Tråg Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder tråg, varianter, uttal och böjningar av tråg

Tråg synonym, annat ord för tråg, vad betyder tråg, förklaring, uttal och böjningar av tråg.

Synonymer till tråg

Andra språk

Tråg på Engelska

  • trough

Hur används ordet tråg

  1. Kokhus omvandlades saften från sockerrören till råsocker under 1600- till 1800-talet. Dessa hus låg i samband med sockerplantagen i de västra kolonierna. Ofta var det slavar som höll i kokprocessen under dåliga förhållanden. Rektangulära lådor gjorda av tegel eller sten utgjorde ugnarna, med en öppning i botten för att fyra på elden och ta bort aska. Uppe på varje ugn fanns det upp till sju kopparpannor eller kokare, var och en av dem mindre och hetare än den föregående. Saften hälldes först upp i den största kitteln och kokades upp innan man hällde i kalk för att avlägsna föroreningar. Saften skummas och senare kanaliserad till successivt mindre kittlar. I den sista kitteln blev saften från sockerrören till en sirap. Nästa steg var ett tråg för att kyla sockerkristallerna som hårdnar runt en klibbig kärna av melass. Detta råsocker skyfflades från kylartrågen till oxhuvud (trätunnor), och därifrån till ett hus där de kureras. (källa)
  2. Den engelska termen Photovoltaic/Thermal som förkortas PV/T betecknar solenergisystem som samtidigt genererar el och värme, ofta med koncentrerat solljus med solföljande tråg . I Sverige finns en sådan installation på sjukhuset i Härnösand. (källa)
  3. Leran grävs upp, sedan matjorden avlägsnats, med grävmaskin av skopverkstypen, då de olika lagren lera samtidigt blandas. För att intimt blanda lera, grus och vatten i lämpligt förhållande används ofta en så kallad matarsump, en liggande roterande axel försedd med knivar, som skär sönder och samtidigt matar fram lera och grus i ett liggande tråg. Då det vanligen finns större stenar i leran, avlägsnas dessa i särskilda stenavskiljande valsverk, och övriga stenar krossas i finvalsverk. (källa)
  4. Tråg är ett avlångt, fyrsidigt fat eller kärl som är avsett för framställning, förvaring, förpackning eller servering av mat. Tråget, som ursprungligen var gjort av trä, har en lång historia inom bondesamhället, exempelvis som mjölk- eller baktråg. Det ursprungliga tråget framställdes genom att man högg ur en delad stock. Numera finns industriella produkter framställda av metall, plast eller wellpapp. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland 39000 synonymer samt 91000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.