Tillväxtfaktor Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tillväxtfaktor, varianter, uttal och böjningar av tillväxtfaktor

Tillväxtfaktor synonym, annat ord för tillväxtfaktor, vad betyder tillväxtfaktor, förklaring, uttal och böjningar av tillväxtfaktor.

Vad betyder och hur uttalas tillväxtfaktor

Tillväxtfaktor uttalas till|växt|fakt|or och är ett substantiv.

Ordformer av tillväxtfaktor

Singular

tillväxtfaktor
obestämd grundform
tillväxtfaktors
obestämd genitiv
tillväxtfaktorn
bestämd grundform
tillväxtfaktorns
bestämd genitiv

Plural

tillväxtfaktorer
obestämd grundform
tillväxtfaktorers
obestämd genitiv
tillväxtfaktorerna
bestämd grundform
tillväxtfaktorernas
bestämd genitiv

Tillväxtfaktor är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Tillväxtfaktor på Engelska

  • growth factor

Hur används ordet tillväxtfaktor

  1. Myom uppkommer som ett svar på kvinnliga könshormoner, i synnerhet progesteron. Östrogen, som förr antogs vara orsaken, spelar troligtvis mindre roll för dess uppkomst, däremot handlar uppkomsten sannolikt mer om samverkan mellan könshormoner än om nivån på ett enstaka hormon. Tillväxtfaktorer i livmodern torde därtill bidra till myomet, liksom mutationer i livmodern. (källa)
  2. Angiogenes aktiveras vid utsöndringen av olika tillväxtfaktorer, där VEGF (vascular endothelial growth factor) och BFGF (basic fibroblast growth factor) är de mest kända. Utsöndringen av tillväxtfaktorer stimulerar i sin tur endotelcellerna att invadera omgivande vävnad och dela sig för att bilda nya blodkärl. För att kunna invadera omgivande vävnad utsöndrar endotelcellerna enzymer som heter MMP (matrixmetalloproteaser), vilka har kapaciteten att bryta ner bindväv. På så sätt bryts den omgivande vävnaden ner och tillåter invasion av endotelceller med det påföljande nybildandet av kärl. (källa)
  3. G1 står för Gap phase 1, och utgör den fas som inleder celldelningen. Cellen träder in i G1 i när den utsätts för mitogener, en form av tillväxtfaktorer som "säger åt" cellen att den ska dela sig. Under förhållanden då celldelning är ogynnsamma, exempelvis låg tillgång på de nutrienter cellen behöver, så kommer cellen inte att träda in i G1-fasen utan istället ligga kvar i G0. (källa)
  4. Ofta är det relevant att ta hänsyn till att olika inkomster och utgifter ökar över tiden. Då kan Gordons formel, som tar hänsyn även till tillväxtfaktorn, användas. (källa)
  5. Modersmjölken tillför näringsämnen och tillväxtfaktorer vilka är nödvändiga för barnets tillväxt. Barnets immunförsvar stärks också genom överförandet av oligosackarider som skyddar barnet mot infektioner. Vidare finns det även immunförsvarsceller såsom T-celler, makrofager och granulocyter i mjölken. Man har även från modersmjölk isolerat ett protein som kallas för HAMLET, vilket har visat sig kunna döda cancerceller. (källa)
  6. Prostaglandiner bildas i alla vävnader genom enzymatisk omvandling av vissa fleromättade fettsyror, särskilt arakidonsyra. Arakidonsyra utsöndras från cellmembranet ifråga medan något av enzymerna COX1 och COX2 förändrar det till en prostaglandin. Det finns fyra biologiskt aktiva prostaglandiner i människokroppen, av vilka en celltyp endast kan bilda en eller två. De verkar autokrint eller parakrint. COX1 bildar prostaglandiner som i större utsträckning än COX2 upprätthåller balansen under normala förhållanden, medan COX2 oftare bildar prostaglandiner som är involverade i olika sjukdomar. COX2 reagerar med andra ord på signaler från hormoner, på inflammationsalstrande tillstånd, tillväxtfaktorer med mera, och påverkar sjukdomar som exempelvis cancer. Prostaglandinerna verkar genom ett flertal G-proteinkopplade transmembranreceptorer, och kan beroende på vilken receptor det är fråga om påverka aktiviteten i och funktionen på celler såsom adenylatcyklas, cAMP, kalciumomsättning med mera. (källa)
  7. Kolostrum hos människor bildas under graviditetens sista dagar och fram till cirka en vecka efter förlossning. Den innehåller 3 till 8 gånger mer protein och mineraler samt A- och E-vitamin, än vad den senare bröstmjölken gör, men har lägre halt av fett och laktos. I kolostrum finns det även högre halter av infektionshämmande proteiner än i mogen mjölk. Den innehåller även mer tillväxtfaktorer och hormoner. Efter kolostrum bildas så kallad övergångsmjölk innan modersmjölken har nått sin fulla mognad, cirka 3 veckor efter förlossningen. Den bästa kvaliteten på råmjölken får man om man mjölkar/diar/ammar direkt efter förlossning, sen försämras kvaliteten snabbt när mjölken nybildas. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.