Tongivande Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tongivande, varianter, uttal och böjningar av tongivande

Tongivande synonym, annat ord för tongivande, vad betyder tongivande, förklaring, uttal och böjningar av tongivande.

Vad betyder och hur uttalas tongivande

Tongivande uttalas ton|giv|ande oböjligt och är ett adjektiv.

Tongivande betyder:

Ordformer av tongivande

Böjning (i positiv) tongivande en/ett/den/det/de ~ + subst.

Tongivande är ett adjektiv

Adjektiv är en ordklass. Orden i denna ordklass anger egenskaper som stor eller grön, eller tillstånd som stängd eller öppen. Adjektiv talar om hur någonting annat (ofta ett substantiv) är eller uppfattas, till exempel "en fin bil". En vanlig minnesramsa (som även finns i många andra varianter) är: ”Adjektiven sedan lär, hurudana tingen är, till exempel sur och tvär.” Själva ordet "adjektiv" kommer av latinets adjectivum (av adjicere, tillägga).

Hur används ordet tongivande

  1. I början av 1960-talet fördes livliga diskussioner om kvinnans roll i samhället, om hennes rätt till utbildning och arbete samt om hennes betydelse för barnuppfostran och familjen. I en inflytelserik artikel från 1961, med titeln Kvinnans villkorliga frigivning, beskrev Eva Moberg, en av de mest tongivande debattörerna, idén om den hemmavarande hustrun som en omodern rest från bondsamhället. (källa)
  2. En jeansjacka är som namnet antyder en jacka av jeanstyg (denim) och har oftast en speciell grundmodell. Den klassiska jeansjackan knäpps med knappar framtill, har krage och två bröstfickor med ficklock. Längst ut på ärmarna finns en knapp och baktill i nederkant knappar och stroppar som ursprungligen är tänkta för att justera omfånget nedtill. Modellerna har med åren utvecklats och varierats i alla tänkbara former. Jeansjackan kan sägas vara en klassiker. Den första dokumenterade jeansjackan tillverkades av Levi Strauss någon gång runt 1880. Ungefär tio år hade då gått sedan Strauss och partnern Jacob Davis tog patent på de tåliga denimkläder som snart blev tongivande bland grovarbetare, cowboys och guldgrävare. (källa)
  3. Koloraturer förekom ofta i den italienska körmusiken under 1400- och 1500-talet, och utvecklades särskilt i Florens. Under de följande århundradena var italiensk musik mycket tongivande, och koloraturer praktiserades i nästan all opera- och kantatmusik. Även arabisk sångteknik innehåller koloraturer, och uppkomsten i Europa kan ha varit genom kulturellt utbyte därifrån. Fram till början av 1800-talet gavs sångartister inom alla röstlägen möjlighet att demonstrera sin virtuositet genom koloraturer. (källa)
  4. Kämpe, alternativt stavat Kempe, är ett svenskt soldatnamn. Det är också namnet på en släkt, familjen Kempe, som kom till Sverige med Johan Carl Kempe i början av 1800-talet och som blev tongivande inom trävaruindustrin i norra Ångermanland och södra Västerbotten. Den 31 december 2009 fanns 763 personer med efternamnet Kämpe och 1125 med efternamnet Kempe i Sverige. (källa)
  5. Exempel på tongivande svenska unglitterära tidskrifter är Spektrum (1931–33), 40-tal (1944–47), Femtital (1951–52), Rondo (1961–64), Komma (1966–69) och Åttiotal (1980–89, senare ersatt av 90-TAL 1990–99, 00TAL sedan 2000 och 10TAL sedan 2010). Bonniers Litterära Magasin (1932–99, 2002–04) var i många år den centrala, mer allmänna litteraturtidskriften. Lyrikvännen är sedan 1954 en viktig tidskrift för poesiintresserade. (källa)
  6. Enligt G.W.F. Hegels tongivande definition, är "patriotism" detsamma som politisk disposition, och en patriotisk handling en handling som är i överensstämmelse med statens politiska institutioner (Rättsfilosofin, § 268). (källa)
  7. I Stockholm finns ett lusthus bevarat sedan 1790-talet. Det står på en liten gräsbevuxen kulle väster om Nedre Manillas inhägnad på Södra Djurgården. Det ingick i en större gårdsanläggning och uppfördes på 1790-talet efter planer av Louis Jean Desprez, en av tidens tongivande arkitekter. Lusthusets nyklassicistiska formspråk med den släta panelen och takets toppiga form ger byggnaden ett arkitekturhistoriskt värde. Huset är sedan 1965 klassat som byggnadsminne. (källa)
  8. Handelsmän från den italienska staden Amalfi kom med den fatimidiske guvernörens samtycke att grunda ett härbärge i Jerusalem för kristna pilgrimer redan 1070. Det uppkallades efter Johannes döparen och kom att lyda under Benediktinerorden som redan var etablerad i staden med Sankta Maria kloster. När staden belägrades av de kristna under Första korståget kastades härbärgets mästare ut ur staden varefter han med sin lokalkännedom kunde hjälpa de belägrande styrkorna. Efter att de kristna erövrat staden mottog härbärget stora donationer och kunde kring 1099 bli oavhängigt av Benediktinerorden som Johanniterorden. Orden erkändes 1113 av påve Paschalis II. Den kom att lyda direkt under påven och kom inte bara att fortsätta med sitt vårdande av de sjuka utan kom även att utveckla en militär del som kom att bli tongivande i Outremer och få kontroll över ett flertal borgar, däribland Krak des Chevaliers. Orden expanderade även i Europa och öppnade flera dotterhärbärgen samtidigt som den även fick en del bosättningar under sin kontroll. (källa)

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.