Vädersholm och Sundholmens slott. (källa)
  5. Staden spelade en viktig roll under den industriella revolutionen, och hade länge en stor textilindustri. På svenska finns ett bomullstyg, manchester, uppkallat efter staden. (källa)
  6. Sanitetsbindorna kunde vara gjorda av bomullstrikå, stickade eller virkade och fylld med trasor. De kunde vara hemmagjorda för eget bruk eller för försäljning och fabriksproducerade, exempelvis i de svenska orterna som hade textilindustri. (källa)
  7. Protektionister menar ofta att det kan vara motiverat att skydda vissa inhemska industrier från utländsk konkurrens genom så kallade skyddstullar i dessa industriers uppväxtfas. Dessa kallas i folkmun för uppfostringstullar, och dess förespråkare brukar peka på till exempel Sydkorea som ett land som lyckats industrialisera sig med hjälp av dessa. När industrierna vuxit och blivit konkurrenskraftiga skall tullskyddet i teorin avskaffas, och internationell konkurrens tillåtas. Man hoppas att om man genom att låta ett fåtal industrier växa ifred, man kan få spridningseffekter till övriga ekonomin. Man menar också att i princip alla idag industrialiserade länder använde sig av uppfostringstullar under sin industrialisering. Storbritanniens textilindustri innan industrialiseringen hade tagit fart, var till exempel tvunget att skyddas mot de mer konkurrenskraftiga indiska producenterna för att kunna komma igång. Hade inte denna textilindustri kommit till skott, så hade industrialiseringen antagligen inte kommit till stånd alls menar vissa, i alla fall inte där och då. Detta eftersom den brittiska textilindustrin var startmotorn för västerlandets industrialisering. (källa)
  8. Textilindustri är en industribransch som omfattar industrier som tillverkar garn, tyg och dylikt samt bereder dessa. Vanligen räknas trikåindustrin in under textilindustrin, medan konstfiberframställning anses tillhöra kemibranschen. Textiliernas vidare hantering sker inom konfektionsindustrin. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.