Tillväxthormon Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tillväxthormon, varianter, uttal och böjningar av tillväxthormon

Tillväxthormon synonym, annat ord för tillväxthormon, vad betyder tillväxthormon, förklaring, uttal och böjningar av tillväxthormon.

Vad betyder och hur uttalas tillväxthormon

Tillväxthormon uttalas till|växt|horm|on och är ett substantiv.

Ordformer av tillväxthormon

Singular

tillväxthormon
obestämd grundform
tillväxthormons
obestämd genitiv
tillväxthormonet
bestämd grundform
tillväxthormonets
bestämd genitiv

Plural

tillväxthormoner
obestämd grundform
tillväxthormoners
obestämd genitiv
tillväxthormonerna
bestämd grundform
tillväxthormonernas
bestämd genitiv

Alternativa böjningsformer plural

tillväxthormon
obestämd grundform
tillväxthormons
obestämd genitiv
tillväxthormonen
bestämd grundform
tillväxthormonens
bestämd genitiv

Tillväxthormon är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tillväxthormon

  1. Helene Marie Fossesholm har under knappt tre år, mellan december 2014 och september 2017, behandlats med tillväxthormon på grund av sin ringa längd och har sedan 8 års ålder undersökts på barnsjukhus. Förbundet meddelar att Fossesholm var 137, 5 centimeter lång när hon var 13, 5 år gammal och hade en onormal växtutveckling. I dag är hon 151 centimeter lång. (källa)
  2. Gigantism eller jätteväxt är ett sällsynt tillstånd under barn- och tonåren som orsakas av onormalt stor produktion av tillväxthormon (GH, growth hormone) i hypofysens framlob. Om tillståndet sker efter barn/tonåren (efter att den normala bentillväxten slutat) kallas det för akromegali. (källa)
  3. Förlängningsbehandlingar finns, men har i dagsläget stora nackdelar. Behandling med tillväxthormon har visat sig höja tillväxthastigheten över 1–2 år, men har liten effekt på den vuxne individens slutliga längd. Det kräver dessutom många år av regelbundna injektioner med kostsamma preparat. Ilizarovs lemförlängningskirurgi har sitt ursprung i Ryssland på 1970-talet och praktiseras nu på många platser. Denna och motsvarande moderna kirurgimetoder kan förlänga varje enskilt ben (skelettsegment) i kroppen med cirka 15 centimeter (det finns två i varje lem), men det är en kostsam, smärtsam och tidskrävande behandling. Varje procedur tar runt 8–12 månader. I regel behandlar man två ben åt gången (motsvarande ben på var sida om kroppen), men patienten kan välja att behandla fler samtidigt, men får då utstå ytterligare besvär och smärta. (källa)
  4. Kretinism eller kongenitalt jodbristsyndrom, är en form av utvecklingsstörning, vilken karakteriseras av samtidig hämning i skelettets utveckling samt ofta även struma. Störningen beror på att sköldkörteln saknas eller att dess funktion är nedsatt (hypotyreos), vilket ges av nedsatt eller ingen produktion av tillväxthormon. (källa)
  5. Kvinnors brösttillväxt startar något år innan menarche, och beror på förändrade värden av framförallt östrogen, progesteron och prolaktin, samt ansamlingen av dessas receptorer i brösten – de har också receptorer i andra delar av kroppen vilka konkurrerar om hormonerna i omlopp. Bröstutvecklingen är också beroende av tillväxthormon och somatomediner (IGF-1). Östrogenet påverkar tillväxten av bröstkörtlarna, och verkar genom östrogenreceptorer i brösten. Östrogenet bildas till följd av att aromatas förändrar testosteronets molekyl. Mängden östrogen en kvinna har är mycket individuellt, och beror bl.a. på mängden könshormonbindande globulin. Utvecklingen av bindväven beror framförallt på progesteronet, och avgörs likt östrogenet av mängden progesteronreceptorer i brösten. Epitelcellernas utveckling avgörs av prolaktinet, som verkar genom prolaktinreceptorer vilka i sin tur endast kan bildas i brösten som respons på östrogen och progesteron. Därtill verkar bröstutvecklingen påverkas av gonadotropiner. (källa)
  6. Myom är monoklonala, det vill säga att de utgår från en ursprungscell vilken replikeras. Omkring 40 % av alla myom-tumörer har kromosomala abnormaliteter, såsom trisomi av kromosom 12, och translokationer av kromosomerna 12 och 14. Detta gäller i synnerhet större myom. Det antas att de återstående 60 % har hittills oupptäckta mutationer. Tumörerna har mer än 100 kända förändringar i genuttrycken som uppreglerar eller nedreglerar exempelvis kollagensyntesen, steroidreceptorer och receptorerna för tillväxthormon och prolaktin. De skiljer myom genetiskt från uterin leiomyosarkom (ett slags livmoderscancer) eftersom de inte infiltrerar omgivande vävnad, medan leiomyosarkom är odifferentierade och deras karotyper är aneuploida. Myomet är med andra ord klart avgränsat från omgivande vävnad (i likhet andra benigna tumörer). (källa)
  7. Rynkor som uppkommer tillfälligt i huden beror på muskelsammandragningar eller på yttre påverkan på huden. Ung hud som rynkas får många små, tunna rynkor, medan äldre hud får djupare fåror, eftersom huden förlorar sin elasticitet med åldern. Åldrandet av huden med permanenta rynkor beror dels på intrinsikala faktorer (egenskaper som uppkommer av själva åldrandet) och extrinsikala (yttre påverkan som UV-strålar, hudsjukdomar, skador, osv). De intrinsikala faktorerna påverkar både mekaniska egenskaperna och själva hudstrukturen. Hudens intrinsikala åldrande leder till minskat kollagen och tunnare elastiska fiber i dermis samt torrare hud. Mekaniska faktorer är följderna som åldrandets förändrade muskelstrukturer och benstomme leder till. Det finns också ett intrinsikalt åldrande i huden - det så kallade kronologiska åldrandet av huden - som troligen beror på telomererna i kromosomerna som med ökad ålder blir kortare och kortare vilket får flera negativa konsekvenser för cellförnyelsen, också i huden. Till det kronologiska åldrandet hör vidare förändrade hormonnivåer och dessas aktivitet i kroppen, vilket också påverkar uppkomsten av permanenta rynkor både direkt i huden och i förutsättningarna. Östrogen är ett av de hormoner som påverkar hudstrukturen, och är ett av de tidigast kända hormonerna som har samband med hudens åldrande. Lägre nivåer östrogen leder till tunnare hud, ökar hudens torrhet men minskar dess elasticitet och mängd kollagen, minskar lipidnivåerna i ytterhuden, med fler förutsättningar för uppkomsten av permanenta rynkor. Det finns dock stora variationer bland folk i hur mycket menopausens minskade östrogennivåer påverkar hudens åldrande, en möjlig förklaring kan vara förekomsten av östrogenreceptorer i huden. Andra hormoner som också skapar förutsättningar för detta är testosteron, tyroxin, melatonin, tillväxthormon, kortisol, D-vitamin, och andra som bland annat påverkar hudens kalciumomsättning. Gravitationen tycks påverka huden genom att göra den slappare. (källa)
  8. Tillväxthormon är ett polypeptidhormon som bildas i hypofysens framlob (adenohypofysen). Hormonets främsta egenskap (för människor) är att reglera tillväxten hos barn, samt att bidra till mitos, celldifferentiering och celltillväxt. Förhöjda nivåer tillväxthormon ger akromegali och för låga ger tillväxthormonbrist. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.