Tornglugg Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tornglugg, varianter, uttal och böjningar av tornglugg

Tornglugg synonym, annat ord för tornglugg, vad betyder tornglugg, förklaring, uttal och böjningar av tornglugg.

Vad betyder och hur uttalas tornglugg

Tornglugg uttalas torn|glugg och är ett substantiv.

Ordformer av tornglugg

Singular

tornglugg
obestämd grundform
torngluggs
obestämd genitiv
torngluggen
bestämd grundform
torngluggens
bestämd genitiv

Plural

torngluggar
obestämd grundform
torngluggars
obestämd genitiv
torngluggarna
bestämd grundform
torngluggarnas
bestämd genitiv

Tornglugg är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Hur används ordet tornglugg

  1. En brand 1642 förstörde väst- och östgavlar, de byggdes åter upp fast med vissa ändringar. Bland annat gjordes murarna tjockare. 1707 utvidgades sakristian åt norr och försågs med tunnvalv av trä som vid slutet av samma århundrade ersattes med ett plant trätak. Västra sidans strävpelare uppfördes åren 1724-1728. Omkring år 1750 byggdes det Jenningska gravkoret i direkt anslutning till det medeltida nordkapellet. Tillbyggnaden uppfördes av slottet Skånelaholms dåvarande ägare. 1790 återuppbyggdes östra valvet efter ett ras. 1806 eldhärjades kyrkan återigen och taklaget brann ner. Kyrkan försågs med ny takkonstruktion, innermurarna täcktes med flera lager puts och en del fönster murades om. 1827 byggdes torngluggarna om och västra sidans strävpelare byggdes på efter ett ras. 1915 genomfördes en större reparation av kyrkan. Sin nuvarande utformning fick kyrkan vid en renovering som slutfördes 1957. Exteriör och interiör återfick då sin medeltida karaktär. Murverket från 1100-talet togs fram och även kalkmålningar från tre olika perioder, de äldsta från 1300-talet. Sakristians plana trätak ersattes med ett tunnvalv av trä. Altarringen avlägsnades och ersattes med en låg kommunionsbänk. Fönstret bakom altaret försågs med en nonkonfigurativ glasmålning. Ursprungliga planerna till restaureringen var framtagna av arkitekt Erik Fant som dock hann avlida. Restaureringen övertogs då av arkitekt Rolf Bergh. 26 maj 1957 återinvigdes kyrkan av ärkebiskop Yngve Brilioth i närvaro av kung Gustaf VI Adolf. (källa)
  2. Väderstads gamla kyrka byggdes i romansk stil troligen i slutet av 1100-talet. Till en början bestod den av långhus och mindre kor med absid i öster samt ett vapenhus på södra sidan. Fönstren var små och få. På långhusets tak reste sig en takryttare. Nordväst om kyrkan stod en med träspån helt inklädd klockstapel. Vid okänd tidpunkt anslöts ett bastant torn med liten tornglugg och sadeltak till långhusets västra gavel. (källa)
  3. Uppe på kyrktornet till vänster om torngluggen med timklockan finns en skulpturerad figur i sandsten som föreställer en man med en bok i höger hand och ett halster i vänster hand. Det föreställer Sankt Lars, på latin Sankt Laurentius, som var kyrkans skyddshelgon och givit kyrkan dess namn. Halstret hör samman med helgonets martyrdöd. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.