Tjänstehäst Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tjänstehäst, varianter, uttal och böjningar av tjänstehäst

Tjänstehäst synonym, annat ord för tjänstehäst, vad betyder tjänstehäst, förklaring, uttal och böjningar av tjänstehäst.

Vad betyder och hur uttalas tjänstehäst

Tjänstehäst uttalas tjänste|häst och är ett substantiv.

Ordformer av tjänstehäst

Singular

tjänstehäst
obestämd grundform
tjänstehästs
obestämd genitiv
tjänstehästen
bestämd grundform
tjänstehästens
bestämd genitiv

Plural

tjänstehästar
obestämd grundform
tjänstehästars
obestämd genitiv
tjänstehästarna
bestämd grundform
tjänstehästarnas
bestämd genitiv

Tjänstehäst är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tjänstehäst

  1. Little Sorrel togs som krigsbyte av sydstatsarmén i Harpers Ferry i maj 1861. När Stonewall Jackson inspekterade de hästar som tagits från ett av unionsarméns hästtransporttåg valde han ut två för eget bruk. En stor häst, som han kallade Big Sorrel, som han skulle rida själv och en liten häst, som han kallade Fancy, som han skulle ge sin hustru i gåva. Efter några dagar upptäckte han att den stora hästen ingalunda var en passande stridshäst eftersom den var lättskrämd. Den lilla hästen däremot var en lugn och pålitlig häst varför han tog den till sin tjänstehäst och betalade sydstatsarmén 150 dollar för den. Jackson fortsatte att kalla hästen Fancy, men för hans soldater var den känd under namnet Little Sorrel (lilla fuxen) på grund av sin storlek och färg. Little Sorrel var en naturlig passgångare med stor uthållighet, som kunde bära sin ryttare 60 km om dagen. Han åt utan problem vad han fick vare sig det var hö eller majskolvar. Jackson fick som gåvor flera andra hästar, bland annat en magnifik hingst, men han red nästan aldrig någon annan häst än Little Sorrel. (källa)
  2. På Ridskolan undervisade man i ridning, körning, krigsvetenskap, veterinärlära, hovbeslag, vapenföring och gymnastik. Från början hade skolan 14 elever per kurs som varade i sex månader som senare utökades till tio månader. Därefter kunde eleven få en förnyad kommendering som stallmästarelev, senare benämnd två års elev, som förberedelse för en lärartjänst på skolan eller en stallmästartjänst vid ett truppförband. Utbildningen bedrevs mellan 1868 och 1876 nästan uteslutande som skolridning i ridhuset. Från 1876 infördes ett krav att elever från kavalleriet skulle medföra två tjänstehästar, samtidigt så förlängdes utbildning till tio månader och flyttades utomhus under sommaren. Därmed gjorde hoppningen sitt intåg i utbildningen. 1886 infördes terrängridning i utbildningsprogrammet, som fick ett stark uppsving när Gustaf Nyblæus blev lärare 1898. (källa)
  3. Lars Petrus Ragnar Kastenman, ursprungligen Karlsson, född 15 augusti 1924 i Bälinge, Södermanland, död 10 juni 2013 i Dala-Borgunda-Högstena församling, Falköping, var en svensk ryttare och militär (sergeant). Han deltog vid Olympiska sommarspelen 1956, då ryttarspelen hölls i Stockholm på grund av Australiens dåvarande karantänsbestämmelser. Där tog han guld i fälttävlan med hästen Illuster. Han belönades sedan med ensam förfoganderätt över Illuster såsom tjänstehäst. (källa)
  4. Rytteriet – dragonerna – uppsattes genom ett system med utredarkvarter. Det var en ordning som påminde om det svenska rusthållet. Utredaren hade att ställa häst och ryttare till kronans förfogande. I gengäld erhöll han befrielse från vissa statliga onus. Till skillnad från utskrivningarna var detta en populär ordning och ofta var det en son som "red för gården". Från 1799 upphörde kvarterets plikt att uppställa dragoner, men plikten att hålla tjänstehäst kvarstod. De värvade trupperna var i huvudsak garnisonstrupper från infanteriet och ett till numerären mycket begränsat artilleri. De värvade soldaterna rekryterades huvudsakligen från städernas obesuttna. Kapitulationstiden var vanligen sex år. Mindre än en femtedel av armén var värvad. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.