Tillåta synonym, annat ord för tillåta, vad betyder tillåta, förklaring, uttal och böjningar av tillåta.

Synonymer till tillåta

Vad betyder och hur uttalas tillåta

Tillåta uttalas tillåta uppdelas till|låta och är ett verb tillät, tillåtit, tillåten tillåtet tillåtna, pres. tillåter.

Tillåta betyder:

Ordformer av tillåta

Aktiv

tillåta
infinitiv
tillåter
presens
tillät
preteritum
tillåtit
supinum
tillåtande
presens particip
tillåt
imperativ

Passiv

tillåtas
infinitiv
tillåts
presens
tilläts
preteritum
tillåtits
supinum

Perfekt particip

tillåten en
~ + subst.
tillåtet ett
~ + subst.
tillåtna den/det/de
~ + subst.
tillåtne den
~ + mask. subst.

Alternativa böjningsformer passiv

tillåtes
presens

Tillåta är ett verb

Verb (av lat. verbum, ord), ordklass som innefattar ord som uttrycker handlingar, skeenden, processer, tillstånd och liknande. En vanlig minnesramsa, som även finns i många andra varianter, är Verb är någonting man gör, cyklar, tutar, springer, kör. Exempel på verb är redigera, skriva, åldras, må, trivas, sjunga, ljuga. Eller helt enkelt ord man kan sätta att framför.

Tillåta översättning

Engelska

allow
she did not allow him to go out alone, smoking allowed

Hur används ordet tillåta

  1. Fler godissorter kom till under följande decennier och på 1980-talet blev det möjligt med självplock av lösgodis efter att Livsmedelsverket rekommenderade Hälsovårdsnämnden att tillåta det under vissa förutsättningar. (wikipedia.org)
  2. Brevkortet som infördes 1872 är närbesläktat med vykortet. Skillnaden är att brevkort har ett frankotecken och vanligtvis inget motiv. Från 1876 började man tillåta privattryckta brevkort utan frankotecken, men först omkring 1900 blev dessa vanliga när de började förses med vyer, och kallades då vybrevkort eller vykort. (wikipedia.org)
  3. Föra fram ett slutet system av logik, inte tillåta kritik. (wikipedia.org)
  4. Nederländerna tillät samkönat äktenskap 2001 och var därmed det första landet att tillåta detta. 18 länder har följt Nederländerna och tillåtit samkönade äktenskap. Sedan 2001 har över 15000 homosexuella par gift sig. Vid midnatt den 1 april vigdes ett kvinnligt och tre manliga par av Amsterdams borgmästare vilket var den första lagliga homosexuella vigselceremonin i världen. När Nederländerna tillät samkönade äktenskap tilläts även rätten för homosexuella par att adoptera. Detta steg uppskattades mycket av homosexuella grupper runt om i världen. (wikipedia.org)
  5. De tvåstaviga fötter som daktylerna kan växla med skulle i den antika, stavelselängdsbaserade metriken vara spondéer, även om troké tilläts i sjätte foten. I svensk metrik, som bygger på stavelsetryck, har det varit praktiskt att tillåta trokéer också inne i verserna och hexameter brukar för svenskans förhållanden beskrivas som ett versmått med daktyler och trokéer. (wikipedia.org)
  6. En jaktrobot (på engelska air-to-air missile (AAM) eller air interception missile (AIM)) är en målsökande robot som avfyras från flygplan (och i vissa fall även helikoptrar) för att förstöra ett annat flygplan. Roboten drivs vanligtvis av en eller flera raketmotorer som vanligtvis drivs av fast bränsle. Det finns även robotar som drivs av Ramjetmotorer, såsom MBDA Meteor (för tillfället under utveckling), eftersom dessa kommer att tillåta framtida jaktrobotar med medellång räckvidd att upprätthålla högre medelhastighet. (wikipedia.org)
  7. Syftet med rörliga broar är att kunna tillåta fartygstrafik utan att behöva bygga broarna så höga att de ryms under, och fungerar bäst om fartygstrafiken är måttlig. Övriga typer av rörliga broar är till exempel svängbro, lyftbro (varvid hela brospannet lyfts rakt upp), och rullbro. Vindbrygga är även en typ av klaffbro. Tidigare var bland andra broarna vid Hornstull, Skanstull och Karl Johansslussen i Stockholm av klafftyp. (wikipedia.org)
  8. Barnkläder är kläder gjorda speciellt för barn. Storlekarna mäts i centilong och går oftast upp till 170 cl. Kläderna skiljer sig huvudsakligen från vuxenkläder genom sina storlekar, men är ofta även konstruerade för att vara rymliga och tillåta rörelser. Konfektionsindustrin innebar ett uppsving för barnkläder, som blev allt mer praktiska. Overall blev som ett resultat populära under 1920-talet. Under 1930-talet satsades i Sverige på bra och billiga kläder, vilket ökades än mer efter att barnbidraget infördes 1948. Kläderna är ofta lätta att ta på sig, för att barnen själva ska kunna ta på sig dem. (wikipedia.org)
  9. De internationella fotbollsförbunden Fifa och Uefa var i decennier kallsinniga till att tillåta spel på konstgräs. Men med produktutvecklingen av materialet bröts motståndet sakta ned efter millennieskiftet. Från och med säsongen 2005–2006 tillåter Uefa tävlingsmatcher på konstgräsplaner, om dessa uppfyller bestämda kriterier. Luzjnikistadion i Moskva blev historisk med både den första Champions League-matchen på konstgräs, liksom den första kvalmatchen till EM (Ryssland–England 17 oktober 2007). Inför arenans värdskap för finalen i Champions league 2008 krävde dock Uefa en gräsmatta. Uefa anser nämligen att konstgräs ska tillåtas endast som ett alternativ när klimatet utesluter gräs. (wikipedia.org)
  10. I Mellansveriges äldre kyrkor gav församlingsskatten i stället möjligheten att kalka över de medeltida målningarna och skapa högtidigt vita kyrkorum med inspiration från antiken. Under senare delen av 1700-talet förnyades en mängd kyrkor på detta sätt, samtidigt som de försågs med nya bänkar, orgelläktare och predikstolar som ofta målades som mer eller mindre fri marmorimitation (Marmorering). Från det sena 1800-talet har många medeltida kyrkor restaurerats så att målningarna återigen är synliga, men speciellt de tidiga restaureringarna var ofta ganska okänsliga för den ursprungliga karaktären och kunde tillåta sig ganska stora tillägg. (wikipedia.org)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Tillåta Synonymer Betyder Uttal

Populärast: