Till viss del Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder till viss del, varianter, uttal och böjningar av till viss del

Till viss del synonym, annat ord för till viss del, vad betyder till viss del, förklaring, uttal och böjningar av till viss del.

Synonym till till viss del

Hur används ordet till viss del

  1. Marinarkeologi, även kallat maritim arkeologi, är en vetenskap som studerar människan och samhället utifrån arkeologiska lämningar belägna under vatten eller i anknytning till vatten. Marinarkeologi kan därför helt enkelt sägas vara studier i en "våt" miljö. Framväxten av marinarkeologin som ett vetenskapligt ämne har dock till viss del skett vid sidan om det akademiska ämnet arkeologi. Marinarkeologins utformning och innehåll har därför också präglats av etnologi och sjöhistoria, men även av dykeri- och bärgningsverksamhet. Det marinarkeologiska källmaterialet innefattar lämningar av sjöfartsverksamhet, det vill säga bland annat från örlog och sjöförsvar, skeppsbyggeri, livet ombord, hamnar och navigationsteknik. Som marinarkeolog kan man även studera kust- och skärgårdskultur och dess näringar, till exempel fiske. Även lämningar och verksamhet med anknytning till sjöar och olika rinnande vatten kan vara en del av ett marinarkeologiskt perspektiv. En metodiskt mycket annorlunda del av marinarkeologin är självklart också undervattensarkeologin. Sökning, kartering och utgrävning under vatten kräver särskild teknik och speciella färdigheter. (källa)
  2. Myrra omnämns på flera ställen i Bibeln och ingår i rökelser, i krisma och i annan olja för smörjelse och balsamering. I andra Moseboken 30:23-33 berättas hur Gud lärde Moses att göra helig olja, med en utförlig beskrivning av tillvägagångssättet att helga något med denna olja. I Psaltaren 45 nämns myrra i form av rökelse. Myrra var enligt Nya Testamentet en av de tre dyrbara gåvor Jesusbarnet fick av de vise männen, vilket anspelar på kröningsceremonin. Östortodoxa kyrkan använder smörjelse och rökelse, och därmed myrra, i högre grad än västliga kyrkor, men även inom den Romersk-katolska kyrkan och till viss del även inom islam används myrran. (källa)
  3. Toppslätskivlingen är hygrofan vilket innebär att den ändrar färg efter fuktighet. Den är vid torrt tillstånd halmfärgad eller sandgul och går mot grå-, brun- eller mörkbrun vid väta. Den geléliknande hatthuden går att dra av från hatten, vilket är ett karakteristiskt kännetecken för svampen. Det är en 4–9 cm hög svamp med smal, stel fot och hatt med en spetsig topp, också kallad umbo. Foten är ofta karakteristiskt skruvad eller krokig vilket till viss del skiljer den från andra svampar i liknande miljö. Den förväxlas ofta med gul kragskivling som till skillnad mot toppslätskivling ofta har rester av en ring strax under hatten. (källa)
  4. Enligt skaparna Jesper Rönndahl och Marie Agerhäll är mycket i serien baserat på verkligheten och på material de fått när de har "wallraffat och intervjuat folk både på golvet och högst upp hemligt". Materialet är dock till viss del förändrat då serien inte är en dokumentär. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.