Titthålsoperation Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder titthålsoperation, varianter, uttal och böjningar av titthålsoperation

Titthålsoperation synonym, annat ord för titthålsoperation, vad betyder titthålsoperation, förklaring, uttal och böjningar av titthålsoperation.

Vad betyder och hur uttalas titthålsoperation

Titthålsoperation uttalas titt|håls|op|er|at|ion och är ett substantiv.

Ordformer av titthålsoperation

Singular

titthålsoperation
obestämd grundform
titthålsoperations
obestämd genitiv
titthålsoperationen
bestämd grundform
titthålsoperationens
bestämd genitiv

Plural

titthålsoperationer
obestämd grundform
titthålsoperationers
obestämd genitiv
titthålsoperationerna
bestämd grundform
titthålsoperationernas
bestämd genitiv

Titthålsoperation är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet titthålsoperation

  1. Behandlingen innebär vanligen att man tar bort gallblåsan med en titthålsoperation, och om det är möjligt görs detta inom 24 timmar. Bildtagning av gallgångarna under kirurgin är rekommenderad. Rutinmässig användning av antibiotika inför kirurgi är kontroversiell. Antibiotika rekommenderas om det inte är möjligt att utföra kirurgi i god tid, eller om fallet är komplicerat. I de fall det förekommer stenar i den gemensamma gallgången, kan dessa antingen tas bort före operation med ERCP eller under operation. Komplikationer vid kirurgi är ovanliga. I de fall där kirurgi inte är möjlig, kan gallblåsan dräneras med så kallad kolecystostomi. (källa)
  2. Laparoskopi, av grekiskans λαπαρός "vek", "svag", "ihålig" och σκοπέω "titta", "betrakta", är en variant av titthålsoperation anpassad till operation via små hål i bukväggen. Ett laparoskop är ett optiskt instrument som används för att titta in i buken genom ett sådant litet hål. Detta medför att kirurgen inte behöver öppna bukväggen med ett vanligt operationssnitt utan endast mindre hål för att kunna komma in med laparoskopet och därefter ytterligare hål för att kunna komma in med instrumenten. Trots dessa mindre ingrepp i huden kan avancerad kirurgi utföras. Exempel på operationer är fettsugning, gastric bypass, borttagande av muskelknutor på livmoder, operationer på gallvägar och gallblåsa. (källa)

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.