Trappsteg Synonymer Betyder Uttal

Vad betyder trappsteg, varianter, uttal och böjningar av trappsteg

Trappsteg synonym, annat ord för trappsteg, vad betyder trappsteg, förklaring, uttal och böjningar av trappsteg.

Vad betyder och hur uttalas trappsteg

Trappsteg uttalas trapp|steg och är ett substantiv.

Ordformer av trappsteg

Singular

trappsteg
obestämd grundform
trappstegs
obestämd genitiv
trappsteget
bestämd grundform
trappstegets
bestämd genitiv

Plural

trappsteg
obestämd grundform
trappstegs
obestämd genitiv
trappstegen
bestämd grundform
trappstegens
bestämd genitiv

Trappsteg är ett substantiv

Substantiv är en ordklass. Ord i denna ordklass betecknar abstrakta och konkreta ting och abstrakta begrepp. En vanlig minnesramsa (som också finns i många andra varianter) är "Substantiv är namn på ting, till exempel boll och ring". Exempel på substantiv är kaktus, sol, blomma, fotboll och lamm.

Andra språk

Trappsteg på Engelska

  • steps

Hur används ordet trappsteg

  1. Inom militären finns det en tydlig hierarkiskt struktur med tydliga riktlinjer om vem som står över vem där man har en viss grad. Graden visar hur högt uppsatt du är och på vilket trappsteg du befinner dig på i den hierarkiska trappan. Vidare är sättet man hälsar på en överordnad ett tydligt tecken på att visar tydliga tecken på en hierarkisk ordning. (källa)
  2. Ofta hämtade de sina motiv ur bibeln och klädde de bibliska figurerna i bygdens egna dräkter. En annan inspirationskälla var enkla bildtryck från Tyskland och Frankrike, med motiv från ålderstrappan (där jordelivet avbildas symboliskt som trappsteg) och ungdomskvarnen. En känd kurbitsmålare var Winter Carl Hansson som utförde ett stort antal kurbitsmotiv kring sekelskiftet 1800 i Danielsgården i Bingsjö, numera bevarad som kulturminne. (källa)
  3. Under tidernas lopp har åkerbruket i sluttande marker skapat terrasser i odlingslandskapet. Terrasserna ger terrängen en katakteristisk profil. För ögat uppfattas de som utplanade och stenröjda "trappsteg". (källa)
  4. Loftbodens övre våning är något indragen och bildar en sval- eller loftgång. Svalgången ligger under tak, är delvis inbyggd och löper längs hela husets ena långsida, därifrånår man två eller tre små fönsterlösa förrådsrum. Här förvarades ofta kläder och där har man inte sällan inrättat några sängplatser som nyttjades under sommarhalvåret. Till svalgången kommer man via en utvändig trappa. Undervåningen består av två rum, även dessa är fönsterlösa. Några trappsteg leder upp till förrådsdörrarna. Här förvarade man mjöl, spannmål, lingon i stora fat, torkad och saltad mat och liknande. (källa)
  5. En låggolvsbuss är en buss med låggolv. Det betyder att det inte finns något trappsteg innanför dörrarna, och i stället kan passagerarna med ett enda steg förflytta sig mellan gatan eller trottoaren och golvet inuti bussen. Detta underlättar mycket för passagerare med barnvagn, med kryckor eller allmänt nedsatt rörlighet. Nigningsfunktionen, som finns i de flesta stads- och länsbussar i Sverige i dag, kompletterar låggolvet. Ett komplement till nigningen är en antingen en elektriskt driven eller manuellt utfällbar ramp för rullstolsburna passagerare. (källa)
  6. Ett sekundärt användningsområde för pallar är att man kan kliva upp på dem i syfte att nå högre upp, exempelvis till den övre hyllan i ett skåp. Vissa pallar har inbyggda trappsteg för att underlätta detta och kan då kallas stegpallar. (källa)
  7. Under järnvägarnas första år gjorde man perrongerna så billiga som möjligt, det vill säga mycket låga. I stället försåg man personvagnarna med trappsteg så att passagerarna kunde kliva upp till vagnsgolvens nivå. Spårvagnarnas refuger hade bara trottoarhöjd. (källa)
  8. Det var vanligt att passagerarna fick byta tåg flera gånger. Vagnarna var obekväma med höga trappsteg från perrongen och upp i vagnen. Därför var hantering av passagerares resgods en viktig service och en resgodsvagn eller godsfinka medföljde passagerartågen. Passagerarna lämnade in, poletterade, sina resväskor på stationen och de avhämtades vid den slutliga destinationen. I de snabba passagerartågen medfördes post och il- och expressgods. Från slutet av 1900-talet avskaffades polletteringen och med dem även vagnarna för resgods. (källa)
  9. Podium (av grek. πόδιον "liten fot") kan syfta på en låg och bred förhöjning kring scenen i en romersk eller grekisk amfiteater. Ett podium kan även vara en något-några trappsteg upphöjd enkel scen i en samlingslokal. (källa)
  10. Stege, ett enklare slag av trappa, utförd av trä eller metall och vanligen bestående av två parallella stänger (motsvarande vangstyckena på en trappa) förbundna med ett antal på sinsemellan lika avstånd insatta spjälor eller pinnar, vilka tjänstgör som trappsteg. Flyttbara stegar av olika slag, skarvstegar m.fl., används bl.a. i stor utsträckning inom brandväsendet. Fasta stegar förekommer stundom i stället för trappor av utrymmes- eller kostnadsskäl i torn och industriella byggnader samt även, då vanligen av metall, vid maskinanläggningar, inom fartyg o.s.v. (källa)

Phonetiskt närliggande ord

Sök bland ca 39000 synonymer samt ca 88000 ordförklaringar. Skriv ordet och tryck Enter.

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Läs mer om vår dataskyddspolicy.